Конференција за новинаре, 1. април 2021. године

Миљан Дамјановић: Српска радикална странка захтева да Гордана Чомић моментално поднесе неопозиву оставку, а ако то већ данас не буде урадила, позивамо председника владе да је разреши дужности министра, односно смени.

Разлога за такав захтев Српске радикалне странке је много, али ћемо рећи само неколико.

Први разлог је то што имамо такву политичку ситуацију да једини у свету имамо ванпарламентарну власт, односно да имамо министра који је на изборима у коалицији са још 10 странака освојио читавих 0,9 посто и данас је министар у Влади Републике Србије.

Други разлог јесте то што већ два месеца напредњачки министар Гордана Чомић покушава да донесе противуставни закон.

Трећи разлог, не мање битан, јесте њено понашање, односно тоталитарни начин понашања који она спроводи и према политичким опонентима, али и према грађанима Србије дуги низ година.

Као што знамо, Гордана Чомић је била перјаница Демократске странке, а данас је министар у напредњачкој влади, и ту се показује лицемерје напредњачког режима и свих странака окупљених око коалиције на челу са напредњачким режимом, што се крију иза Гордане Чомић када треба да се донесе противуставан закон, који, наравно, нема подршку у озбиљном делу јавног мњења и такав закон већински не подржавају грађани Србије, па су њој увалили кукавичје јаје под паролом: – То је Чомићкин закон, нема везе са нама. Ако је и тако, онда такав закон већ на Влади Републике Србије треба да се одбаци и не сме да стигне пред посланике владајуће већине, који, нажалост, као што знамо, гласају на звонце, па уколико то буде био договор да тај закон и прође, звонце ће учинити своје и добићемо заиста накарадан закон.

Друга ствар јесте што овим законом напредњачки режим, и Гордана Чомић као напредњачки министар, покушава да на мала врата уведе геј бракове и усвајање деце од стране хомосексуалних парова, и то је потпуно истина, те позивамо политичаре из владајућег режима да престану да дезавуишу јавност и да понављају као папагаји реченице које говоре Гордана Чомић и њени полтрони како је закон о истополним заједницама, како нема везе ни са браком, нити са усвајањем деце, јер је довољно прочитати предлог закона, не треба вам Правни факултет да бисте видели да смо ми потпуно у праву.

Као што сам већ рекао, једна од ствари јесте њен тоталитарни начин понашања. Још док је била у Демократској странци и била председник Народне скупштине Републике Србије, остаће упамћена као неко ко је свакодневно кажњавао посланике Српске радикалне странке, која је успела у једном тренутку да избаци из скупштине и све посланике Српске радикалне странке, која је посланике Српске радикалне странке, који је тада био и Александар Вучић, називала нацистима, а данас је није срамота да прихвати предлог нациста, како је говорила, Александра Вучића и буде његов министар, у његовој влади, и наставља да терорише грађане тако што промовише део популације и закон који је противуставан.

Да је овај закон популаран и да има већинску подршку становништва Републике Србије, владајуће странке би се утркивале још у претходном сазиву парламента, а и у кампањи, да обећавају ко ће пре донети такав закон. Управо се десило супротно. И они сами су против тога, али сада морају да донесу тај закон, јер је то доказ и чињеница да постоје врло мале разлике између Српске напредне странке и Демократске странке, односно оваквим понашањем и оваквим законима се наставља континуитет политике од 5. октобра 2000. до данас, а то је политика условљавања западних сила и земаља Европске уније према Србији, где наш режим та условљавања и услове прихвата.

Имате ли ви питања? Ако имате, изволите.

Новинар „Србин инфо” Градимир Потић: Посланик Глишић говори о томе да постоји одређена групација њих у СНС-у која би могла да гласа против закона. Помињао је нешто, отприлике групацију око Владе Ђукановића. Какво је ваше мишљење у вези са тим?

Миљан Дамјановић: Као сведок, будући да сам био народни посланик у претходном парламенту, ово није први закон који боде у очи грађанима Србије. Ово је сада најекстремнији пример. Било је ту многих закона који су донети у прошлом сазиву, а где је образложење било само то да морамо јер нам је стигло из Европске уније. И по ходницима, ресторану, где год бисмо се сусрели са колегама из владајуће странке, говорили би: – Браво! Одличан наступ. И ја то мислим. Па не би требало то и то да се донесе – а онда када дође гласање, фамозно звонце се деси и, наравно, гласају сви.

Шта је сад њихов циљ? Њихов циљ је да из своје посланичке групе, пошто немају опозицију и вратили су Србију у једнопартијски систем, ваљда да макар јавно представе да постоји некаква друга фракција, пошто ви добро знате да у Српској напредној странци имамо и четнике, и партизане, и противнике Европске уније, али и лобисте НАТО-а, то је један велики босански лонац, којим руководи Александар Вучић и који изборе добија на своје име због популарности коју је стекао у народу, а сви они заједно да се скупе на једном месту не би узели као Гордана Чомић ниједан одсто гласова, тако да ако је и то тако, то је само фарса и маркетиншки трик који се припрема за грађане Србије.

Ја постављам питање Радио-телевизији Србије како је могуће да ми који смо се као српски радикали овде за сада једини јавно супротставили доношењу оваквог закона већ имали на неким телевизијама сучељавања и са представницима из владајућег режима, како је могуће да тако битан закон није тема на телевизији јавног сервиса, да би могли да гледају сви грађани Србије, и да видимо како би грађани Србије реаговали на овај предлог и овај начин понашања владајућег режима.

Градимир Потић: Прича се, такође, да је овај предлог закона дошао због тога што су Вучићеве акције у Европи значајно пале, да тако кажемо, и због Јовањице и због свих осталих афера, Крушика, Телекома, и саме реакције Европског парламента. Како ви то коментаришете?

Миљан Дамјановић: Још 2008. године, када смо искључили Томислава Николића из странке, а када је Александар Вучић напустио странку, а ми били забрањени у медијима све до маја 2009. године, када их је Демократска странка форсирала и давала им бесконачно простора у медијима, ми смо и тада говорили да су они ништа друго него сателит Демократске странке, односно да ће наставити континуитет политике ДОС-а. По главним суштинским питањима нема разлике.

Ми се врло добро сећамо обећања Томислава Николића из Косовске Митровице, последње недеље кампање 2012. године, да ће укинути све споразуме Борка Стефановића. Недуго затим не да су их укинули него су донели још горе бриселске споразуме.

Сједињене Америчке Државе су још 2014. у Сенату донеле одлуку да свим земљама такозваног трећег света треба наметнути ЛГБТ популацију и законе као начин модерног живљења. Постоји та одлука, она је јавна, може да се види. И оног момента када ви све вршите под патронатом тих амбасада и великих сила и када немате слободу, онда је овакав закон само био питање када ће се десити. Ја не мислим да је то тренутно због Европске уније или европских земаља, већ мислим да је у питању континуитет, ево и зашто: 2001. пробали су да промовишу ЛГБТ шетњу, како се то звало, није ни битно, и тако све до неке 2012. и нису успевали. Онда су успели, преко ноћи је то постало без отпора. Када је почело, један дан ЛГБТ параде, онда су после годину-две прешли на седам дана геј параде. Када су успели и видели да може седам, онда су почели и по другим градовима Србије. Када су и то успели, онда су добили најбоље локације у центру Београда за локале којима се промовише ЛГБТ популација. Када су и то успели, сада треба донети закон о геј браковима, онда о усвајању деце, а онда и све оно што ми опомињемо годинама уназад да ће се дешавати. То је један след потеза који су плански направљени да се у народу убије било каква воља да се бори против таквих ствари, а да политичари без икаквих консеквенци владајућег режима прођу некажњено и зато они нон-стоп износе неистине у јавности, како се они залажу тим законом само за решавање административних проблема, а заправо је суштински потпуно друго питање, решење се налази у самом закону.

Хвала вам што сте присуствовали конференцији.

https://www.youtube.com/watch?v=t3gCYrD0UgU&t=205s

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ