Јабланички округ: Конференција за медије

На конференцији за новинаре јабланичког окружног одбора Српске радикалне странке, одржаној 23. јануара 2024. године у Лесковцу, присутнима се обратио Душан Станојевић, председник јабланичког окружног одбора и члан Централне отаџбинске управе Српске радикалне странке:

– Даме и господо, уважени представници медија, добар дан и добро дошли на конференцију за новинаре јабланичког окружног одбора Српске радикалне странке. Повод за данашњу конференцију је за нас веома леп. Наиме, данас обележавамо 34. рођендан Српске радикалне странке.

Укратко бих се вратио у историју и упознао вас, али и све становнике Лесковца, Власотинца, Лебана, Бојника, Медвеђе и Црне Травеса почетком политичког деловања наше странке.

Српска радикална странка основана је 23. јануара 1990. године у Батајници. Тог дана је одржан Оснивачки конгрес Српског слободарског покрета, који сматрамо Првим отаџбинским конгресом Српске радикалне странке. Убрзо након тога донета је Декларација о уједињењу Српског слободарског покрета и Српске народне обнове и основан је Српски покрет обнове, а одлуком Централне отаџбинске управе Српског покрета обнове од 18. јуна 1990. године назив наше странке промењен је у Српски четнички покрет. Дана 23. фебруара 1991. године у Крагујевцу је одржан Други отаџбински конгрес, на којем је проглашено уједињење Српског четничког покрета и већине месних одбора Народне радикалне странке у Српску радикалну странку.

Од самог оснивања, председник и идеолог наше странке је др Војислав Шешељ, човек који има довољно воље, знања и храбрости, човек са ауторитетом вође и способношћу да привуче и поведе следбенике. Услови у којима је др Шешељ морао да изгради странку нису били нормални услови. Зато је он стално морао да граби напред. На крају, то се показало корисним. Али, зато је мржња његових конкурената према њему непрекидно расла.

Српска радикална странка једна је од најстаријих странака након обнављања вишестраначја у Југославији, односно Србији. Иако је странка основана у тешким околностима по српски народ, у само предвечерје српско – хрватског рата, једино судр Војислав Шешељ и Српска радикална странка разумелитај историјски тренутак и правилно ступилина политичку позорницу са претпоставком распада тадашње државне заједнице и у том смислу ми смо своју државотворну идеју ставили изнад свега другог. Нема друге политичке организације у Србији која је у то време размишљала на тај начин. С друге стране, у ситуацији када се чинило да су улоге на српској политичкој сцени већ одређене, то је био и поуздан пут да се Српска радикална странка избори за своју аутентичну позицију.

Од свог оснивања, ми српски радикали залажемо се, пре свега, за обнову пуног националног, духовног, културног, економског и политичког јединства Срба и за престанак свих подела међу нама. Ми смо поносни на наш Програм: национални, политички, економски, социјални и културни и што је најважније, поносни смо на нашу идеологију. Од свог оснивања па до данас, вероватно смо једина странка на политичкој сцени Србије са идеологијом. Идеологијом коју нисмо никада мењали, нити ћемо!Ми смо поносни што до дан данас нисмо променили своје ставове ни за милиметар.

У светлу данашњих политичких околности, можемо рећи да смо и ту апсолутно доследни и да никада нисмо мењали своје ставове. Чврсто стојимо на позицији да је Косово и Метохија саставни део Републике Србије и да тако мора заувек да остане. Око тога никада не сме бити разговора.

Оно што је нас српске радикале одувек красило је да Србију сматрамо отаџбином, а Русију мајком.

Од оснивања па до данашњег дана, ми српски радикали смо прошли све фазе политичког деловања. Били смо опозиција власти, никада опозиција Србији и били смо власт која се није обрукала и која је увек радила у интересу наших грађана. Били смо парламентарна, били смо и ванпарламентарна странка. Било је периода када смо били најјача странка на политичкој сцени Србије и било је периода када смо били мање јаки.

Данас Српска радикална странка, нажалост, није парламентарна странка. Народ је тако хтео и ту нема љутње. На нама је да збијемо редове и убедимо грађане да је политика Српске радикалне странке апсолутно у интересу грађана Србије. Са друге стране, постоји и низ других разлога због којих је наша странка ван парламента. Свакако да западним силама никада неће бити у интересу јака Српска радикална странка и они ће са својим следбеницима у Србији чинити све да нас држе на маргинама. Али, нећемо им то дозволити. Ми српски радикали вратићемо се тамо где нам је место. На челу санашим идеологом, др Војиславом Шешељем, вратићемо странку тамо где јој је место!

Поносни на ставове и честиту политику наше странке, чистог образа можемо да кажемо нашим суграђанима да је нама најважније да се наша радикалска идеологија реализује, а не да ли ћемо и на каквим функцијама бити. Дакле, није интерес гола борба за власт, него борба за циљеве који су општенационални.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ