Конференција за медије Вјерице Радете, 25. септембра 2018. године, испред зграде Вишег суда у Београду

Вјерица Радета: Даме и господо, функционери и активисти Српске радикалне странке и данас су овде да дамо подршку лажно оптуженим полицајцима за наводни злочин у Сребреници, односно у Кравици.

Ми смо рекли, односно председник наше странке који је више пута присуствовао на овим суђењима, на рочиштима – дакле, ми смо рекли да ћемо долазити да будемо подршка не само њима, него свим Србима којима се овде суди, очигледно на основу лажних оптужница. Када је у питању ова група, данас треба да буду саслушани неки сведоци, а већ су саслушавани заштићени сведоци, и то је оно што је наше правосуђе преузело од Хашког трибунала: да лажни сведоци могу да дају какве год хоће изјаве, и то раде углавном наручене изјаве, зато јесу лажни да би заштитили себе, а судови често на основу таквих изјава и пресуђују. Ми желимо да се са том праксом прекине. Желимо, наравно, и наш став је да сваки злочинац, сваки ратни злочин и сваки злочин, иначе, треба да се открије и да сваки злочинац треба да одговара за свој злочин, али паушално оптуживање је апсолутно недопустиво, поготово паушалне пресуде. Ми се надамо да ће у српском правосуђу коначно нешто да се промени, а ми ћемо са своје стране учинити све, пре свега путем јавности, да скренемо пажњу на сваки поступак који није у складу са правдом и са правичношћу, није у складу са законом.

Те изјаве лажних сведока, који се зову заштићени сведоци, не би смеле да се узимају као валидне. То функционише по оној старој народној „Два без душе један без главе“. Многи Срби у Хашком трибуналу су на основу таквих изјава осуђени, многи Срби овде су на основу таквих изјава осуђени. Надамо се да ће са том праксом да се прекине.

Што се тиче овог поступка, и осталих поступака који се воде против Срба за наводне ратне злочине, бићемо уз њих, имаће нашу подршку, и покушаћемо и путем јавности и путем нашег стручног знања и искуства да их заштитимо од неправде и од намештених оптужби, као и евентуалних пресуда.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР