Конференција за новинаре, 2. март 2017.

Проф. др Војислав Шешељ: Добар дан. Даме и господо, Српска радикална странка сутра почиње своју предизборну кампању за председничке изборе. Кампању почињемо сутра у 11.30 часова у Великој сали Народне скупштине ометајући обраћање Народној скупштини Федерике Могерини која је високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност и потпредседник Европске комисије.

Што се тиче народних посланика Српске радикалне странке, Федерика Могерини је непожељна у Народној скупштини и ми ћемо наш протест изражавати током целог њеног обраћања, па ако она успе нешто да каже, свака јој част. Ми ћемо се трудити да не успе уопште било шта да каже. И то је наш почетак предизборне кампање.

Федерика Могерини је представник Европске уније и заштитник шиптарских сепаратиста.Oна од почетка води антисрпску политику. Ми смо странка која је против уласка Србије у Европску унију и ми ћемо своје противљење и на овај начин изразити.

Друго, ви знате да се ми интензивно бавимо конкуренцијом на овим изборима. У првом плану ми се бавимо Александром Вучићем, Вуком Јеремићем и Сашом Јанковићем које сматрамо, поред кандидата Српске радикалне странке, односно мене, озбиљнијим кандидатима.

Данас смо вам донели материјал из кога видите како се понашао Вук Јеремић, као министар иностраних послова, путујући по свету некада користећи државни авион, али углавном изнајмљене авионе Аеро-клуба и Prince Aviation. Видећете колико је све то коштало. На пример, одласци у поједине земље, за шта није било никаквог политичког интереса у том тренутку: да је ишао у Француску редовном авионском линијом, па макар узео бизнис класу (што му не бисмо замерили), карта би коштала неколико стотина евра. Међутим, он је ишао авионом Prince Aviation и карта је коштала 1.435.600 динара, што значи да је карта коштала 12.000 евра!

Погледајте само у каквим је хотелима спавао. То су све најлуксузнији хотели са најскупљим преноћиштем. То су подаци који су овде садржани. Подаци су званични и онај ко је ово урадио ставио је овде напомену: Поништити! Међутим, ми смо успели да се дочепамо једног примерка и на тај начин успели да спречимо уништавање документа. Тај вам докуменат данас предочавамо.

Изволите, имате ли ви неко питање?

Новинар: Имате ли ви какав доказ и за друга два најозбиљнија кандидата? Рекосте да се бавите и њима.

Проф. др Војислав Шешељ: Бавим се и биће доказа. Све што сазнам и што буду поуздани документи ја ћу вам предочити.

Новинар: Опозиција, она грађанска

Проф. др Војислав Шешељ: Није то грађанска, то је инструментализована прозападна опозиција.

Новинар: Добро. Инструментализована прозападна опозиција сумња да би могло да дође до изборне крађе. Шта ви мислите о томе? Да ли би могло да дође до изборне крађе? Имате ли ви нека сазнања? И зашто би, евентуално, властима то одговарало? Чему потреба?

Проф. др Војислав Шешељ: На свим српским парламентарним изборима, од 1990. године на овамо, било је много неправилности, било је много крађе гласова на бирачким местима где није било контролора, или где није било поузданих контролора.

На прошлим парламентарним изборима, ми српски радикали на 15 посто бирачких места нисмо били у стању да поставимо контролоре, а имамо 10 бирачких места где смо имали свог контролора и његовог заменика (из наше странке активисти) и нисмо имали ниједног гласа! Значи, ни они нису за нас гласали!?!

Према томе, веома је опасно поткупљивање контролора на бирачким местима!

Ми се трудимо да наши контролори буду најпоузданији људи. Прошли пут је био тај хендикеп што смо имали локалне изборе, па су главни активисти били на листама кандидата за одборнике и нису могли бити контролори. Е, сад ће нам ти највреднији и најважнији, најангажованији активисти бити контролори и сматрамо да ће контрола бити много боља, а мислимо да ће и овај проценат бирачких места које контролишемо бити много већи него на парламентарним изборима.

Ја сам јуче, износећи у име Српске радикалне странке залагање да се распишу ванредни парламентарни избори, имао у виду и ту чињеницу. Поред оних аргумената да су ти избори сад потребни због овакве политичке ситуације, због заоштрених политичких сукоба и тако даље, ово је један практичан разлог.

Тражили смо да ти ванредни парламентарни избори буду у другом кругу председничких избора како би све странке, које излазе на парламентарне изборе, контролисале и други круг. Овако, ако се Вучић и ја појавимо у другом кругу, биће само контролори из Српске радикалне странке и из његове странке напредњачке.

А ми бисмо желели да контролори буду из свих парламентарних странака да би се, дакле, избегла свака могућност крађе гласова.

Крађа гласова је могућа на бирачком месту ако имате непоузданог контролора. Како су врбовани контролори до сада? Новцем или одласком на ручак стварањем фамилијарне атмосфере – Хајмо ми сада да ручамо, лако ћемо ми, то неће нико дирати... и тако даље.

На Косову и Метохији то је вршено тако што нису пребројавали гласове на лицу места, него су давали налоге да се џакови са гласачким листићима превозе, је ли беше у Рашку и у Врање, је ли? И онда, у међувремену, онај ко превози може да ради шта га је воља. Може да манипулише. Њему је само важно да број гласова буде какав је био број гласача на бирачком месту, па може убацити потпуно нове гласачке листиће и фалсификовати изборе.

Уставни суд је оценио да то није било исправно и по Закону и зато је наложио да овога пута и на подручју Косова и Метохије буде гласање на лицу места. А на лицу места ми већ можемо обезбедити контролоре на свим бирачким местима. Је ли тако? Је ли можемо?

Вјерица Радета: Наравно.

Новинар: А да ли страхујете да би до тога могло да дође и што би то Српска напредна странка радила ако већ по свим истраживањима она практично...

Проф. др Војислав Шешељ: Увек је на српској политичкој сцени радио онај ко је могао да уради, осим нас српских радикала који смо увек били принципијелни и доследни и нисмо се бавили тим пословима.

Дакле, то страховање је мало апстрактније природе. Све је то могуће, али треба да учинимо све што је у нашој моћи да то спречимо. А може се спречити већим бројем контролора.

Новинар: Али, то је онда проблем малог капацитета опозиционих партија. Ко им је крив што немају.

Проф. др Војислав Шешељ: Па, немају. Демократска странка је осакаћена. Она нема у целој Србији општинске одборе. Ове остале странке, практично, не постоје. Али, ту су и странке националних мањина. Тамо где је нама тешко: у Ади, у Кањижи или на неком трећем месту, или у Тутину и тако даље, контролисаће претпостављамо друге странке, а свима је интерес да спречимо изборну крађу.

Надам се да нам је свима то интерес. Мада смо се раније сусретали и са праксом да се присутни контролори договоре о подели гласова оних странака које им нису по вољи или да се пониште ти гласови.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ