Конференција за новинаре, 4. март 2017.

Проф. др Војислав Шешељ: Даме и господо, акција прикупљања потписа унутар Српске радикалне странке је успешно кренула, наравно, тамо где још немамо компликација са ангажовањем нотара. Много је места у Србији где постоје компликације. На неким местима су нам тек за уторак или среду заказали, али ја се надам да ћемо ми, можда и пре рока сакупити довољно потписа. Јуче смо сакупили око 2.400. У Београду око 500 потписа, а остало у унутрашњости, тачније тамо где су наши људи успели да дођу до нотара.

Наша предизборна кампања, у погледу стратегије коју ћемо водити, у основи се може поделити на два дела.

У првом кругу мени је циљ, поред сталног политичког сукобљавања са Вучићем, да елиминишем два главна супарника за улазак у други круг, а то су Вук Јеремић и Саша Јанковић.

И знате шта, сви кандидати морају бити морално и политички беспрекорни. Ја полазим од тога да свако за мене може да каже све што има, да изнесе документа која ме компромитују и тако даље... и ја у, том смислу, нећу штедети ни своје супарнике.

Оно што је најважније јесте – кад се говори, да се износи истина!

Да се не измишља, као што ови „љотићевци“ из Двери раде. Дакле, без измишљотина, документовано, па ком обојци, ком опанци!

У другом кругу ми је онда сучељавање са Вучићем. Ту рачунам на два основна адута. Прво – што ћу позвати све оне који су против Вучића да изађу на изборе и да гласају за мене. Много рачунам на исход нашег телевизијског дуела на државној телевизији. То мора бити, јер мислим да то ни Вучић не би могао да избегне, а убеђен сам да ћу га у том дуелу убедљиво победити. То нам је, дакле, окосница стратегије. Изволите, имате ли нешто да питате?

Новинарка Студија Б Наташа Сташевић: На основу којих доказа тврдите да је Саша Јанковић шпијун тајних служба? Која је то западна моћна тајна служба?

Проф. др Војислав Шешељ: То је труст мозгова београдских амбасада и они координисано делују. Њих предводи Скот. Мало је био својевремено обезглављен и успорен након победе Трампа, али он се сада поново активирао пуном снагом, рачунајући да неће бити смењен.

Међутим, ми очекујемо да ће ускоро бити смењен и да ћемо мало релаксирати политичку сцену у Србији, у погледу мешања амбасадора.

Знате, у свакој амбасади постоје људи задужени за обавештајне послове, за субверзивне делатности и тако даље. Ја не могу да кажем да су они баш директно везани за стране шпијунске организације, као онај Срђа Поповић. Он је директно агент ЦИА и као такав је наступао и у Србији, и у Украјини, и у Грузији, у Египту..., не знам где све још.

Не кажем за њих да су на тај начин учлањени, али су они под утицајем обавештајаца који имају дипломатски имунитет и који делују у том смеру, спроводе акте субверзије према Србији.

Новинарка Студија Б Наташа Сташевић: Тврдите да, уколико би Вук Јеремић постао председник, да би признао независност Косова, да би Србија ушла у Европску унију. Можете ли то да прокоментаришете?

Проф. др Војислав Шешељ: Ма, питање је да ли ће Србија и под њим ући у Европску унију. И Вучић је био убеђен да ће Србија ући у Европску унију под његовом влашћу, па ево шта се дешава. И Борис Тадић је био убеђен, и Зоран Ђинђић, и Војислав Коштуница... Сви су они пуни разочарења. Циљ је Запада да нас увуку у НАТО, а Европска унија се и тако распада.

Бугарска и Румунија су биле у стању да уцене НАТО својим уласком у Европску унију, па да се тек онда учлане у ову војну организацију. Међутим, НАТО више не ради те ствари, он директно гура земље западног Балкана да уђу у његову орбиту, под његову контролу и у његово чланство. Више их Европска унија у том погледу не интересује.

Е сад, што се тиче Вука Јеремића – ја вас позивам на документе које је објавио Викиликс – како се он понаша пред страним амбасадорима. Он је јуче – ја само примером једним да илуструјем шта би могао бити нови документ – он је, дакле, јуче отворио кампању посетом Патријаршији у Пећи, српској патријаршији, а већ данас је могуће да се правда некоме у америчкој амбасади да је он то урадио само из демагошких разлога, да би привукао гласаче.

Ми имамо тамо шест докумената који сведоче да се он раније тако понашао – да неку патриотску изјаву, па се онда правда Американцима како није тако мислио. У вези са НАТО пактом се исто тако изјашњавао. Можемо вам дати, ако то нисте видели, моју књигу „Викиликс ми јавља – други део“.

Новинарка Студија Б Наташа Сташевић: Да ли би се он одрекао Републике Српске?

Проф. др Војислав Шешељ: Он би се одрекао свега што му газде са Запада наложе за љубав власти. Он ,у том смислу, нема ни принципа ни моралних ограничења. Он мене много подсећа на свог деду Хамдију Поздерца.

Ја сам осамдесетих година водио рат са Хамдијом Поздерцем, жестоки политички рат. Не само са њим, него и са Станетом Доланцом, и са Бранком Микулићем, и са Диздаревићима. Исход те моје борбе са Хамдијом Поздерцем је била моја осуда на осам година затвора због необјављеног текста. И, кад сам изашао из затвора, купио сам најновију књигу Хамдије Поздерца и открио да је плагијат. Онда сам му писао она отворена писма.

Ви сте млади људи, тога се не можете сећати, али нешто старији људи се тога сећају. Недавно је „Информер“ на свом сајту објавио два од тих писама. Три су била укупно. А ми ћемо у следећем броју „Велике Србије“ да то објавимо. Дакле, имамо ми и породичне рачуне одавно. Зато сам ја у старту био према њему неповерљив увек.

Новинар Н1, Никола Радишић: Кажете да вам је циљ да уђете у други круг и да победите Вучића уз помоћ гласача и Саше Јанковића и Вука Јеремића, а и осталих. На који начин њих мислите да привучете да гласају за вас у другом кругу? Да ли можда страхујете од тога да ће они, упркос вашим надањима, гласати за Вучића?

Проф. др Војислав Шешељ: Нећу ја да привлачим ни Вука Јеремића ни Сашу Јанковића.

Новинар Н1, Никола Радишић: Причам о гласачима Вука Јеремића.

Проф. др Војислав Шешељ: Ма, ја привлачим грађане. Нису грађани овце да сад неко њима може владати! Сада један од њих има одређен број гласова – и сад ће он да утиче да сви они гласају како им он каже у другом кругу. То нигде у свету нема. То је немогуће.

Новинар Н1, Никола Радишић: Није то било питање. Моје питање је било како мислите њих да привучете да сте ви права особа?

Проф. др Војислав Шешељ: Па, ето да процене је ли боље да Вучић има сву власт у рукама или да на чело државе дође човек који може да контролише Вучића. Погледајте данашњу српску политичку сцену. Има ли ико, осим мене, способан да заиста контролише Вучића и његову владу, односно извршну власт? Ево, кажите сами.

Новинар Н1, Никола Радишић: Како мислите да контролишете?

Проф. др Војислав Шешељ: Да контролишем! Да враћам законе на поновно гласање, да критикујем потезе владе који нису у државном интересу, да контролишем шта раде министри и тако даље. Дакле, функција председника Републике. Он (Вучић) је формално шеф извршне власти, али само формално, јер влада води спољну и унутрашњу политику. Али, председник Републике је по својим уставним надлежностима у стању да контролише не само извршну власт, него и законодавну и судску.

Враћање закона на поновно гласање – облик контроле законодавне власти, а то је неопходно јер извршна власт потпуно држи у рукама контролу парламента. Шта год влада предложи, парламент усваја.

Маја Гојковић прекида седницу да би ишла на консултације у владу! Она то никако не би смела! Она је формално у структури власти изнад Вучића и не би смела да иде њему у владу, него да он дође код ње.

Е, то је оно што бих ја, по мом мишљењу, био у стању да исправим и доведем у ред.

Најважније је да један човек нема апсолутну власт у својим рукама!

Новинар Н1, Никола Радишић: Када сте већ поменули Мају Гојковић, да ли сте очекивали јуче на седници, када сте извели онај перформанс, да ћете бити кажњени, с обзиром на то какве су казне пљуштале?

Проф. др Војислав Шешељ: Искрено да вам кажем – нисам очекивао да ћемо бити кажњени.

Новинар Н1, Никола Радишић: Због чега?

Проф. др Војислав Шешељ: Зато што би морала да прекине седницу. Да нас казни новчано, то не би имало ефекта, ми бисмо наставили. Кад би нас казнила избацивањем, ми не бисмо изашли, морала би се прекинути седница, довести довољно обезбеђења, па нас онда изнети из сале. А ја сам дан раније, наговештавајући шта ћемо ми урадити, свесно рекао – ми се задржавамо искључиво на вербалном протесту. Физички ништа не долази у обзир. И одржали смо то и релаксирали смо скупштинско обезбеђење, јер у противном – ко зна колико би они довели жандармерије у цивилу и војних специјалаца и тако даље.

Основно је било да ми унапред саопштимо да неће бити никаквог насиља. Чак и кад сам држао чашу воде, на столу испред себе, није нико реаговао од обезбеђења. Није било страха да ћу Могеринијеву гађати чашом.

Не волимо насиље! То смо и досад показали у политичкој борби. Само кад нам га наметну, кад нас нападну.

Новинар Н1, Никола Радишић: Јесте ли прекршили Пословник онаквим понашањем јуче?

Проф. др Војислав Шешељ: Не. Где пише у Пословнику да посланици немају право да негодују? Као што имају право на аплауз, имају право и на друге видове протеста. Аплауз је једна демонстрација подршке. А шта је демонстрација негодовања? Она је равноправна са демонстрацијом подршке. Е, ми смо управо негодовали. Али и они су се спремили тако што су својим посланицима обезбедили слушалице, али видим, више од половине није хтело да слуша Могеринијеву! На телевизијском преносу су давали само ( тако су ми рекли, нисам лично гледао), дакле, само су давали тон говора преводиоца, а у даљини се негде чула мало Могерини и још даље чуло се наше скандирање.

Новинарка Студија БНаташа Сташевић: Да ли постоји – сад током кампање – могућност појаве нечег налик „украјинском сценарију“?

Проф. др Војислав Шешељ: Ми смо против тога. Није немогуће. Ко зна шта нам западњаци спремају. Они желе нови рат на Балкану. То се види на примеру Македоније. То се види на примеру Босне и Херцеговине. То се види на примеру Црне Горе где се суди групи Срба из Србије, да би се осудили лидери српске опозиције у Црној Гори.

У Македонији желе да наметну власт чији је потенцијални поглавар већ прихватио да дели Македонију са Шиптарима. Исход би био отцепљење оног дела где у већини живе Албанци, пропала би држава Македонија.

У Босни и Херцеговини, Изетбеговић заоштрава ситуацију, пре свега, инсистирањем на ревизији процеса пред Међународним судом правде, иако нема правно утемељење, јер трочлано председништво републике може само једногласно да доноси одлуке, консензусом. Нису они имали легитимну основу ни 1992. године да поднесу ту тужбу, јер Изетбеговићева власт тада није била,( власт његовог оца), дакле, није била на целој територији Босне и Херцеговине. Водио се грађански рат и његова власт је сведена само на територију на којој су били муслимани, а то је било мање од половине територије. Али сад, шта је било раније, било је.

Не може неко ко је био заступник у прошлом процесу аутоматски да буде заступник и у новом процесу. Мора да добије нове акредитиве, нова овлашћења. То вам је и у кривичном поступку. Ако пред Хашким трибуналом неко узме адвокате у првом степену, у другом степену аутоматски не остају ти његови адвокати. Од њега се одмах тражи да се изјасни хоће ли задржати те или ће неке нове да одреди. А, овде је немогуће одредити новог заступника, јер не постоји сагласност у председништву.

НовинарН1, Никола Радишић: Мислите да ће таква одлука суда бити на крају?

Проф. др Војислав Шешељ: Не знам каква ће бити, али не верујем ништа Међународном суду правде. Читао сам њихову пресуду. Она је пуна правних недостатака. Могао бих вам читаво факултетско предавање на ту тему одржати.

Новинар: Хвала.

Проф. др Војислав Шешељ: Молим. Хвала вам што сте дошли.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР