Šešelj: Ukinite izvršiteljsku mafiju!

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj rekao je danas povodom Predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o obezbeđenju i izvršenju da je Srpska radikalna stranka jedina politička partija u Srbiji koja se zalaže za ukidanje javnih izvršitelja, kao i za povratak procesa izvršenja sudovima. On je istakao da Srpska radikalna stranka u akciji prikupljanja potpisa za peticiju protiv javnih izvršitelja ima podršku više od 100.000 građana Srbije, te da se ovo tiče svih građana Srbije i njihove pravne sigurnosti.

Javni izvršitelji, kako je rekao Šešelj, otkada su uvedeni, izrasli su u mafijaški klan koji je otimanjem imovine doneo samo siromaštvo i bedu građanima Srbije. Koliko javni izvršitelji ne prezaju ni od čega govori alarmantan podatak da su u 2017. godini zaplenili 3.736 stanova, a zaplenjene nektretnine su na tajnim licitacijama po bagatelnoj ceni kupovali članovi porodica izvršitelja i uski krug povezanih lica. Šešelj je izneo primer porodice sa Dorćola koja je bez stana ostala zbog duga od 6.500 evra, stan im je oduzet i prodat za 26.000 evra, dok je tržišna vrednost bila više od 96.000 evra. On je Komoru javnih izvršitelja uporedio sa mafijaškim klanom i istakao da je zloupotreba kod izvršenja postala pravilo.

Pored otimanja imovine, javni izvršitelj sam sebi određuje proviziju i troškove koji su višestruko veći od osnovnog duga. Šešelj je pitao ko je odredio granicu od 5.000 evra za komunalne usluge kako bi dužnik bio izuzet od oduzimanja stana i šta će biti ako je dug 5.100 evra. Umesto da se zaštite sva ljudska i procesna prava građana Srbije, aktuelana vlast i ovom izmenom zakona daje mogućnost mafiji javnih izvršitelja da se apsolutno na pohlepan način bogati, zaključio je Šešelj koji je još jednom pozvao vlast u Srbiji da ukine instituciju javnih izvršitelja.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER