Конференција за новинаре, 1. март 2017.

Проф. др Војислав Шешељ: Даме и господо, пошто се очекује да данас буду расписани председнички избори, Српска радикална странка сматра да због заоштрене политичке ситуације у Србији треба одржати и ванредне парламентарне изборе.

Ти избори нам следе и тако и тако. Ако се не одрже сад, мораће следеће године, а најбоље би било да се сад одрже, јер се променила воља народа. То је очигледно. Промењена политичка воља народа мора да буде презентована на адекватан начин у Народној скупштини. Ако се данас распишу и ванредни избори, или сутра, онда још има времена да парламентарни избори буду у другом изборном кругу на изборима за председника Републике. То би онда било лакше. Било би мање компликација на бирачким местима.

Ако би и парламентарни и председнички били у првом кругу председничких, било би доста компликовано на бирачким местима све то довести у ред. Ако би се парламентарни заказали у другом изборном кругу председничких, нема разлога за неке посебне компликације.

То би нама радикалима посебно одговарало, јер, знате, у првом кругу председничких избора сви кандидати, односно предлагачи кандидатуре, имају право на учешће у бирачким одборима, а кад два кандидата уђу у други круг ( а ви сви знате да ћемо то бити Вучић и ја), онда само радикали поред напредњака могу учествовати у контроли.

Нама би одговарало да тог дана, кад су избори у другом кругу, буду и парламентарни, јер би онда и све странке које су изашле на парламентарне изборе имале своје контролоре и учествовале би и у бројању свих гласова, што је за контролу изборног процеса веома важно. Изволите, имате ли ви неко питање?

Новинар: Отворено се спекулише о томе да у опозицији постоји „тројански коњ“, дакле неко је добио задатак да не дозволи уједињење опозиције. Шта мислите о томе?

Проф. др Војислав Шешељ: То нас српске радикале не тангира. Ми се никад нисмо бусали у прса да смо опозиција, у том смислу да имамо неку колективну свест опозициону и да та колективна свест обухвата и нас и све друге опозиционе странке. Ви знате да су много мање разлике између нас српских радикала и напредњака, него између нас српских радикала и странака које подржавају Вука Јеремића и Сашу Јанковића. Ко је „тројански коњ“ међу њима, то ће они сами видети ускоро. Ми нисмо ничији „тројански коњ“. Ми се боримо за гласове наших бирача, наших симпатизера и не зависимо ни од кога.

Новинар: Да ли мислите да је немогуће да парламент функционише у овим условима и да ли ће се направити пауза за време предизборне кампање?

Проф. др Војислав Шешељ:  Мислим да је грешка правити ту паузу. Ја не знам због чега данас није настављена седница. Видели сте ми смо сви дошли. Били смо спремни за ту седницу, иако није био неки посебно значајан дневни ред. Било је неких 12 тачака, углавном потврда, ратификација међународних уговора. Има и много пречих ствари, али то нису износили на дневни ред. Ако већ морамо те паузе да правимо, онда да се сад распусти Скупштина, па да одлучујемо у новом сазиву после парламентарних избора и пред новим сазивом да положим председничку заклетву. И то бих волео. Изволите.

Новинар: Да ли мислите да власт можда страхује да бисте ви и други председнички кандидати могли да злоупотребите скупштинску говорницу?

Проф. др Војислав Шешељ:  Ми бисмо говорили о дневном реду. Откад је овај скупштински сазив није било ниједног тренутка када смо ми злоупотребљавали скупштинску говорницу, али су нам говори били најозбиљнији, радикално критични у односу према влади. Увек смо се држали дневног реда. А у условима где постоји монопол над средствима јавног информисања, као што је то случај у Србији (ми имамо два монопола и од оба ми српски радикали страдамо), Скупштина би, дакле, била погодно место да се нешто каже народу о разним озбиљним темама. Који су то монополи? Прво, државна телевизија и телевизије у рукама странаца су апсолутно затворене за српске радикале. То су РТС, Б92, Прва и још неке. Што се тиче телевизија под контролом напредњака, пуштају нас на кашичицу. Мене најрадије пуштају у забавне програме. Одавно не могу да добијем озбиљну политичку емисију ни на Пинку, ни на Хепију, ни на некој другој телевизији, а на Студију Б ... заборавио сам и кад сам гостовао последњи пут. То је тај проблем. Скупштина се, у том погледу, не може контролисати од стране режима и они због тога избегавају да се заседа у време предизборне кампање. Имате ли још питања? Хвала вам.