Конференција за медије Лесковац

Даме и господо, уважени представници медија, добар дан и добро дошли на конференцију за новинаре Градског одбора Српске радикалне странке Лесковац. Повод за данашњу конференцију је за нас веома леп. Наиме, данас обележавамо 33. рођендан Српске радикалне странке. 

Укратко бих се вратио у историју и упознао вас, ваше читаоце, слушаоце и гледаоце са почетком политичког деловања наше Странке. 

Српска радикална странка основана је 23. јануара 1990. године у Батајници. Тог дана је одржан Оснивачки конгрес Српског слободарског покрета који сматрамо Првим отаџбинским конгресом Српске радикалне странке. Убрзо након тога, донета је Декларација о уједињењу Српског слободарског покрета и Српске народне обнове и основан је Српски покрет обнове, да би одлуком Централне отаџбинске управе Српског покрета обнове од 18. јуна 1990. године био промењен назив наше странке у Српски четнички покрет. Дана 23. фебруара 1991. године у Крагујевцу је одржан Други отаџбински конгрес на којем је проглашено уједињење Српског четничког покрета и већине месних одбора Народне радикалне странке у Српску радикалну странку. 

Сви напред наведени подаци нам говоре да је Српска радикална странка једна од најстаријих странака након обнављања вишестраначја у Југославији, односно Србији. Иако основана у тешким околностима по српски народ, у само предвечерје српско-хрватског рата, једино је Српска радикална странка разумела тај историјски тренутак и правилно ступила на политичку позорницу, са претпоставком распада тадашње државне заједнице. У том смислу, ми смо своју државотворну идеју ставили изнад свега другог. Нема друге политичке организације у Србији која је у то време размишљала на тај начин. Ми смо поносни што до дан-данас нисмо променили своје ставове ни за милиметар. 

Од свог оснивања, ми српски радикали залажемо се, пре свега, за обнову пуног националног, духовног, културног, економског и политичког јединства Срба, као и престанак свих подела међу нама. Ми смо поносни на наш Програм деловања: национални, политички, економски, социјални и културни. Што је најважније, поносни смо на нашу идеологију. Од свог оснивања па до данас, вероватно смо једина странка на политичкој сцени Србије са идеологијом. Идеологијом коју нисмо никада мењали, нити ћемо! 

У светлу данашњих политичких околности, можемо рећи да смо и ту апсолутно доследни и да никада нисмо мењали своје ставове. Чврсто стојимо на позицији да је Косово и Метохија саставни део Републике Србије и да тако мора заувек да остане. Око тога никада не сме бити разговора. 

Оно што је нас српске радикале одувек красило је да Србију сматрамо отаџбином, а Русију мајком. С тим у вези, у потпуности подржавамо одлуку председника Руске Федерације Владимира Владимировича Путина да покрене специјалну војну операцију и ослободи Украјину нацистичке власти. 

Од оснивања па до данашњег дана, ми српски радикали смо прошли све фазе. Били смо опозиција власти, никада Србији и били смо власт која се није обрукала и која је увек радила у интересу наших грађана. Били смо парламентарна и ванпарламентарна странка. Било је периода када смо били најјача странка на политичкој сцени Србије и било је периода када смо били мање јаки. 

Данас Српска радикална странка, нажалост, није парламентарна странка ни у републичком Парламенту ни у локалном Парламенту Лесковца. Народ је тако хтео и ту нема љутње. На нама је да збијемо редове и убедимо грађане да је политика Српске радикалне странке апсолутно у интересу грађана Србије. 

Са друге стране, постоји и низ других разлога због којих је наша странка ван Парламента. Свакако да Западним силама никада неће бити у интересу јака Српска радикална странка и они ће са својим следбеницима у Србији чинити све да нас држе на маргинама. Али, нећемо им то дозволити. Ми српски радикали вратићемо се тамо где нам је место. Предвођени нашим идеологом, председником Странке др Војиславом Шешељем, вратићемо Странку тамо где јој је место, а то је локални Парламент Лесковца и републички Парламент! 

Поносни на ставове и честиту политику наше Странке, отимамо од заборава и несебично делимо сећање на прве 33 године политичког живота Српске радикалне странке са свим члановима наше радикалске породице, са грађанима Лесковца, Србије! 

Уколико имате неких питања, изволите. Уколико не, хвала вам што сте присуствовали нашој конференцији. 

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ