Aко нисте способни да утрошите средства из буџета, умањите цене комуналних услуга и градских такси!

Српска радикална странка изражава незадовољство и забринутост због вишегодишње изразито лоше реализације буџета у Новом Саду, у првом реду капиталних пројеката, која за последицу има акумулацију огромних неутрошених средстава и суфицит који се мери милијардама. Већ шест година се вртимо у зачараном кругу, јер је суфицит у буџету Новог Сада између 5 и 6 милијарди динара. Главни узрочник проблема је недостатак идеје, амбиције, одлучности и храбрости код градске власти и катастрофална реализација програма Управе за грађевинско земљиште и инвестиције. Имајући у виду да Нови Сад приходује далеко више, него што је у стању да потроши, једино логично решење је да се умање цене свих комуналних услуга – цена грејања, услуге воде и канализације, цена изношења смећа, градске комуналне и административне таксе и, да се укине пљачкашки намет димничарина.“ – изјавио је на данашњој конференцији за медије Ђурађ Јакшић, председник Одборничке групе Српске радикалне странке у Скупштини Града Новог Сада.

Јакшић је рекао да се ове године ништа неће променити и да је јасно, на основу динамике реализације расходне стране буџета, да суфицит на крају 2019. године, неће бити испод 6 милијарди динара.

„Није нормално да сваке године преносимо по 50 милиона евра неутрошених средстава, да Град држи у две пословне банке орочено 3,5 милијарди динара, док још увек, у 21. веку, добар део Новог Сада нема елементарне цивилизацијске услове за живот – воду, асфалт, струју, канализацију и уличну расвету. Ненормално је да град са највећим буџетом по глави становника у Србији, који на располагању годишње има чак 30 милијарди динара, иде у јавно приватно партнерство да би решио проблем паркирања у најужем градском језгру. Није нормално да град чија је каса пуна до врха, није у стању да реши проблем са одлагањем отпада, него још увек на улазу у престоницу културе 2021. имамо планину смећа и полууређено сметлиште.“ – истакао је Јакшић.

Српски радикали истичу да се оштро противе пракси авансне исплате добављачима и извођачима радова, уколико Град не добија посебне бенефите и олакшице, због оваквог начина измирења трошкова.

  • за грађевинско земљиште и инвестиције масовно врши авансне исплате, вара сама себе и приказује лажну слику остварења програма. Мора неупоредиво живље и динамичније да се ради у овој Управи, јер је она главни носилац капиталне потрошње у Новом Саду. Српска радикална странка позива власт у Новом Саду да смањи цену свих комуналних услуга и градских такси, јер је, по свему судећи, то једини начин да се направи баланс између приходне и расходне стране у буџету Града Новог Сада.“ – закључио је Ђурађ Јакшић.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ