Александар Шешељ: СРС позива грађане да изађу на референдум и да заокруже НЕ

Александар Шешељ: Поштовани новинари, Српска радикална странка позива грађане Републике Србије да изађу на референдум 16. јануара, да заокруже „не” и да се успротиве предложеним уставним променама које нарушавају принцип поделе власти, које ће увести корупцију као примарни начин функционисања нашег правосуђа и које се у Србији спроводе искључиво под притиском из иностранства. То најбоље говори чињеница да оно што је предложено и оно што се захтева од стране Венецијанске комисије и Европске уније да Србија промени у свом Уставу у области правосуђа не постоји ни у једној земљи Европске уније као општи принцип. Дакле, ни Немачка, ни Француска, ни Аустрија, ни било која развијена земља не бирају судије по принципу по којем се сада предлаже да Србија уведе. То је диктат из иностранства који покушава још више да разбије наше институције и који има за циљ да покаже да Србија није суверена држава. Када Србија прихвата да свој Устав промени под притиском из иностранства, показује да нема довољно суверености у одлучивању.

Оно што је такође скандалозно јесте да у процес промене Устава улази једнопартијска скупштина, дакле скупштина у којој је представљена искључиво власт. Скупштина као таква нема легитимитет да врши процес уставних промена. Ми због тога позивамо грађане да се на референдуму 16. јануара изјасне против таквих предложених промена. Ми ћемо организовати наше симпатизере и чланове да изађу на референдум. Узећемо учешћа у гласачким одборима које ће организовати Републичка изборна комисија и учествоваћемо у том процесу.

Ми, дакле, сматрамо да уколико нешто у Уставу не ваља, онда Устав треба променити. Али, Устав треба променити тако да буде по мери грађана Србије који су га и донели, а не да буде по мери било које међународне организације која то од Србије захтева.

Сматрамо да Србија већ једном треба да раскрсти са таквим понашањем и апсолутним слушањем сваког диктата који долази са Запада, пошто смо сведоци да већ 20 година, како траје такозвани процес европских интеграција, не само што Србија уопште није ближа чланству у Европској унији, већ је на том путу увек морала да буде сервилна, да пристаје на разне захтеве из иностранства. То никада није било у оквиру српског националног интереса, нити у оквиру интереса било ког грађанина Србије.

Изволите, уколико имате неких питања.

Новинар „Србин инфо” Градимир Потић: Господине Шешељ, кажете да овај закон није класично иманентан европској правној традицији и ономе што је заступљено у одређеним земљама Европске уније. Да ли је разлог што се он доноси сервилност према корпорацијама или нешто треће?

Александар Шешељ: Ни Немачка, ни Аустрија, ни Француска не бирају судије на овај начин. Дакле, у Немачкој се судије на савезном нивоу бирају у парламенту, на покрајинском нивоу се бирају у оквиру покрајинских парламената. То није принцип по којем функционише правосуђе у развијеним европским земљама. Интерес тога јесте да се јавност апсолутно, пре свега, елиминише из поступка избора судија, не само народна скупштина, пошто кад имате бирање судија у народној скупштини, имате јавност тог поступка. Сада ће се судије бирати у мраку, апсолутно нико неће знати како ти процеси функционишу. Ту се отварају врата корупцији, која је и сада присутна у нашем правосуђу. Овим променама, уколико буду донесене, тај проценат корупције у нашем правосуђу ће се само повећати. У чијем ће то бити интересу, не могу сада да кажем, али знам да неће бити у интересу грађана Србије.

Градимир Потић: На крају смо године, па бих вас молио да ми прокоментаришете како је изгледала, по вашем мишљењу, ова политичка година.

Александар Шешељ: У овој години смо имали на политичкој сцени у Народној скупштини Србије, и уопште, то да се усталила једнопартијска народна скупштина. Дакле, власт и народна скупштина која треба да буде представништво грађана нема легитимитет. Као таква, скупштина мора да се промени. Ми сматрамо да ће после парламентарних избора Народна скупштина Србије бити пре свега саображена народној вољи. Ми сматрамо да су Народној скупштини потребне оне политичке снаге које ће бити брана заокруживању такозване државности такозваног независног Косова; које ће се противити европским интеграцијама и даљем срљању Србије у пропаст; које ће се противити тој економској неоколонизацији која се спроводи у нашој земљи већ деценијама и да са тим треба раскрстити. Ми сматрамо да ће у Народној скупштини, после следећих избора, бити представљена она политичка снага којој ће интереси грађана Србије увек бити на првом месту, као и интереси наше националне привреде. Наравно, сматрамо да наша укупна спољнополитичка оријентација треба да се промени и да треба продубити сарадњу са нашим историјским савезницима који поштују наш територијални интегритет и суверенитет. То су, пре свега, Руска Федерација, Народна Република Кина и остале земље БРИКС-а које данас представљају најразвијенији део света. То, наравно, не значи да ми треба да будемо под блокадом или у изолацији од земаља Европске уније. Са њима, свакако, треба сарађивати, али на билатералној основи, на што равноправнији начин. Ми такву снагу, која ће интересе грађана представљати у Народној скупштини, видимо само у Српској радикалној странци. Сматрамо да ће после следећих избора најјача национална опција у Народној скупштини бити управо Српска радикална странка.

Градимир Потић: Потписан је споразум због броја странака у преговорима са владајућом већином. Има већ неких жалби да се тај споразум не спроводи или барем не онако како је замишљен. Какво је ваше мишљење?

Александар Шешељ: Могу да говорим само о споразуму који је потписан у Народној скупштини, пошто је Српска радикална странка учествовала у том процесу. То је споразум који се, пре свега, тиче техничких ствари у изборном процесу. Ту има извесних побољшања, међутим, избори још увек нису расписани да бисмо ми видели нека озбиљна кршења тог споразума, нити измене одређених закона још увек нису донете. Ми, наравно, нисмо политичка странка која би се ослањала на оно што власт нуди, на оно чиме власт покушава да задовољи неке опозиционе странке. Ми се, пре свега, обраћамо грађанима Србије и само нас њихова воља интересује. Настојаћемо у изборној кампањи да стекнемо њихово поверење, а не поверење било које странке, да ли је у питању владајућа или опозициона, како би се нешто у изборном процесу променило набоље. Дакле, ми се обраћамо српском народу. Очекујемо од њих подршку на изборима, а ове ствари о којима се говорило, ти споразуми, јесу само пут да једна странка, којој је то у интересу, може то на лакши начин да оствари, него што је то био случај досада.

Градимир Потић: Хвала.

Александар Шешељ: Уколико немате више питања, хвала вам што сте дошли.

 

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ