НИСМО СЕ НИ ПРОДАЛИ НИ ПРЕДАЛИ, НАСТАВЉАМО ПОЛИТИЧКУ БОРБУ!

У последње четири године Српска радикална странка срља из неуспеха у неуспех. Број гласова се преполовљава од избора до избора. Да ли се осећате одговорним за положај Српске радикалне странке данас и да ли је време да се реформише страначко руководство?

Не осећам се одговорним. Уосталом, број гласова Српске радикалне странке није смањен само због незадовољства бирача нашом политиком већ и због бруталне крађе гласова коју је режим усавршио у неколико протеклих изборних циклуса. Сигуран сам да је Српска радикална странка била далеко изнад цензуса, и то оног од 5%. Небројено пута смо упозоравали на кршења закона која се чине поделом поклон-пакета, као и на бројне уцене, принудно извођење грађана на биралишта, поткупљивање контролора и сличне нечасне радње. Нажалост, нисмо успели да спречимо да нас напредњаци оштете и на последњим парламентарним изборима. Мањи број гласова које је Српска радикална странка освојила такође се може објаснити кандидатуром великог броја наводно патриотских опција које су ништа друго до једнократни пројекти Српске напредне странке, што ће време показати. Наш задатак је да уверимо бираче да смо једина права и независна национална опција на српској политичкој сцени а режим чини све да нам тај посао отежа пласирањем бруталних неистина на мој рачун.  Какво реформисање руководства? Српска радикална странка је константно у процесу  кадровских консолидација. Већ је било одређених кадровских промена, а биће их и убудуће. Циљ нам је да стабилизујемо странку и да најбољи људи заузму најодговорније функције. То је процес који траје од мог повратка из Хашког трибунала и који нема везе са дневнополитичком ситуацијом и изборним резултатима.

Опште мишљење у јавности је да је на изборни резултат Српске радикалне странке највише утицала отворена подршка коју сте упућивали председнику Републике Србије, Александру Вучићу, у последњих неколико година. Зли језици говоре да сте на платном списку Александра Вучића. Како коментаришете те наводе?

Никада нисам подржавао Вучића. Истина је да сам се слагао са одређеним потезима, пре свега оним који су довели до удаљавања од проевропске политике и приближавања Руској Федерацији. Надао сам се да ће Вучић схватити бесмисленост тренутне спољнополитичке оријентације и да ће у потпуности одустати од евроинтеграција. Моја обраћања су имала конструктивни карактер, што један део јавности није разумео или је чак погрешно протумачио као подршку. Истина је да нико није темељније критиковао Александра Вучића од мене. У Народној скупштини сам указивао на све погрешне потезе, како њега лично, тако и његових блиских сарадника. Растурио сам његов експозе и раскринкао криминални карактер Владе. Упркос томе, има људи који без икаквих доказа тврде да сам се продао и да сам на његовом платном списку. То су глупости! Нисам пао у искушење да се продам и одступим од својих уверења ни током дванаестогодишње робије у Хашком трибуналу, па свакако то нећу учинити ни сада.

Српска радикална странка је постала непрепознатљива на српској политичкој сцени те се стиче утисак да се полако утапа у Српску напредну странку, што показују резултати свих избора од 2016. године. Да ли су српски радикали дефинитивно отишли у заборав?

Српска радикална странка никада неће отићи у политички заборав. Уосталом, није тачно да је наша странка постала непрепознатљива. Политичке партије постају непрепознатљиве када одступе од својих програмских начела и почну да мењају политику како би се додвориле бирачима. Српска радикална странка је једина странка у Србији која има идеологију. Најактивнији смо противници уласка Србије у Европску унију и НАТО пакт и непрекидно понављамо да питање Косова и Метохије мора бити решено искључиво у складу са Уставом. Једини на српској политичкој сцени се залажемо за интеграцију са Руском Федерацијом и за улазак у ОДКБ и одржавамо блиске пријатељске односе са бројним руским званичницима. Ако то није препознатљивост, онда не знам шта јесте. Озбиљан проблем са којим се суочавамо је медијска блокада, која је у почетку била умерена, а у последњих неколико месеци је потпуна. Раније је било позива за телевизијска гостовања и захтева за интервјуе, мада су представници медија увек имали унапред договорене теме. Након последњих парламентарних избора сви позиви су изостали. Редовно држимо конференције за медије, које представници свих медија бојкотују. Истовремено, низ злонамерних медија шири лажи о мени лично и о стању у Српској радикалној странци – лажи које немам где да демантујем. Та ситуација и чињеница да сам блокиран на свим друштвеним мрежама довела је до тога да грађани у великом броју случајева нису упознати са нашом политиком и акцијама које спроводимо. Радимо на томе да превазиђемо медијску блокаду путем доступних медија на интернету.

Да ли је могуће да од странке која је некада бројала 500.000 чланова данас у Српској радикалној странци не постоји ниједна школована, способна, искусна, интелигентна особа која би била на месту заменика председника странке уместо Вашег сина, Александра? Да ли се кајете због оваквих одлука које су изазвале негативне реакције у народу?

Не кајем се ни због једне своје одлуке. У Српској радикалној странци има доста школованих, способних, искусних и интелигентних људи. Александар није изабран на функцију заменика председника странке зато што је мој син већ на основу резултата и квалитета које поседује. Он је веома млад започео своју политичку каријеру. Листа коју је предводио на локалним изборима у Земуну 2016. године остварила је најбољи резултат у Београду. Остварио је многобројне међународне контакте са антиглобалистичким странкама и покретима широм света, имао је веома запажене јавне наступе у претходном периоду. На све страначке функције које је вршио, укључујући тренутну функцију заменика председника странке, биран је једногласно, одлуком надлежних страначких органа и у складу са Статутом и још никада није изневерио поверење које му је странка указала, али као и свачији други, ни његов положај и функција нису загарантовани и уколико се то промени, сносиће консеквенце као и сваки други члан.

Да ли је Александар Вучић прозападни политичар и како оцењујете политику Српске напредне странке према Косову и Метохији од 2012. године до данас?

Александар Вучић је дошао на власт као изразито прозападни политичар, као настављач политике Демократске странке, али са патриотским покровом, јер је поникао из таквог политичког миљеа. Али очигледна је и промена спољнополитичког курса у последњих неколико година. Верујем да је Вучић свестан какву би историјску срамоту везао за своје име уколико би се Србија под његовом влашћу одрекла Косова и Метохије и признала независност шиптарским сепаратистима. Ми, српски радикали сматрамо да национални интереси морају да буду на првом месту свим политичким партијама у Србији, и увек ћемо подржати сваки потез режима који буде ишао ка развијању што бољих односа са нашим традиционалним савезницима Русијом и Кином, и сваки потез у интересу очувања нашег територијалног интегритета и суверенитета, а у супротном, бићемо најжешћи противници. Српска радикална странка је против било каквог предлога о разграничењу, а раздвајање становништва је могуће спровести искључиво у оквиру Републике Србије. Наш предлог подразумева да Албанцима на Косову и Метохији, тамо где су они у већини, буде понуђен највиши степен аутономије којим би им било дато све осим права да оснују сопствену војску и да контролишу границе. Државну границу Републике Србије могу чувати само припадници званичних државних органа, а о разграничењу је могуће разговарати једино са Албанијом. Општине на Косову и Метохији где су Срби већинско становништво треба да се врате под пуну ингеренцију Републике Србије.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ