Srpska radikalna stranka o budžetu Srbije: Neizmirene obaveze prema penzionerima i novo zaduživanje države

Narodni poslanik i potpredsednik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić izjavio je danas da ta stranka ima primedbe na budžet za 2020. godinu zbog penzija, nedovoljnog ulaganja u komunalnu infrastrukturu, ekologije, i zbog novog zaduživanja Srbije kod stranih banaka.

On je rekao da se tokom skupštinske rasprave o budžetu više govorilo o aktuelnim aferama, nego o suštinskim pitanjima državnog budžeta.

Srpska radikalna stranka je, kako je naveo, kritikovala neizmirene obaveze države prema građanima, pre svega prema penzionerima.

„Znamo da je Vlada Srbije protivzakonito i protivustavno smanjila penzije uz obećanje da će to biti nadoknađeno. U novom budžetu nema stavke koja se odnosi na to povećanje“, rekao je Mirčić.

Mirčić je ocenio da, s obzirom na to da u javnom sektoru ima veliki broj zaposlenih na određeno vreme i da penzionera ima 1,6 miliona, povećanje penzija i plata u javnom sektoru ima za cilj da se od novca koji su obezbedili poreski obveznici pridobiju glasači za predstojeće izbore.

Kazao je i da u budžetu nema velikih sredstava koja bi mogla da se koriste za kapitalne investicije.

On je naveo da su poslanici Srpske radikalne stranke ukazali na „opasnost od zaduživanja kod stranih banaka“ koje finansiraju infrastrukturu Srbije jer te banke odlučuju ko će da izvodi radove, dok domaća građevinska operativa stagnira.

„Novac se daje tim izvođačima i oni ga vraćaju tamo odakle je potekao kredit“, rekao je Mirčić.

Rekao je i da se ministar građevinarstva Zorana Mihajlović ponaša „raskalašno“, jer je za „Moravski koridor“ namenjeno 300 miliona evra više nego što je bilo najavljeno.

Ukazao je da je objašnjenje premijera Ane Brnabić da će to biti i „digitalni koridor“ – ponižavajuće za građane.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER