Radeta: Montiran proces za zločin u Kravicama, država ozbiljnije da štiti građane

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta izjavila je danas da je suđenje za ratni zločin nad civilima u selu Kravica kod Srebrenice 1995. godine „montiran postupak“ i da država treba ozbiljnije da se bavi zaštitom prava građana.

Ona je to izjavila ispred zgrade Specijalnog suda gde je danas nastavljeno suđenje za zločin u selu Kravica, za koji je optuženo osam bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske.

Ispred zgrade suda okupili su se funkcioneri i pristalice Srpske radikalne stranke, od kojih su neki predvođeni Radetom ostali da prate suđenje.

„Naše pravosuđe ne sme da kopira Haški tribunal, a to se sada dešava. Mi se zalažemo da svaki zločin bude otkriven i zločinac kažnjen, ali ne smemo da dozvolimo da se sprski narod 'en blok' proglašava zločincima, jer to nije tako“, rekla je Radeta pre početka suđenja.

Prema njenim rečima, optužnica je „van zdrave pameti“, a iz izjava svedoka je jasno da „mora da padne“.

Radeta je ocenila da država treba ozbiljnije da se „pozabavi zaštitom svojih građana“, posebno što je Hrvatska najavila spisak od 20.000 Srba koji se sumnjiče za ratne zločine.

„Više od dve decenije od ratova u bivšoj Jugoslaviji Srbi postaju glineni golubovi. Tako je u Hrvatskoj, a ništa bolja situacija nije ni u Bosni i Hercegovini“, navela je Radeta.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Kravica optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Po optužnici, oni su, zajedno s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u mestu Kravica u julu 1995. godine, učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER