Уместо Егзита, УНЕСКО на Петроварадинској тврђави!

„Српска радикална странка је мишљења да Нови Сад у оквиру припрема за престоницу културе 2021. године, не сме да пропусти јединствену прилику како би покренуо иницијативу и кампању, са крајњим циљем да Петроварадинска тврђава буде део светске културне баштине, под заштитом УНЕСКА. Иако је у питању вишегодишњи подухват и посао, ми српски радикали смо мишљења да би огромну економску, туристичку и привредну корист од овога имао град Нови Сад и Република Србија.“ – изјавио је на данашњој конференцији за медије Ђурађ Јакшић, шеф одборничке групе „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“ у Скупштини града Новог Сада.

Српски радикали истичу да, надлежна установа заштите – Завод за заштиту споменика културе града Новог Сада, мора хитно комплетирати документацију, како би „Гибралтар на Дунаву“ добио највећи степен заштите у нашој држави и постао споменик културе од изузетног значаја. Након тога, потребно је покренути поступак припреме Петроварадинске тврђаве за упис на листу светске културне баштине.

    „Петроварадинска тврђава је војни фортификацијски бисер и има све потенцијале да буде део светске културне баштине, као друга по величини тврђава у Европи после француског Вердена. Српска радикална странка је мишљења да уместо приватног високо профитабилног подухвата „Егзит“ фестивала, на Петроварадинску тврђаву треба да дође УНЕСКО. Нови Сад мора да каже да ли на Тврђави жели „Егзит“ или УНЕСКО. Једно са другим не иде, неспојиво је.“ – истакао је Јакшић.

Уместо да Петроварадинска тврђава пуни буџет Новог Сада, град на годишњем нивоу издваја милионске износе за њено одржавање, а бесплатно је уступа приватној фирми „Егзит“доо, која згрће милионе и промовише западњачку субкултуру. Српска радикална странка је мишљења да „Егзит“ треба иселити са Тврђаве и прекинути његово финансирање, а новац усмерити на институције и манифестације које баштине и промовишу историју, традицију и културу српског народа и националних мањина.

„Српска радикална странка је мишљења да ће Нови Сад спреман дочекати 2021. и бити истинска престоница културе, уколико поврати пољуљани дух и имиџ „Српске Атине“, који га је красио у другој половини 19. века, када је био центар духовности, писмености и културе српског народа на овим просторима.“ – закључио је Ђурађ Јакшић.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ