Конференција за новинаре, 1. новембар 2017. године

Немања Шаровић: Даме и господо, влада Ане Брнабић и Ана Брнабић, као председник Владе Републике Србије, ући ће у историју као влада која је угасила и укинула и последње остатке правосудних институција Републике Србије на територији Косова и Метохије.
Наиме, уредбом коју је влада донела 19. октобра 2017, а која је објављена у „Службеном гласнику“, 25. октобра 2017, изашла је уредба о остваривању посебних права правосудних функционера и запослених у правосудним органима и управама за извршавање кривичних санкција на територији Аутономне покрајине Косова и Метохије. На основу те уредбе предвиђено је да се све судије, тужиоци, запослени у правосудним органима и они који су запослени у Управи за извршење кривичних санкција пензионишу, а да истовремено пређу и положе заклетву пред Хашимом Тачијем и почну да раде и доносе пресуде у оквиру Устава и закона такозване „Републике Косово“.
Дакле, нема више нико право да говори о некаквим српским судијама. Српских судија нема више на територији Косова и Метохије. Они су искорењени, они су укинути одлуком Владе Републике Србије.
Ја сам донео и поделићу и новинарима ту уредбу, која предвиђа да бивше судије имају рок од пет дана да поднесу Захтев за остваривање права на посебну пензију, да ће та пензија бити у износу од 65 посто од плате које су примали у 2017. години, и да ће бити за сваку годину радног стажа увећана за један проценат. То значи да ће судија или тужилац, или радник у Управи за извршење санкција, који има 25 година радног стажа, примати као пензију 95 посто плате коју остварују друге судије на територији Републике Србије, а да ће поред тога имати и примање које ће остваривати у оквиру буџета такозване „Републике Косово“ за посао који обавља у оквиру косовског законског оквира, како они то кажу.
Ево, ми смо прибавили и тај посебан образац који се подноси Републичком фонду за пензијско-инвалидско осигурање и специјално само за ове људе и њихове функције које су укинуте. Рок у коме треба Републички фонд да одлучи о њиховим захтевима је три дана. Све то сведочи о невероватној жељи и журби Владе Републике Србије да укине и последње остатке, као што сам рекао правосудних институција Републике Србије на територији јужне српске покрајине. Потпуно је јасно да је ово противзаконито, потпуно је јасно да је противуставно, и ми још једанпут подсећамо Владу Републике Србије, све оне који седе у њој, да ће кад-тад морати да одговарају за сва кршења закона и Устава Републике Србије.
И трећа ствар, ми смо дошли до тачног текста заклетве. Доста је било говора претходних дана о томе. Дакле, они који се називају српским судијама, а који су заклетву положили пред Хашимом Тачијем, председником такозване „Републике Косово“, нису имали никакав статусно неутрални текст, већ су се, као што ћете видети, изричито обавезали да ће поштовати искључиво законе Републике Косово, да ће радити у њиховом правосудном оквиру и да неће имати, дакле да неће бити даље активни у правосудном систему Републике Србије.
Текст заклетве гласи: „Ја доле потписани, па име и презиме, овим изјављујем да сам вољан и спреман да се интегришем у судство Косова, у складу са косовским законодавством на основу договорених закључака везаних за процес интеграције. Потврђујем да разумем да ће се приликом обављања мојих дужности примењивати косовски законски оквир и да ћу бити везан за истину. Часно ћу обављати дужност судије уз одговорност и непристрасност поштујући правила професионалне етике. Потврђујем да сам прочитао први споразум и члан 35 Закона о судовима Републике Косово у вези са забранама понашања судија и изјављујем да сам сагласан да радим искључиво за косовско судство. Изјављујем да нећу прихватити ниједну другу плату или други вид надокнаде осим оних предвиђених косовским законским оквиром и првим споразумом“. Дакле, као што видите нема више српских судија, нема више српских тужилаца, нема више оних који су запослени у управама за извршење кривичних санкција широм Косова и Метохије, а који ће радити у складу са Уставом и законима Републике Србије. Овом уредбом Влада Републике Србије је погазила Устав, погазили су законе, и они су практично потпуно угасили, суспендовали добровољно и Устав и законе Републике Србије на територији Косова и Метохије.
Ја ћу вас подсетити да је, након 1999. године и агресије НАТО пакта на Савезну Републику Југославију, у јужној српској покрајини функционисао и српски „Телеком”, имали су наше таблице, имали су наше личне карте; није било никакве царине и граничних прелаза између Косова и Метохије и централне Србије; функционисале су српске општине, функционисало је српско правосуђе; имали смо своју полицију која није смела да носи оружје, али су полиција и цивилна заштита вршиле своју функцију. Имали смо, дакле, функционалне институције Републике Србије на територији целокупног Косова и Метохије. Ми то данас више немамо.
И још једна ствар на коју бих посебно хтео да укажем – у најјужнијој и највећој српској енклави Штрпцу неће бити никаквих судија српског порекла који ће судити у шиптарском систему, већ ће тамо искључиво бити судије муслиманске вероисповести и судије који су Албанци. Према томе, Република Србија на овај начин свакако не штити своје грађане, већ је ово још један крупан корак ка заокружењу независности Косова и Метохије.
Уколико имате неко питање, изволите. Ако нема, хвала.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР