Александар Шешељ: Кристијан Шмит није високи представник - Конференција за новинаре, 4. новембар 2021. године

Александар Шешељ: Даме и господо, Српска радикална странка сматра да Србија мора да подржи Републику Српску у овим тешким тренуцима, у овој кризи која је највећа још од 1995. године и потписивања Дејтонског споразума. Сведоци смо да ни Савет безбедности не признаје новог такозваног високог представника Кристијана Шмита и да тај човек нема легитимитет да представља међународну заједницу у Босни и Херцеговини.

Република Српска се данас бори за свој опстанак, има међународну подршку од стране Руске Федерације и Народне Републике Кине, које такође не признају наметање новог, такозваног високог представника. Тај човек није изабран у складу са процедуром и није га потврдио Савет безбедности, тако да он нема никакав мандат да било шта одлучује у Босни и Херцеговини и да утиче на прилике у Босни и Херцеговини.

Данашње институције у Србији наглашавају како је у питању високи представник; чак и председник Републике Александар Вучић, који је организовао састанак са Кристијаном Шмитом у Београду и на званичном сајту председника Републике стоји да се Александар Вучић састао са високим представником. Ми сматрамо да то не иде у прилог актуелној позицији Републике Српске. Сматрамо да Србија са пуним капацитетом треба да стане иза Републике Српске, да на сваки могући начин помогне њен опстанак, а не да у складу са интересима западних сила у Босни и Херцеговини прихвати наметање Кристијана Шмита, који нема апсолутно никакав легитимитет. Прилике су се у међународним односима промениле. По први пут Савет безбедности није изабрао високог представника и то треба да буде свима јасно.

Позивамо руководство Републике Србије да у свакој прилици помогне Републику Српску. То је обавеза Србије да заштити српски народ, да у складу са одлукама Савета безбедности и у складу са ставовима наших најважнијих спољнополитичких партнера и пријатеља, а то су свакако Руска Федерација и Народна Република Кина, не дозволи уплитање, не дозволи наметање неких експонената који немају никакав легитимитет, који немају мандат да врше било какве функције у Босни и Херцеговини. Постоји једна озбиљна тенденција да се Босна и Херцеговина дедејтонизује, да се створи унитарна Босна и Херцеговина која треба да настане ликвидацијом политичког ентитета и ликвидацијом Републике Српске и стапањем Бањалуке у унитарну Босну и Херцеговину. То не сме да се дозволи и Република Србија треба чврсто да стане и иза члана председништва Милорада Додика и иза институција Републике Српске у овој борби и да од тога става не одустанемо.

Изволите, уколико имате неких питања.

Новинар Србин инфо, Градимир Потић: С обзиром на промењене околности у свету које сте и сами помињали, да ли очекујете у некој, ако не баш ближој, онда даљој будућности, неке боље или лошије дане за Републику Српску?

Александар Шешељ: У сваком случају, ово је први пут да Савет безбедности није дозволио наметање високог представника. То је засновано на искуству које смо имали прилике да до сада имамо са том институцијом и то је један показатељ да таква институција апсолутно није објективна и да је деловање бивших високих представника у Босни и Херцеговини било само у циљу да се унитаризује Босна и Херцеговина. По први пут имамо изражену подршку Кине када се говори о питању Босне и Херцеговине у Савету безбедности, тако да мислим да су се међународне околности промениле у нашу корист и да треба у овим ставовима истрајавати, јер Република Српска је створена у оружаној борби српског народа за опстанак, за живот и слободу и не сме се тиме багателисати и не сме се наметати било шта што би имало за крајњи исход нестајање Републике Српске стапањем у унитарну Босну и Херцеговину.

Градимир Потић: Да ли бисте били љубазни да ми прокоментаришете долазак Кривокапића у Београд и све ово што је било?

Александар Шешељ: Ми, српски радикали, сматрамо да није требало да дође до посете Здравка Кривокапића Београду све док се не врати српски амбасадор у Подгорицу. Дакле, амбасадора Србије у Црној Гори је протерала власт Мила Ђукановића, а када се власт променила, када су победу на изборима извојевале и просрпске странке, а Кривокапићев део био је део листе српских странака у Црној Гори, на неки начин се и наставила политика ДПС-а када су у питању односи са Србијом и није дошло до враћања амбасадора Србије у Црној Гори.

Шта год ми мислили о Владимиру Божовићу, а ми сматрамо да је у питању једна компромитована политичка личност, он је представљао Републику Србију у Подгорици и све док се то не уради, све док се не врати амбасадор, како ми можемо да имамо било какве односе са Црном Гором. То је требало ставити на дневни ред, да се то питање реши, а не да се преко тог питања пређе. Јер, уколико ми пређемо олако око тог потеза нових црногорских власти, можемо да очекујемо и нова понижења у будућности.

Градимир Потић: Замолио бих вас да ми прокоментаришете изборе у Македонији и да ли ће то утицати на неки однос са Србијом?

Александар Шешељ: Ми сматрамо да Република Србија треба да гради што је могуће боље односе са Северном Македонијом, да је то једна од земаља бивше Југославије са којима ми имамо добру сарадњу, поред свих, рекао бих негативних околности које су утицале у прошлости на наше односе, као што је, на пример, признање независности Косова, али у сваком случају, између Македонаца и Срба није било неких конфликата као што смо имали прилике да видимо, као што смо имали прилике и са Хрватима и са муслиманима из Босне и Херцеговине. Треба настојати да градимо добре односе, ми смо врло блиски и мислим да ко год дође нови у Македонију на власт, треба да има отворену руку сарадње за односе са Републиком Србијом.

Градимир Потић: Хвала вам.

Александар Шешељ: Уколико немате неких питања више, хвала вам што сте дошли.

https://www.youtube.com/watch?v=sz8j4SW35hE

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ