Шешељ: Није тачно да постоји договор са Вучићем!

slajder copy

Најмлађи доктор наука и најпознатији српски дисидент, који је у неколико наврата тамновао у српским затворима, као и у зеничком казамату, председник Српске радикалне странке, др Војислав Шешељ, после 12 година проведених у притвору Хашког трибунала, без пресуде, али нарушеног здравља, после неколико операција у Хагу, две на срцу и канцера дигестивног тракта, прошле године почетком новембра је пуштен у Србију на лечење. Само сат времена пошто се вратио у Србију, Шешељ је поручио: "Брутално су ме избацили из Хашког трибунала и тамо се добровољно више не враћам!"

Том приликом је најавио и да ће срушити српску власт, коју су у Србији у међувремену освојили одметнути радикали, Томислав Николић и Александар Вучић, који су формирали СНС. Шешељев повратак је у неколико наврата усталасао цео регион! О њему се раправљало у Европском парламенту и хрватском Сабору...

У Београду сте 10 месеци, колико сте примили хемиотерапија и како се осећате?

- Здравији сам од многих, посебно од Томислава Николића и Александра Вучића. Досадила су ми питања на тему мог здравља. Осећам се одлично и док год се будем тако осећао бавићу се политиком!

Зашто сте онда у критикама Александра Вучића благи па га у неким ТВ емисијама нисте готово ни поменули?

- Гостујући на ТВ Пинк и Хепију сам покушао да га критикујем. Међутим, кад год бих заустио нешто да кажем против Вучића, водитељи су ме враћали на нешто друго или ме прекидали рекламама. Имао сам дилему да направим инцидент, или да будем мало толерантнији како бих остао у емисији, јер у случају инцидента би ми забранили свако гостовање у будућности. Ипак, успео сам да изнесем низ крупних замерки, које нико из опозиције није рекао.

Општи утисак је да је ваша критична оштрица усмерена само на Томислава Николића...

- Није истина! Они који су гледали моја гостовања на Пинку, могли су да виде да како кренем са критиком Александра Вучића, или ме новинар прекине, а и оба пута су емисије завршене пре времена!

Кружи прича да вам је Александар Вучић платио да га не прозивате, да ли је то тачно?

- То није тачно, али је тачно да сам оштрији према Томиславу Николићу, према њему показујем и мржњу, само зато јер сам у њега имао неограничено поверење, а он ме је издао!

Да ли то значи да Вучићу нисте веровали као блиском сараднику?

- Никада нисам имао поверења у Александра Вучића! Мада, приликом напуштања странке Вучић је вратио свој мандат градског одборника странци, а Томислав Николић не да није вратио свој посланички мандат, већ је украо 20 посланичких мандата!

Зар не можете да се издигнете изнад те ситуације, то је било пре седам година?

- Издаја је увек издаја. Замерају ми што отворено мрзим Николића јер је мржња грех... Слажем се, мржња је грех, али ни ја нисам идеални верник лишен људских слабости, па се, ето, и код мене после греха Томислава Николића, такође пробудила грешност... Издаја је неупоредиво већи грех од мржње!

Шта данас код Вучића и Николића препознајете од онога што су некада научили од вас?

- Очигледно од мене нису ништа научили, јер не би кренули путем издаје. С друге стране, Николић је више пута рекао да је Вучић његов политички син и са тим се слажем, а са тим се слаже и Вучић, јер то никада није демантовао. Знам да то Вучића највише нервира, па то користим као увреду.

Колико сте направили погрешних политичких корака током ових 10 месеци?

- Не знам, али чини ми се да нисам направио ниједан озбиљан политички корак. Мада не кажем, можда је било неких ситнијих, безначајних грешака.

Не одустајете од прозивке Хашког трибунала, мада вам мало-мало прете повратком у Схевенинген, да ли вас то неко штити?

- Ма не, све што сам има да кажем о Хагу, већ сам рекао. У Хаг се добровољно не враћам, а ти наши мученици у Трибуналу живе у најстрашнијим мукама. Сви су се оболестили и не лече се адекватно. Неки који су осуђени, служе казне у државама које имају недопустиву затворску тортуру, као што је случај са Естонијом, и српска власт апсолутно не реагује.

Какав је ваш однос према дијаспори?

- Јасан и отворен, дијаспора издржава Србију! Да није дознака од дијаспоре српским грађанима које им шаљу рођаци и пријатељи из иностранства, Србија би била у неупоредиво тежој ситуацији.

[infobox color="white"]

Доктор за суднице

* Војислав Шешељ је рођен у Сарајеву 1954. године, а већ је у првом разреду основне школе показао генијалност, прочитавши стотинак књига. Правни факултет је завршио за две и по године у родном граду. Магистрирао је и докторирао за три, у Београду, у 24. години, и тако постао најмлађи доктор наука тадашње СФРЈ.

* Виспрен и интелигентан, оштар и храбар, спреман је да се жртвује за идеале до последњег даха. Четири пута био је председнички кандидат, 1990. године је освојио 100.000 гласова, а 1997. године 1.125.000. Од 2003. године је на изборима учествовао искључиво као носилац листе и то из Хашког трибунала, па с нестрпљењем очекује расписивање нових парламентарних избора у Србији.

* Шешељ је 24. фебруара 2003. године добровољно отишао у Хаг. Први злочини за које је оптужен догодили су се још 1991. године, док је оптужница против њега подигнута тек 2003, 12 година касније. Оптужен је за говор мржње, а још три пута оптужен и једном осуђен за непоштовање суда. Као оптужени имао је најдужи стаж - 12 година, али без првостепене пресуде.

* У Схевенингену је написао и издао стотинак књига. Време у притворској ћелији Шешељ је убијао дружећи се са осталим притвореницима, а најчешће је играо шах са Небојшом Павковићем и Миланом Мартићем.

* Војислав Шешељ је ожењен Јадранком Шешељ и отац је четири сина: Николе, Александра, Михајла и Владимира.

[/infobox]

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ