Бићемо поново страх и трепет на српској политичкој сцени

Недавно је формирана власт у Новом Саду, српски радикали су остали опозиција и оштро сте критиковали напредњаке и њихове коалиционе партнере. Како ће наша одборничка група деловати у наредном периоду?

Српски радикали ће у наредне четири године бити једини глас народа и глас разума у Скупштини града Новог Сада. Нови Сад је изгубио драгоцених два месеца, зато што су напредњаци чекали да им свевидеће око мигне да су коалициони партнери социјалисти и Ненад Чанак. Али овај пут није обичан Ненад Чанак, него је гарниран борцем за рушење уставног поретка Републике Србије и стварање државе Војводине, који се зове Александар Оџић. Жалосно је што се показало да је глас на изборима за напредњаке био и глас за Чанка и Оџића у новосадској власти. Комплетна јавност је три месеца бомбардована од стране режимских медија како је Вучевић најозбиљнији кандидат за премијера, па министра полиције, правде, потпредседника Владе, председника Скупштине, да би на крају остао градоначелник. Народ је почео да збија шале и прича вицеве на рачун градоначелника Новог Сада. Српска радикална странка је мишљења да Нови Сад има потенцијал и финансијске могућности да се развија далеко брже и енергичније него што је то био случај у претходном периоду. Ми смо покренули безброј иницијатива, знамо шта су проблеми и приоритети у граду и нећемо дати напредњачкој власти могућност да се опусти ни један секунд. Оштра критика, бритак језик и конкретна решења ће бити наше оружје у парламентарној борби. Нас, српских радикала, нема у овом сазиву много, свега троје, али је довољан и један српски радикал да се глас народа чује у Скупштини.

Српска радикална странка је прешла цензус на покрајинским изборима и имаће четири посланика у Скупштини АПВ. Какав ће бити наступ посланика СРС и на чему ћете инсистирати?

Нисмо задовољни изборним резултатима на покрајинском нивоу, али смо успели да сачувамо парламентарни статус. Прошло је више од три месеца откако су одржани избори, а власт у Војводини још није формирана. Као на републичком, и на покрајинском нивоу чека се Вучићев миг. На конститутивној седници подржали смо избор Иштвана Пастора за председника Скупштине, јер је лидер политичке партије најбројније националне мањине у Војводини. Спремни смо и за евентуалну могућност за разговоре око формирања власти, али и за опозиционо деловање у Скупштини АПВ. У овом мандату ћемо афирмисати двоје нових, младих и образованих људи, који су по први пут посланици и бићемо онај камичак у ципели који ће жуљати владајућу већину, ако останемо у опозицији.

Недавно сте изабрани за председника Извршног одбора СРС. Да ли сте осмислили правац даљег деловања странке на терену и који ће вам бити први кораци?

Приоритетни циљ нам је да подигнемо ниво организације основне страначке ћелије – месних одбора. Без месних одбора немамо ни општинске, нити окружне одборе. Већ смо кренули ужурбано да радимо на подизању комплетне страначке инфраструктуре, тражимо квалитетна кадровска решења и покрећемо неке одборе у којима је активност годинама била на минимуму. Паралелно са подизањем страначке организације, крећемо са јавним оглашавањем, критиком власти и покретањем иницијатива на локалном нивоу широм Србије. Ко је једини кадар да стане режиму на мегдан, ако не ми, српски радикали. Уверен сам да ћемо се, брже него што неки сањају, подићи као птица Феникс из пепела и поново бити страх и трепет на српској политичкој сцени.

Почели сте да обилазите општинске одборе СРС широм Србије. Како вас дочекују српски радикали и какво је расположење чланства након избора?

Дочекују ме домаћински, радикалски. Заиста сам наишао на срдачан пријем и добродошлицу у свим одборима које сам обишао, а циљ ми је да током октобра и новембра обиђем све окружне одборе у Србији. По природи ствари, после губитка парламентарног статуса, расположење није у свим одборима на највишем нивоу, али се осећа код свих српских радикала неугасла жеља и одлучност да политичку борбу наставимо. Идеологија српског национализма нема алтернативу и наше чланство је носи у свом генетском коду.

Како коментаришете рад Покрајинске владе АПВ у протекле четири године?

Наша посланичка група у Скупштини АПВ је четири године тешком артиљеријом бомбардовала напредњачки покрајински режим. Да није било српских радикала, не би било ни опозиције у покрајинском парламенту. У протеклом мандату напредњаци нису направили отклон у односу на Пајтићев режим, него су у највећој мери ишли његовим стопама. Обећавали су куле и градове, инвестициони бум, честит однос према послу, хапшење лопова из претходног режима, али је све остало мртво слово на папиру. Рад Мировићеве владе у протекле четири године не заслужује прелазну оцену.

СРС је на територији Војводине сакупила преко 30.000 потписа за отварање још једног српско – руског хуманитарног центра на територији северне српске покрајине. Власт се оглушила о тај захтев упркос јасно исказаној вољи грађана. Да ли настављате борбу за ову иницијативу и који су наредни потези?

Српска радикална странка није одустала од идеје да се на простору Војводине формира модеран центар за хитне интервенције у сарадњи са братском Руском Федерацијом, по узору на већ постојећи у Нишу. Ми ћемо инсистирати да се ово питање поново нађе на дневном реду Скупштине и покушати политичком аргументацијом да убедимо владајућу партију да нас у овој идеји подржи. Поклопило се да се баш на Дан победе, када је Вучић био у Москви, о овој нашој иницијативи расправљало у Скупштини и напредњацима је било јако непријатно, хтели су из коже да искоче. Нису били ни за, ни против иницијативе, нити су било шта коментарисали. Да ли ће сада показати више политичке мудрости и зрелости, показаће време. Ми од иницијативе не одустајемо, јер jе српско – руски хуманитарни центар потребан и на простору Војводине.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ