Radikali pokrenuli inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o potvrđivanju ugovora sa SAD o izručenju!

Lider radikala prof. dr Vojislav Šešelj izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare da je Srpska radikalna stranka podnela Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o potvrđivanju ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o izručenju.Dr Šešelj je istakao da se tim aktom Srbija stavlja u neravnopravan položaj i podsetio da su narodni poslanici Srpske radikalne stranke temeljno kritikovali predloženi tekst zakona koji je vladajuća većina izglasala bez razmišljanja.

 

U svom obraćanju novinarima okupljenim u Narodnoj skupštini Republike Srbije, dr Šešelj je istakao da radikali podnošenjem inicijative Ustavnom sudu pokušavaju da spasu doslednost domaćeg pravnog poretka i čast i ugled Republike Srbije.

 

– U inicijativi smo obrazložili zašto se na ovaj način Srbija stavlja u neravnopravan položaj i dali odredbe Ustava na koje se osporava ustavnost opšteg akta a kao razloge osporavanja smo naveli pravnu nesigurnost, protivpravno ponašanje i kao najvažnije, retroaktivnu primenu u odnosu na krivična dela izvršena pre stupanja na snagu ovog sporazuma, što se odnosi i na krivična dela izvršena u prošlom i pretprošlom veku, od kad postoje dve suverene države – objasnio je dr Šešelj i ocenio da, u slučaju da sporni zakon ostane na snazi, SAD mogu zatražiti od Srbije izručenje Borisa Tadića, Vojislava Koštunice i Tomislava Nikolića, koji su odlučili da američka ambasada u Beogradu bude zasuta kamenjem posle mitinga Kosovo je Srbija održanog u februaru 2008. godine. 

 

– Njih trojica su odlučila da se ambasada zaspe kamenjem ali nije bila planirana paljevina, do nje je došlo spontano. Bila bi to kosmička pravda da nakon što je Hagu isporučio Stojana Župljanina, Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, Boris Tadić bude isporučen SAD i da ostatak života provede u nekoj američkoj robijašnici. Ali kada razmatramo pravne probleme moramo da apstrahujemo činjenicu o kojim se pojedincima radi da bi se pravni principi odnosili na sve građane – rekao je dr Šešelj i podsetio da uskoro nastupa zastarelost slučaja koji se odnosi na ubistvo trojice braće Bitići. On je takođe objasnio da ovaj slučaj ne može biti tretiran kao ratni zločin jer se ubistvo nije dogodilo u vreme ratnih dejstava. 

 

– Kada je potpisan Kumanovski sporazum i okupacione snage ušle na Kosovo i Metohiju, prestala su ratna dejstva. Ako se ne varam, braća Bitići su ubijena posle ukidanja ratnog stanja i njihovo ubistvo nema nikakve veze sa ratom. To su obična ubistva stranih državljana, možda iz nehata, možda iz mržnje a možda su hteli da ih opljačkaju – istakao je dr Šešelj i dodao da se Srpska radikalna stranka ne protivi tome da odgovorni za ta ubistva budu otkriveni ali da je prihvatljivo samo njihovo procesuiranje pred domaćim sudovima. On je takođe naveo da ne vidi zbog čega bi u Srbiji bilo ko bio osuđen za ubistva trojice američkih državljana koji su pripadali razbojničkoj bandi koja je preko Atlantika došla u Srbiju da ubija srpski narod, kada u Americi još uvek nisu osuđeni nalogodavci i akteri bombardovanja Srbije.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER