Конференција за новинаре, 13. април 2017. године

Проф. др Војислав Шешељ: Добар дан.

Даме и господо, Српска радикална странка је већ саопштила да нема ништа против јавног испољавања револта грађана Србије, дела становништва, одређених професија и тако даље. За нас је само важно да на тим протестима није било насиља. И даље не знамо ко су организатори. За тако велике протесте мора постојати озбиљна организација. Она још није очигледна. Може се претпостављати ко стоји иза тога, али на основу претпоставке не смеју се, наравно, давати јавни судови и јавне оцене.

Ми смо се већ изјаснили као политичка партија да подржавамо, односно да су неки захтеви демонстраната подударни са нашима, које смо ми раније изнели и ми остајемо при томе. Међутим, како се ствари развијају листа захтева се проширује. Ми сад већ имамо и озбиљније примедбе на то. На пример, један од захтева на тој дужој листи је захтев да се смени политичка елита са Вучићем на челу.

Ми сматрамо да захтеви морају бити озбиљни. До сад су били озбиљни и онај који поставља захтеве мора знати о чему говори. На челу које елите је Вучић? О којој елити је ту реч? Није ваљда Вучићева влада елита? Не припада ваљда један Александар Вулин елити у српском друштву или једна Зорана Михајловић!? Елита је нешто друго, елита су најбољи и најспособнији људи у оквиру једне професије, на пример. Па, постоје елитни официри, то нису официри са највишим чиновима или највишим звањима или начелници генералштаба, команданти армија и тако даље, него они који су заиста најспособнији захваљујући свом ратном умећу, својим ратним вештинама, савладаном знању и упућености у војне науке, у њихове основне дисциплине као што су стратегија, оператика, тактика и логистика. То је официрска елита. Постоји адвокатска елита, то су најбољи адвокати. То нису најбогатији адвокати, то нису најгласнији, најбучнији и најбезобразнији, него то су заиста најквалитетнији адвокати. У свакој уметности постоји елита. У науци постоји елита. Свако друштво има своју елиту. Елита су најбољи међу најбољима и не могу се елите смењивати, могу се гарнитуре власти смењивати. Да се смени Вучићева влада, за то смо, али да се она назове елитом, е то заиста не прихватамо.

Затим, ту је захтев који је проширен, који се већ од раније слаже са нашим захтевом, око фер и слободних избора. Ми од вајкада, од кад постојимо као политичка партија, непрекидно се залажемо за сређивање бирачких спискова. Залагао се за то некада и Вучић док је био у нашој партији и његови сарадници. Међутим, како ко дође на власт очигледно га више сређивање бирачких спискова не интересује, јер је лепше ловити у мутном него располагати са чистим бирачким списковима.

Што се тиче смене чланова Републичке изборне комисијетреба сменити све оне који су прихватили да се погази одлука Уставног суда и избори на Косову обаве без икакве страначке контроле. Ниједна странка, која је истакла кандидата за ове изборе, није могла имати контролоре. Ми смо имали чланове сталног састава бирачких одбора, на негде око 50 посто бирачких места и они нису учествовали у бројању гласова на лицу места, јер таквог бројања није ни било. Ако се гласови броје после 12 сати и ко зна кроз чије руке прођу, онда то није регуларно. Избори на Косову и Метохији нису били регуларни. Ако није било могуће да се броје гласови одмах након гласања, а зашто не би било могуће ако је могуће да грађани долазе цели дан и да гласају?Зашто није могуће да се онда и преброје? То нико не може да ме убеди да је било немогуће. Ако је заиста било немогуће, онда је требало организовати да гласачи долазе на гласање у Нови Пазар, у Куршумлију, Врање, аутобусима, возовима или на неки други начин.

Што се тиче РЕМ-а и државне телевизије и Телевизије Војводине рекли смо своје мишљење, ми сматрамо да то све треба посмењивати, да РЕМ треба укинути, да се треба вратити вишестраначком управном одбору државне телевизије, државног радија и издавачке куће „Политика”, а да треба надлежно министарство да организује и вишестраначки савет који би одобравао фреквенције за електронске медије и контролисао исправно коришћење тих фреквенција.

Шта је то департизација? Израз је сам по себи глупост. Не може се модерно демократско друштво замислити без политичких партија и очигледно овде препознајемо тон овог љотићевца, Бошка Обрадовића, јер су се љотићевци код нас залагали за департизацију. Они су хтели мусолинијевски тип државног уређења заснован на такозваним корпорацијама, па без избора да се конституише државна власт. Свака корпорација да има своје представнике. У то су спадале и цркве, и културне институције, и институције система, и просветне институције и тако даље. Е, тако не може.

Децентрализација, није објашњено о чему се овде ради. Ми смо против децентрализације, али смо за јачање ингеренција локалне самоуправе. Децентрализација обично води разбијању државе. Али, јачање ингеренција локалне управе омогућава непосредније реализовање демократије.

Што се тиче нових приоритета економске и социјалне политике ту је потребна једна шира друштвена расправа и у медијској сфери и у Народној скупштини, али о томе се не може расправљати на улици.

Измена закона о раду и бољи статус радника такође је подударно са политичким захтевима Српске радикалне странке. Ми смо против ове обесправљености радника, до које највише долази у фирмама неких страних власника, али и у накарадно приватизованим фирмама домаћих власника.

Што се тиче заштите животног стандарда становништва то је једна општа поставка која није остварљива док се не реше основни економски проблеми, а основни економски проблеми се не могу решавати на тај начин што ће режим доводити стране фирме и давати на сваког запосленог радника по 10.000 евра и паралелно са тим повећавати државни дуг.

Што се тиче образовања ми смо за начелно бесплатно образовање. Основно и средње школство апсолутно бесплатно, а што се тиче високошколског образовања ми смо за то да се свим младим људима, који заврше средњу школу, омогући да бесплатно упишу факултет по свом избору, да прва година буде селективна, да буде испуњена теоријским и најтежим предметима и онај ко прву годину положи на време наставља да студира бесплатно, онај ко не положи све испите из прве године да наставак студија плаћа. Ми се за ово залажемо већ неких двадесет година.

Што се тиче здравственог осигурања– ми смо за то да сви грађани, самим тим што су грађани наше земље, имају одређене елементе здравственог осигурања бесплатне, а неки треба да се плате. Који се плаћају, који су бесплатни то треба стручњаци да седну, да размотре и да пропишу. Ми смо за то да све оно што се тиче озбиљних здравствених поремећаја, болести и тако даље, мора бесплатно да се лечи, за оно што представља једну врсту луксуза, за естетску хирургију, уколико баш нема важних медицинских и социјалних разлога и тако даљеда се плаћа.

Ми смо за то да постоји бесплатна стоматолошка заштита становништва јер видимо све је већи број људи у Србији који остаје без те заштите, а угрожавање зуба је угрожавање целовитог здравља становништва.

Дакле, ми смо овога пута ову конференцију за штампу искористили да се изјаснимо о овим основним захтевима поводом те друштвене елите.Знате, не можете се залагати да се смени елита, па да вам нову елиту представља Сергеј Трифуновић или Бранислав Лечић или једна Мирјана Карановић. Не можете се залагати да се смене угледни писци, па да вам нову елиту представљају неки попут Владимира Арсенијевића и сличних хохштаплера који глуме да су књижевници. И тако у свим областима. Ко је тај ко одређује ко је заиста елита, ко није? То одређује народ, то одређује историја, а то, кад је реч о уметности, одређује и тржиште. Успешним књижевницима књиге се продају, неуспешним пропадају по магацинима. Добре позоришне представе се гледају, лоше падају у заборав. Добри филмови се гледају, лоши се не гледају. Наш је проблем што нам је држава врло често у протекле две, три деценије финансирала отворено антисрпске филмове, на пример као што је филм Горана Марковића „Турнеја”, чак социјалистички министар Нада Поповић Перишић је то финансирала, филмове, дакле, који су били реализација политичке пропаганде српских непријатеља, на српску штету. Е, за такву смену елита ми нисмо. Ми нисмо да нам Мирјана Карановић или Горан Марковић или Сергеј Трифуновић или Бранислав Лечић и слични хохштаплери буду мерило друштвених вредности, да нам они буду мерило какав интелектуалац или уметник треба да буде пожељан у Србији.

Желим вам свима срећне васкршње празнике.

Христос Воскресе!

Изволите, ако имате неко питање.

 

Новинар, Лидија Зарић, Српски телеграф:Ја имам два питања. Прво питање, рекли сте да подржавате захтеве да се смени Вучић са власти, а они, демонстранти, инсистирају на овим протестима да чак, истераће у томе док се то не деси. То значи да ви подржавате њихов захтев?

Проф. др Војислав Шешељ: Не, не. Ја то нисам тако рекао.

Новинар, Лидија Зарић, Српски телеграф:Да се власт смени на улицама или у институцијама? Само ми то разграничите.

Проф. др Војислав Шешељ: Не, ја сам за то да се Вучић смени на изборима. Кад ће бити следећи избори, ја то не знам.

Новинар, Ранка Чичак, Балкан експрес: Поштено. То народ хоће.

Проф. др Војислав Шешељ: Јесте ли ви овде да мене питате или да се слажете са мном?

Новинар, Ранка Чичак, Балкан експрес: Слажем се са вама, господине.

Проф. др Војислав Шешељ: То ме и брине. Кад год се Ранка Чичак слагала са мном, то је мене бринуло.

Новинар, Ранка Чичак, Балкан експрес: Ранка Чичак се слагала са тобом кад си био млад и леп кад си дошао из Сарајева. Тог Воју ја волим. Овај сад ми је непознат.

Новинар, Лидија Зарић, Српски телеграф: Ето, сложила се....

Проф. др Војислав Шешељ: Дакле, ми смо против тога да се било ко смењује на улици. Ако је могуће да се смени у Народној скупштини, за то смо. Постоје уставни и законски услови за смену свих носилаца власти и јавних овлаштења и ми смо дасе та процедура поштује.

Новинар, Лидија Зарић, Српски телеграф: Друго питање тиче се већ геополитичких бура које се дешавају овде на Балкану. За наш лист је данас Леонид Савин, који је еминентни стручњак за геополитику, упозорио Србе да постоји могућност да ЦИА агенти који се налазе на територији Балкана изазову по опробаном рецепту ИСИС-ове политичке акције и да онда НАТО ускочи као наш пријатељ, који ће нас спашавати од тог истог НАТО-а. С обзиром да је Црна Гора сад већ пуноправна чланица НАТО и да се врше велики притисци да Србија одустане од те војне неутралности, шта бисте ви поручили НАТО пакту?

Проф. др Војислав Шешељ: То је све могуће. Ми морамо бити спремни да се одупремо било каквој интервенцији НАТО пакта. Да се десе провокације са употребом избеглица или са употребом исламских ратника из Исламске државе и тако даље, све је то могуће. Али, ми морамо на то бити спремни. И уместо да Вучић прихвата захтеве Немачке у погледу пријема избеглица, ми морамо да се супротставимо даљем пријему избеглица, јер њихов долазак је све опаснији по Србију. Видите да су учестали инциденти са избеглицама. Видите колико су грађани узнемирени, на пример у Шиду и у другим местима у Србији. Једноставно, с тим треба да се прекине. Нека избеглице примају оне државе које су изазвале рат у Авганистану, у Ираку, у Сирији.

Новинар,Лидија Зарић, Српски телеграф: А како да се одбранимо од НАТО пакта?

Проф. др Војислав Шешељ: А од НАТО пакта се морамо бранити свим средствима.

Новинар,Лидија Зарић, Српски телеграф: Шта то значи?

Проф. др Војислав Шешељ: Не смемо му дозволити било какво учешће у решавању унутрашњих друштвених сукоба, друштвених проблема и било чега.

Новинар, Лидија Зарић, Српски телеграф: Да ли имате неку поруку за НАТО пакт?

Проф. др Војислав Шешељ: Па, имам поруку да НАТО држи руке што даље од Србије.

Новинар, Слађана Матић, Вечерње новости: Јесте ли прикупили можда оне неке доказе што сте говорили да је на изборима било разних малверзација и да скупљате?

Проф. др Војислав Шешељ: Ево, прва последица је оставка Марка Миленковића на посланички мандат. Он је напустио Српску радикалну странку. Ја мислим да сам прво вашим новинама рекао шта се десило у Житорађи, је ли?

Новинар, Слађана Матић, Вечерње новости: У Политици сте рекли.

Проф. др Војислав Шешељ: А, у Политици.

Новинар, Слађана Матић, Вечерње новости: Ми смо то имали у суботу, а Марка Миленковића смо добили у петак увече, па смо оставили за други дан да не рушимо стране.

Проф. др Војислав Шешељ: Аха. Добро. Мало сте онда каснили са тим.

Новинар, Слађана Матић, Вечерње новости:Да ли има још неких издајица осим Марка Миленковића?

Проф. др Војислав Шешељ: Па, ево утврђујемо, радимо на томе.

Новинар, Слађана Матић, Вечерње новости: Да ли сумњате још на некога?

Проф. др Војислав Шешељ: Па, увек на неког сумњамо. „Сумњам, дакле постојим“. Ко је то рекао?Да ли знате?

Новинар, Слађана Матић, Вечерње новости: Учила сам и познато ми је, али...

Проф. др Војислав Шешељ: Ранка?

Новинар, Ранка Чичак, Балкан експрес: Не могу да се сетим.

Проф. др Војислав Шешељ: Не можеш да се сетиш.

Новинар, Ранка Чичак

Подели са пријатељима:

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР