Конференција за новинаре, 11. фебруар 2021. године

Миљан Дамјановић:Поштовани новинари, нова стара влада, како рекоше, обележила је 100 дана ове владе и у том извешају председника владе Ане Брнабић могли смо да чујемо хвалоспеве са једне стране, али не и проблеме и решења проблема која су и те како ових дана, ових месеци, затрпали грађане Србије, и то по два основа.

Први јесу, да кажемо, струјни удар и најава поскупљења и нафтних деривата, што ће, као што знамо, за узрок и последицу имати погоршање иначе веома лошег социјалног положаја већине грађана Србије, и с друге стране прекомерни увоз пољопривредних производа и меса, који је уништио ове године наше мале произвођаче, пољопривреднике и сељаке. Стога желим да напоменем и да подсетим грађане Србије да у извештају Ане Брнабић о раду 100 дана владе и њеним резултатима нису саопштили да је поскупљење струје, које је ступило на снагу 1. фебруара, за 3,4 посто, колико ће сачекати у новим рачунима све потрошаче, нису подсетили грађане Србије да су управо они, пре него што су дошли на власт 2012. године и њихов високи функционер Зорана Михајловић, обећали грађанима Србије не поскупљење струје, него за чак до 20 посто појефтињење струје. Од тада до данас, колико су година на власти, струја није први пут поскупела. После тог обећања, само годину дана након тога, повећана је за преко 10 посто, тачније 10,9 посто. Затим, пре извесног времена такође је поскупела струја за неких 4посто, сада је ово треће поскупљење, тачније 1. децембра 2019. године, за 3,9 посто и сада за 3,4 посто. Као што видимо, сваки пут је то поскупљење било директно за време грејне сезоне,када, да се не лажемо, једини циљ тог поскупљења јесте био да се напуни буџет на уштрб грађана Србије. С друге стране, могли смо само да чујемо извештај Зоране Михајловић да је то поскупљење сада било обавезно, једино могуће, јер се годинама није вршио и није водио ЕПС на начин на који је требало.

Подсећамо Ану Брнабић да каже Зорани Михајловић да на челу ЕПС-а и ЕПС не воде људи из опозиције, већ се годинама бирају директори из, наравно, владајуће странке, која је на власти од 2014. године до данас и да ако неко треба да сноси последице и политичку одговорност, јесте Српска напредна странка, ако је истина, како говоре, да је ЕПС урушен.

С друге стране најављују и повећање цена нафтних деривата. Како је то могуће?Када је било велико појефтињење на светској берзи, тада није дошло до тог великог појефтињења у Србији; а када год кажу да је дошло до поскупљења сирове нафте на светској берзи, брже-боље поскупљује нафта на нашем тржишту. Држава не реагује.

Подсећамо вас да ће опет последице сносити грађани Србије. Поскупљењем струје и поскупљењем нафте као основних сировина, поскупеће и сви остали производи, и социјални статус наших грађана ће бити још гори и још тежи. Живот постаје све скупљи. Најаве њихових повећања плата и пензија ће анулирати ова поскупљења и још теже ће се живети.

С друге стране, Ана Брнабић није рекла кључну ствар – за чији рачун и у чије име је дозволила Влада Републике Србије да српски произвођачи, попут сада произвођача кромпира, бацају на тоне кромпира који су произвели добрим делом и субвенцијама државе које су добили и дозволом прекомерног увоза кромпира из Холандије и Француске пре свега, а затим и неких околних земаља. Цена кромпира је пала на рекордни минимум. Откуп цене кромпира је данас осам динара, а да вас подсетим, производња кромпира је око 15 динара. Наравно, наши произвођачи нису хтели да прихвате да продају за дупло мању цену и тако доживе потпуни крах. Имамо парадигму да због тог великог увоза и немогућности да они продају свој кромпир, као финална цена у продавницама креће се од 30 динара, где је најмања, у Лесковцу 30 динара, до 80 динара у Београду у продавницама. Говоримо о цени кромпира. Дакле, држава их није заштитила, потпуна лудост. С једне стране субвенционише, а онда каже – Нећемо вршити откуп по макар производној цени, или макар динар преко, да могу да зараде и живе од свог рада.

Када би држава стала на страну произвођача, четворочлана породица која се бави производњом било којег пољопривредног добра би могла да живи, али када би имала сигуран пласман са нормалном ценом. Зашто је то тако? Зато што власт Српске напредне странке, од када су на власти, није променила свој однос према увозничком лобију. Ради исто што је радила и власт Демократске странке, а то је да Србија увози оно што јој апсолутно није потребно. Увозимо и парадајз и лук и пасуљ и боранију и кромпир и то није издрживо више.

Подсетићу вас да је само прошле године, када је у питању парадајз, исто била цена – увоз је ишао из Албаније и Грчке – преко 50 посто и на тај начин су уништили произвођаче парадајза. Ништа није било другачије ни када је у питању воће – произвођачи малина, купина, јабука и свега осталог. Држава има катастрофалан приступ када су произвођачи у питању у Србији.

Када сам већ споменуо парадајз, у претходној години увоз парадајза је био плаћен у висини од 21,4 милиона евра, а увоз кромпира 10 милиона евра. То су подаци који се крију од грађана Србије и показују како се наша влада маћехински, контрапродуктивно, односи према нашем сељаку и нашим произвођачима.

Завршићу са увозом меса, где је увоз меса у 2020. години износио, увоз свиња, у висини од три милиона евра, а увоз у конфекцији замрзнутог меса чак 390 милиона евра. У последње две недеље велики произвођачи меса попут Немачке, који су изгубили тржиште Кине и Јужне Кореје због пандемије Коронавируса, сада извозе све то месо на територији Србије и територији Балкана. Тај извоз немачког меса иде преко Мађарске, где се препакује, а затим се препакивање врши и у Србији и продаје се као домаће месо. На тај начин се ствара проблем тако што је цена нашег произвођача, односно нашег произвођача свиње и конфекцијских производа неконкурентна на домаћем тржишту у односу на увоз који се десио из земаља Европске уније, па је уједно и цена домаћег произвођача, на пример месо живе ваге, са 250 динара, пало само на 180 динара, а цена саме свиње од 110 до 120 динара. Да бисте уопште дошли до продаје свиње, на храну и све остало, да бисте извршили производ, треба да буде цена минимум 150 динара, да би произвођач био колико-толико рентабилан или, што би се рекло, да буде кнап. Ово су суштински проблеми са којима се грађани Србије суочавају и овоме се може стати на пут једино уколико се, као што смо и ранијих година говорили, сломи кичма увозничком лобију.

Ми производњом кромпира, производњом осталих пољопривредних производа, можемо да хранимо своју земљу, а након тога треба да поспешујемо даљу производњу, да ми извозимо, а не да имамо контраситуацију.

Јутрос је на телевизији Нова С гостовао потпредседник Народне странке господин Алексић из Трстеника и изнео је страшну неистину, а то је да је Станко Суботић Цане финансирао Српску радикалну странку све док, како рече, Српска напредна странка није дошла на власт.

Станко Суботић Цане никада није финансирао Српску радикалну странку. Ако господин Алексић, гледајући кроз своју странку и странке које је мењао, мисли да је то нормално, као што су узимали много новца од Мишковића, распродавали фабрике, пољопривредна добра, земљиште тајкунима, то не значи да је радила и Српска радикална странка. Овим путем позивам га и на ТВ дуел, да се суочимо и да разменимо тачно ко је кога финансирао. Следећи пут бићемо принуђени да против таквих лажова поднесемо и тужбе. Позивам и телевизију Нову С, која не позива никад српске радикале, да нам омогуће да гостујемо и да изнесемо податке који су везани за марифетлуке Алексића и његове странке, шта су у прошлости радили и ко их је финансирао. Тражимо да, због људи који су гледали тај јутарњи програм, изнесу податак како је то и на који начин Станко Суботић Цане финансирао Српску радикалну странку.

За данас смо имали оволико. Имате ли неких питања? Уколико немате, хвала вам што сте били на конференцији Српске радикалне странке.

https://www.youtube.com/watch?v=_a_VXl-ZDmM

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ