Sramotno mala sredstva za darovite studente i naučne radnike!

Srpska radikalna stranka smatra da je odluka da Grad Novi Sad učestvuje u finansiranju Fonda za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika Univerziteta u Novom Sadu sa svega deset stipendija na godišnjem niovu poražavajuća i neozbiljna za opštinu koja ima najveći budžet po glavi stanovnika, 30 milijardi dinara godišnje na raspolaganju i koja svake godine iskazuje suficit u visini od 5-6 milijardi dinara.

„Grad Novi Sad se obavezao da ove školske godine finansira svega deset stipendija u mesečnom iznosu od simboličnih 17.000 dinara i to u prirodno-matematičkoj, tehničkoj, poljoprivrednoj, tehnološkoj, medicinskoj, ekonomskoj, pravnoj, humanističkoj i oblasti interdisciplinarne nauke. Zar ne mislite da u svakoj od ovih oblasti možemo pronaći i stipendirati bar po deset izvanrednih studenata koji svojim zalaganjem, radom i prosekom to i zaslužuju? Očekivali smo daleko veća sredstva za ovu namenu i smatramo da je za univerzitetski centar koji broji preko 60.000 studenata i naučnih radnika, kao što je to Novi Sad, ovakva politika prema naučnoj zajednici i darovitim studentima u najmanju ruku neozbiljna“ – rekla je Marina Nedeljković, odbornik Srpske radikalne stranke u Skupštini Grada Novog Sada.

Srpska radikalna stranka skreće pažnju javnosti i da na teritoriji Novog Sada ne postoji nijedan istraživački centar koji se bavi proučavanjima u oblasti humanističkih nauka i naučnih disciplina. 

„Postavljamo pitanje gde da zaposlimo sve one stručnjake i doktorande iz domena humanističkih nauka koji se ozbiljno bave istraživanjima i imaju radove objavljenje u renomiranim domaćim i svetskim časopisima, imajući u vidu da se od naredne, 2020. godine, prelazi sa projektnog na institucionalno finansiranje nauke na univerzitetima? “ – postavila je pitanje Marina Nedeljković, uz isticanje da Grad Novi Sad mora da daleko ozbiljnije shvati politiku prema studentskoj i naučnoj zajednici, ako ima nameru da zadrži status univerzitetskog grada i opravda poverenje svih mladih ljudi koji su odlučili da upravo ovde stiču svoje visoko obrazovanje. 

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM