Konferencija za medije Vjerice Radete, 25. septembra 2018. godine, ispred zgrade Višeg suda u Beogradu

Vjerica Radeta: Dame i gospodo, funkcioneri i aktivisti Srpske radikalne stranke i danas su ovde da damo podršku lažno optuženim policajcima za navodni zločin u Srebrenici, odnosno u Kravici.

Mi smo rekli, odnosno predsednik naše stranke koji je više puta prisustvovao na ovim suđenjima, na ročištima – dakle, mi smo rekli da ćemo dolaziti da budemo podrška ne samo njima, nego svim Srbima kojima se ovde sudi, očigledno na osnovu lažnih optužnica. Kada je u pitanju ova grupa, danas treba da budu saslušani neki svedoci, a već su saslušavani zaštićeni svedoci, i to je ono što je naše pravosuđe preuzelo od Haškog tribunala: da lažni svedoci mogu da daju kakve god hoće izjave, i to rade uglavnom naručene izjave, zato jesu lažni da bi zaštitili sebe, a sudovi često na osnovu takvih izjava i presuđuju. Mi želimo da se sa tom praksom prekine. Želimo, naravno, i naš stav je da svaki zločinac, svaki ratni zločin i svaki zločin, inače, treba da se otkrije i da svaki zločinac treba da odgovara za svoj zločin, ali paušalno optuživanje je apsolutno nedopustivo, pogotovo paušalne presude. Mi se nadamo da će u srpskom pravosuđu konačno nešto da se promeni, a mi ćemo sa svoje strane učiniti sve, pre svega putem javnosti, da skrenemo pažnju na svaki postupak koji nije u skladu sa pravdom i sa pravičnošću, nije u skladu sa zakonom.

Te izjave lažnih svedoka, koji se zovu zaštićeni svedoci, ne bi smele da se uzimaju kao validne. To funkcioniše po onoj staroj narodnoj „Dva bez duše jedan bez glave“. Mnogi Srbi u Haškom tribunalu su na osnovu takvih izjava osuđeni, mnogi Srbi ovde su na osnovu takvih izjava osuđeni. Nadamo se da će sa tom praksom da se prekine.

Što se tiče ovog postupka, i ostalih postupaka koji se vode protiv Srba za navodne ratne zločine, bićemo uz njih, imaće našu podršku, i pokušaćemo i putem javnosti i putem našeg stručnog znanja i iskustva da ih zaštitimo od nepravde i od nameštenih optužbi, kao i eventualnih presuda.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER