Конференција за новинаре, 6. април 2017. године

Проф. др Војислав Шешељ: Даме и господо, Српска радикална странка није задовољна изборним резултатима. И ми смо већ у фази проучавања, зашто је дошло до оволиког подбачаја, зашто је дошло до великог пада у броју освојених гласова? Ми, у том смислу, проучавамо и субјективне слабости унутар саме странке, а проучавамо и објективне околности због којих је до свега тога дошло. Ми смо на путу да истражимо на појединим општинама, појединим бирачким местима, ствари које нису дозвољиве у изборном процесупокушај куповине и куповина контролора на неким местима, чак и страначких функционера у појединим општинама! Кад све темељито испитамо и несумњиве чињенице утврдимо, ми ћемо предузети одговарајуће мере.

Али објективно, у ситуацији која је постојала у Србији, тешко да се могло нешто боље учинити. Објективно смо били са свих страна притиснути силним активистима владајућих странака, који су, заправо, изнудили и излазак на изборе и како ће ко гласати, итд. Запажени су ти случајеви, да су унапред дељени гласачки листићи!То је нешто што је у демократском свету на изборима недозвољиво. Сами сте очевици, каква је била пропагандна кампања. Ја лично нисам имао ниједан проценат појављивања на медијима, односно на телевизијама са националном фреквенцијом у односу на оно колико је имао Александар Вучић. То једноставно није било упоредиво. Тако је и са неким другим председничким кандидатима. Неки су и међу председничким кандидатима били, на известан начин, протежирани.Имали су огроман новац непознатог порекла. Ми ни то нисмо имали.

У тој пропагандној кампањи једноставно доведу вас у ситуацију да немате куд. Не можете се носити, не можете се такмичити, не можете парирати једнаким бројем закупљених термина, плаћених спотова и слично. А оно што је, по мени, пресудило да се Вучић и ја не појавимо у другом кругу, јесте чињеница да је последњег дана кампање Александар Вучић довео маму и тату у студио телевизије са националном фреквенцијом ( у емисију која је трајала 2 сата и 20 минута) да га хвале. А ја сам, знате, сироче без оца и мајке, нисам могао довести ни оца ни мајку, а нисам имао ни на коју телевизију да доведем. Мене није имао ко да хвали. У таквој ситуацији тешко се може говорити о једнаким условима за све. Иначе, ту је реч о телевизији на којој ја нисам ниједном гостовао откад је почела кампања, а на којој се Вучић појављивао више пута.

И мислим да је управо та контрола над медијима учинила све, јер је вођена такозвана тотална пропаганда. Тотална пропаганда која људима разара мозак и која доводи до контроле свести. То је у науци доказан поступак, како се испирају мозгови и како се постиже ефекат у јавном мњењу, а који је сушта супротност правим осећањима људи. Наравно, лако је тражити разлоге неуспеха у другима. Ми, пре свега, рекох вам већ, тражићемо разлоге неуспеха у себи самима.

Оно што је за нас било такође неподношљиво, то је што је доведено до усијања једно расположење у јавностиили волиш Вучића, или мрзиш Вучића. И на томе се одвијала поларизација. А то није реално сагледавање друштвених околности у којима смо излазили на изборе. Ствари су много комплексније и не заснивају се на принципу: или љубав или мржња, него на реалним чињеницама нашег опстајања и нашег друштвеног живота.

Треће што сам хтео данас да вам саопштим широм Србије одвијају се демонстрације. Видимо, пре свега, да су млади људи учесници. Не знамо ко су организатори. Српска радикална странка није организатор, али ми се не супротстављамо тим демонстрација. Сматрамо да је то елементарно грађанско право. Против тога смо да се тамо појављују разноразне физиономије, жене у црном и слични, који би да дисквалификују нормалне људе учеснике. Српска радикална странка је идентификовала неколико захтева с којима се у потпуности слажемо, а за које смо се ми и раније залагали.

Прво сматрамо да треба посмењивати многе чланове Републичке изборне комисије, али не све. Демонстранти траже све. Ми смо против тога да се чланови Српске радикалне странке смењују, јер наши чланови Републичке изборне комисије доследно су се супротстављали гажењу одлуке Уставног суда и провођењу на недозвољив начин избора на територији Косова и Метохије. Апсолутно су били доследни. А због тих неправилности на Косову и Метохији регуларност целих избора се доводи у питање. Наравно, није тамо довољно гласова у бирачким кутијама да би се оспорила Вучићева победа, али је довољно гласова остало без контроле да ми не верујемо ниједном податку,( иако сам ја други тамо по броју гласова), апсолутно у то не верујем јер, гласови се пребројавају на лицу места чим се затворе бирачка места. Ако су 12 сати гласови ван контроле страначких контролора, онда су то безвредни гласови, а поготово што све странке нису могле ни да имају контролоре. Ми смо имали отприлике на 50 процената, као чланове сталног састава бирачких одбора, а они који их нису имали у сталном саставу бирачких одбора, нису имали нигде те контролоре.

И зато, једноставно, апсолутно треба одбацити све резултате с Косова и Метохије. Следећи пут на изборима: или да се броје гласови тамо, или да се организује превоз Срба са Косова и Метохије аутобусима, возовима, аутима на било који начин да гласају на посебним бирачким местима: у Куршумлији, у Врању, у Новом Пазару или чак Рашкој а овако, да гласови остану, па не вреди гласати! Знате, ви гласате, изразите своју вољу и неко други путује са том кутијом гласова и 12 сати је то без контроле. Чувао их ОЕБС – ма немојте! Чувала их наша полиција – ма немојте! Без страначких контролора нема ништа.

Друго подржавамо да се смени комплетан РЕМ. РЕМ апсолутно није учествовао у контроли електронских медија, у погледу равноправне заступљености странака, а морао је то да ради, јер пре више година код нас је укинут надзорни одбор, а његове ингеренције суштински је преузео РЕМ.

Зоран Красић: Тако кажу.

Проф. др Војислав Шешељ: Тако кажу, а РЕМ се у то није мешао. Ми смо за то да се укине потпуно РЕМ. Дакле, подржавамо овај захтев о распуштању садашњег састава и даље га допуњујемо захтевом да се укине и да се вратимо на систем у коме постоји државна телевизија са вишестраначким управним одбором и у коме постоји вишестраначко контролно тело које ће контролисати све електронске медије у погледу ових основних захтева.

Подлегање неких захтевима Европске уније да се уводе посебна тела над којима нико нема контролу зна се шта значи: ако нико нема контролу, онда актуелна власт сигурно има контролу. Она зна како ће да је обезбеди. Тако је било и под досманлијама, тако је и под напредњацима. Ми смо зато да постоје вишестраначки одбори, па можемо и да се боримо тамо, па и кад останемо у мањини, остаје траг у јавности да смо се борили и били прегласани.

И треће ми смо одавно за то да се посмењују комплетна руководства Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине јер је реч о неморалним људима, људима без карактера, људима који се продају за новац и привилегије и који никада у животу нису савесно обављали свој посао, од Бујошевића па надаље. Дакле, ми се слажемо са ова три захтева и желимо да што пре буду прихваћени.

Изволите, имате ли ви неко питање? Изволите.

Маја Николић, Н1: Имам два питања. Хоћете ли честитати победу Александру Вучићу?

Проф. др Војислав Шешељ: Не.

Маја Николић, Н1: Зашто?

Проф. др Војислав Шешељ: Да смо били под равноправним условима учесници на овим изборима – врло радо бих честитао. Чак, ја и не сумњам да је он имао много више гласова од мене. А, да ли је имао довољно да победи у првом кругу – то је друго питање. Ја сам и у предизборној кампањи говорио да ће он имати појединачно највише, јер сам знао, отприлике, да је такво расположење народа, a ово што се десило заиста је фрапирало све нас овде. Да смо имали једнаку заступљеност на телевизијама, ја бих му честитао. Пошто нисмо имали, на основу чега да му честитам?

Новинар, Маја Николић, Н1: Да ли мислите да сте можда изневерили своје бираче, будући да сте у кампањи били прилично меки према власти?

Проф. др Војислав Шешељ: Нисам ја био мек према власти. Ја сам суштински критиковао Вучића и његову владу већ две и по године. Због моје критике он је одустао од предаје Сартида Американцима и касније нашао варијанту са Кинезима. Ја сам га затекао овде да води кампању како је најбоље да се Сартид преда некој америчкој фирми ( како се зваше она америчка фирма) и држао сам три конференције за штампу где сам огроман број чињеница изнео из којих је било видљиво да се спрема велика пљачка Сартида. Па, отада на овамо сам га непрекидно критиковао. Једино га нисам псовао, нисам му нападао породицу. Не нападам је и сад, него јадикујем што он има маму и тату да изведе на телевизију, а ја јадан сироче без оца и мајке нисам могао. А не нападам лично никога.

Дакле, ја нападам њега политичким аргументима и то ћу чинити и у будуће. То чиним и данас. Искључиво политичким аргументима. Имате ли још питања? Изволите.

Новинар, Марко Суботић, Ал Џазира: Зашто вам је требало четири дана да изађете у јавност? Претходна два дана се спекулисало да ли се можда повлачите са чела Српске радикалне странке.

Проф. др Војислав Шешељ: Па, да би новинаркама „Српског телеграфа“, „Курира“ и „Ало“ оставио довољно времена за њихову бујну машту да нагађају шта је разлог, шта спремам и шта ћу да урадим.

Новинар, Марко Суботић, Ал Џазира: Не повлачите се. Због чега?

Проф. др Војислав Шешељ: А не повлачим се, наравно. Због чега бих се повлачио?

Новинар, Ранка Чичак, Балкан експрес: Било би глупо, пропала би странка.

Проф. др Војислав Шешељ: Не би пропала странка, Ранка, иако се ти томе радујеш деценијама.

Новинар, Ранка Чичак, Балкан експрес: Не, не. Ја сам на твојој страни.

Проф. др Војислав Шешељ: Добро, добро. Не би пропала странка, али у странци се није појавио ниједан једини захтев за мојом оставком. Додуше, ја сам раније у сличним ситуацијама нудио и подносио оставку... него, сад ми је мало опасно, бојим се да међу мојим најближим сарадницима има оних који би једва дочекали, шчепали би ту оставку и не би ми дали да је повучем. Е, зато је не подносим. Али, отворену расправу у странци водимо и све ћемо ствари изнети на тапет. Нико неће бити поштеђен у тој расправи. Изволите.

Новинар, Марко Суботић, Ал Џазира: Подржавате ли захтев за смену Маје Гојковић? То су они истакли због блокаде рада Скупштине. Ревизија бирачког списка? Ваши ставови сада су слични ставовима које су изнели остали опозициони кандидати да је била нефер утакмица ...

Проф. др Војислав Шешељ: Што се тиче бирачких спискова, наш је стари захтев да бирачки списак мора бити јединствен и да мора бити пречишћен. Не сме се десити оно што се дешавало и овога пута – да људи који су гласали протеклих 20 година на једном месту, овог пута нису у бирачком списку. Ви знате шта ја мислим о Вељи Илићу, али није се смело десити да га врате са бирачког места, да кажу „ниси на списку“. Значи, неко је комбиновао са бирачким списковима, неко је тамо нешто преправљао. Морамо да имамо јединствен бирачки списак да бисмо могли компјутерски да контролишемо цели процес гласања широм Србије, јер не могу исти људи да се појављују на више места. Овако не можемо, заправо, ништа да контролишемо. Контролишемо од једног до другог бирачког места, а целовиту слику немамо.

А што се тиче Маје Гојковић, знате, не бих ја њу смењивао због тога што није заказивала месец дана седницу, јер и раније су то напредњаци чинили, а и социјалисти у време избора – да не би опозицији давали погодну трибину за јавне наступе. Али, ја мислим да њу треба сменити због тога што је јавно у Народној скупштини изјавила да прекида седницу и да иде на консултације у Владу Србије!?! Не сме председник Народне скупштине да иде на ноге председнику Владе, јер председник Владе мора да иде на ноге председнику Народне скупштине!

Новинар, Марко Суботић, Ал Џазира: Очекујете ли да ће Скупштина наставити даље са радом?

Проф. др Војислав Шешељ: Да вам искрено кажем – ништа не очекујем. Ко то зна сад. Нико нас ништа не обавештава. Прошла кампања, а ни о чему нисмо још обавештени. Је ли тако? Ништа још нисмо као посланици добили.

Новинар, Ранка Чичак, Балкан експрес: Да ли је по локалним партијама дошло до осипања чланова странке и преласка у јачу странку?

Проф. др Војислав Шешељ: Не, код нас не. Није дошло до осипања. Али, постоје сумњиви типови чију ћемо улогу испитати. То вам отворено овако кажем.

Новинар, Слађана Матић, Вечерње новости: Ови поткупљени функционери што сте их на почетку поменули, јесу ли из ваше странке?

Проф. др Војислав Шешељ: Да. Неколико њих из наше странке.

Новинар, Слађана Матић, Вечерње новости: И ко још?

Проф. др Војислав Шешељ: Не улазимо у друге странке. Ако је то постојало у нашој странци, верујте, постојало је много више у другим странкама.

Новинар, Слађана Матић, Вечерње новости: А где су, из којих градова?

Проф. др Војислав Шешељ: Не можемо то да вам кажемо јер ћете их одмах идентификовати, а док не испитамо – нећемо да помињемо ниједно име. Морамо да докажемо. Изволите.

Новинар, Драгана Милачак, Танјуг: Имам два питања. Прво, пре избора ви сте коментарисали да свако ко буде на изборима освојио мање од Љубише Прелетачевића Белог треба да се повуче из политике. А, пошто сте ви имали мање гласова од Белог, молим да прокоментаришете то. И одмах друго: поједини медији спекулишу да сте љути на Шаровића јер није добро водио кампању. Шта кажете на то?

Проф. др Војислав Шешељ: Кад нађете ту моју изјаву да сам рекао: ко добије мање гласова од Прелетачевића да се повуче из политике, ја вам овде обећавам да ћу вам одмах исплатити 1.000 евра.

Новинар, Ранка Чичак, Балкан експрес: Мало је 1.000 евра.

Проф. др Војислав Шешељ: Па, немам ја више, Ранка. Нисам ја тако добро плаћен као ти. Немам ја више. И то једва уштедим кријући од жене. А шта је друго питање?

Из сале: Шаровић.

Проф. др Војислав Шешељ: Што се тиче Немање Шаровића, то је апсолутна неистина. Никаквих конкретних замерки њему лично није било, а што се тиче одговорности свих нас, знате, данас заседа Извршни одбор, ускоро ће бити Централна отаџбинска управа. Ако буде требало, заказаћемо и ванредан Конгрес. Све је, дакле, ту могуће. Али, конкретних замерки за Шаровића нема. То је измишљотина новинарска.

Проф. др Војислав Шешељ: Знате, неко измисли да је чуо у нашој странци то и то и објави. Онда се ви за то залепите. Моје искуство је да новинарима не треба ништа веровати.

Новинар, Слађана Матић, Вечерње новости: А где је данас Шаровић?

Проф. др Војислав Шешељ: Немања је данас у Швајцарској. Тамо му живи жена и млађе дете. Ево, да вам кажем која је тајна тих његових бројних путовања у Швајцарску. Он има једно дете у Београду, а друго дете у Швајцарској. Тамо му је жена пред докторатом, не може да напусти Швајцарску, а он мора да виђа то дете које, и једно и друго, највише на свету воли, што је разумљиво.

Из сале: А и жену.

Проф. др Војислав Шешељ: А и жену, додуше, ...жене су променљива категорија, а деца су ипак трајна вредност.

Новинар, Ранка Чичак, Балкан експрес: Претпоставимо да се није ово десило са Српском радикалном странком, да ли ови избори показују да би данас победила Српска радикална странка да није ово Тома урадио?

Проф. др Војислав Шешељ: Које да није урадио?

Новинар, Ранка Чичак, Балкан експрес: Да Тома није поцепао странку, да ли би она данас била на власти?

Проф. др Војислав Шешељ: Одавно би Српска радикална странка дошла на власт, али ми смо претрпели тежак ударац. А, видите, и ово што Вучић успева у политици, највише успева што се држи одређених наших идеолошких смерница, попут односа са Русијом. Ја мислим да је њему највише допринело то што је у завршници кампање путовао у Москву, што је срдачно примљен код председника Путина. Ми се због тог одласка у Москву не љутимо. Ми не замерамо ни Русима, ни председнику Путину, ни њему што је путовао. Ми бисмо хтели да он промени своје седење на две столице. То сам вечито говорио. Основни је проблем што он седи на две столице, на столици Европске уније и столице пријатељства са Русијом, а не може вечито тако. И не може још дуго тако, верујте ми. Мораће ускоро да се определи. Е, онда, како се буде определио.

Новинар, Марко Суботић, Ал Џазира: Само још једно питање, да разјаснимо нешто. Осим тог нефер услова у медијима који су били, да ли ви сумњате да је било и крађе на изборима овде, у централној Србији, Војводини, Косову?

Проф. др Војислав Шешељ: Било је, али не могу да вам кажем у којој мери. Зато кажем да ћемо испитивати многе наше контролоре и функционере који су одговорни за то.

Новинар, Марко Суботић, Ал Џазира: Који су дозволили да дође до крађе?

Проф. др Војислав Шешељ: Јесте.

Новинар, Марко Суботић, Ал Џазира: У централној Србији?

Проф. др Војислав Шешељ: У централној Србији. Има места у којима смо имали 12 посто на парламентарним, а сада око један посто, што је немогуће, на пример, јер отприлике на нивоу централне Србије требало би да све буде уједначено. Да није таквих искакања, било би негде око 5 до 6 посто сигурно.

Новинар, Марко Суботић, Ал Џазира: Хоћете ли још нешто радити, сем што ћете испитивати контролоре?

Проф. др Војислав Шешељ: Онда ћемо предузимати мере кад утврдимо чињенице. Не можемо ништа док не утврдимо чињенице. Не можемо ништа на основу голе сумње. Изволите.

Новинар, Јелена Терзић, РТС: Освојили сте дупло мање гласова у односу на парламентарне изборе. Ко вам је узео гласове?

Проф. др Војислав Шешељ: Па, ко ми је узео гласове, то не знам.

  • Јелена Терзић, РТС: Не мислим буквално.

Проф. др Војислав Шешељ: Ко је по кутијама мешетарио? Ако мислите ко ми је од гласача отео гласове, ја мислим да ми нико није отео гласове. Гласачи нису овце. Они на једним изборима гласају овако, на другим могу сасвим другачије и то је сасвим природно. Ја гласачима ништа не замерам. Ако нисам био довољно убедљив да им докажем да не ваља да сва власт буде у једним рукама, онда је проблем у мени и мојим аргументима, на пример, што нисам био довољно убедљив. То ми је основна теза била: да не би смело да и ова функција падне у Вучићеве руке. Десило се како се десило, шта сад, идемо даље.

Новинар, Ивана Константиновић, Б92: Видели сте данас у штампи анализу да сте освојили 9.995 гласова – од своје супруге кад се кандидовала за председницу Србије. Ви сте тада били у Хагу. Да ли ће у вашој анализи наћи места и та чињеница будући да сте, у међувремену, дошли из Хага и ипак заинтересовали одређени део јавности? Када будете завршили анализу, да ли искључујете сваку могућност подношења оставке на место лидера Српске радикалне странке?

Проф. др Војислав Шешељ: Појавила се једна идеја у руководству Српске радикалне странке – да се моја супруга убудуће бави политиком и да буде председник странке, а да ја седим код куће: да кувам, да перем, да пеглам...Ево, видите, већ има навијача у том смеру.

Новинар, Ранка Чичак, Балкан експрес: Не, не ја сам за тебе. Сад сам схватила да си ти, у ствари, права странка.

Проф. др Војислав Шешељ: А један умни човек који се звао Џавахарлал Нехру, изјавио је да је самом својом природом човек предодређен за победе и поразе, и да снагу мери величином искушења. Мој живот је био пун искушења. Ја сам своју снагу тако мерио. Ово је једно од тих великих животних искушења, а видећемо ускоро како ћу проћи у одмеравању снага са тим искушењем. Имате ли још питања? Изволите.

Новинар, Биљана Бојић, Курир: Нисте одговорили на друго питање. Да ли искључујете сваку могућност да после анализе резултата избора поднесете оставку ? Да ли сте ви лично, можда, у протекла четири дана кад се нисте оглашавали, размишљали о евентуалној могућности да поднесете или понудите оставку?

Проф. др Војислав Шешељ: Можда бих ја одавно поднео оставку, него нисам хтео да учиним такву услугу „ Куриру“, па да испадне да је „Курир“ у праву и да пише истину. Шта да радимо, измислили сте.

Новинар, Ивана Константиновић, Б92: А, извините, да одговорите на питање: да ли после анализе искључујете сваку могућност?

Проф. др Војислав Шешељ: Ја сам вам рекао да ништа не искључујем. После анализе ће бити седница Централне отаџбинске управе, можда ће бити ванредни Конгрес ако буде потребе. Јесте ли чули кад сам то рекао?

Новинар, Ивана Константиновић, Б92: Треба ми тонски...

Проф. др Војислав Шешељ: Па, ваљда је и то снимљено.

Проф. др Војислав Шешељ: Имате ли још питања? Хвала вам што сте се одазвали.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР