Конференција за новинаре, 11. март 2021. године

Александар Шешељ: Добар дан, даме и господо. Већ у претходном сазиву Народне скупштине, по држању Српске напредне странке били смо свесни да је Гордана Чомић амнестирана од своје досовско-грађанистичке прошлости и да је особа на коју напредњаци озбиљно рачунају у будућности. Тако данас она представља владу Српске напредне странке у којој је министар и већ неко време у Србији промовише усвајање закона који би легализовао геј бракове. Реч брак се не спомиње у овом закону, али из суштине и процедуре предвиђене за закључивање такозване истополне заједнице јасно је да је реч о браку, будући да се закључује на исти начин, пред матичарем и са два сведока, и да је преписана материја из Породичног закона. Чак и у овом закону се више пута помиње да се уређује породични живот у истополној заједници, а породица, по дефиницији која је позната у упоредно-правној пракси, јесте заједница родитеља и деце. То не може бити истополна заједница.

Овај закон у више својих делова обилује некаквим небулозама и нејасним стварима, као што су норме да се истополна заједница не може закључити уколико су лица различитог пола, уколико су крвни сродници, рођена браћа, рођене сестре, браћа, односно сестре по оцу и мајци, стриц и синовац, ујак и сестрић, тетка и братаница, тетка и сестричина, деца истог пола рођене браће и сестара, те деца истог пола браће и сестара по оцу и мајци. Дакле, није се водило рачуна да се такве небулозе избегну, јер је јасно да је оваква норма преписана из актуелног Породичног закона.

На мала врата се овим законом покушава у Србију увести могућност да истополне заједнице усвајају децу. То можемо да видимо у члану 36 овог закона  –  партнер из истополне заједнице дужан је да издржава дете другог партнера ако дете нема сродника који су, по закону које уређује породичне односе, дужни да га издржавају или сродници немају могућности за то. Дакле, оставља се могућност за велику злоупотребу – да једно дете буде усвојено од стране партнера, дакле особе која јој није ни у једној линији сродник, у  истополној заједници. Код такве могућности постоји простор за злоупотребу да, наравно, као и ова прича око геј бракова у Србији, сутра на дневни ред дође усвајање деце у истополним заједницама, а онда, уколико се један овакав случај буде у Србији десио, да се пропагандна машинерија, која данас подржава усвајање овог закона, окрене ка кодификовању норми за усвајање деце у истополним заједницама.

Геј бракови нису били тема претходне кампање, за изборе 21. јуна ми нисмо чули ни од једне странке која је данас у парламенту, странака које чине власт, да ће они, када се избори заврше и када влада буде формирана, да одмах приступе, као једној од првих ствари које ће радити када се влада формира, усвајању закона о истополним заједницама.

Имамо један нонсенс, који није познат нигде у свету,  да ми данас имамо ванпарламентарну власт, ванпарламентарне странке које су у власти. Ако можете да погледате,  доступно је на сајту министарства и на сајту Владе Србије,  радна група која је израђивала овај закон састоји се од 53 лица, ту су небулозе, наравно, као што су представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, више њих, али и људи који су били на листи Уједињена демократска Србија, која је била пројекат Српске напредне странке на претходним изборима, који су данас у нашим министарствима, односно у министарствима Владе Републике Србије,  коју је формирала, пре свега, Српска напредна странка, а кадрови су са листе која није освојила ни један посто на претходним изборима.  Гордана Чомић је министар, Олена Папуга је државни секретар. То је особа која је члан Лиге социјалдемократа Војводине и била је кандидат на изборима на листи која је освојила мање од један посто, ту су и представници  Странке модерне Србије или како се  већ зове. То је све доступно на интернету.

Српска радикална странка позива Владу Републике Србије, позива Народну скупштину Републике Србије да не гласа, да овај закон не дође ни на дневни ред, да се спречи усвајање закона о геј браковима у Србији. По нашем мишљењу, хомосексуализам у једном друштву је аномалија. То не значи да људи хомосексуалне оријентације треба да буду прогоњени, да им се било шта забрањује, они су по свим питањима равноправни по питању поштовања људских права и  пред законима и Уставом Републике Србије, али наше друштво не може на овај начин, дакле, усвајањем закона о геј браковима, да дâ легитимитет и легалитет једној оваквој појави.

Ми сматрамо да треба уредити законом да људи који су хомосексуалне оријентације и који живе заједно могу да закључе уговор код јавног бележника да један другог наследе, да један другог посећују у затворима, болницама и слично, али не дати легитимитет нечему што није породица, нечему што није брак, нечему што велика већина нашег друштва не подржава, нечему што чак није била ни тема до пре неки дан за наше грађане и нечему за шта се ниједна парламентарна странка није изјаснила у последњих неколико година.

Уколико имате неких питања, изволите.

Новинар Србин инфо, Градимир Потић: Да ли мислите да постоји већина у Скупштини за изгласавање закона о истополним заједницама?

Александар Шешељ: Тренутна већина у Скупштини је 240 и нешто народних посланика. Дакле, све парламентарне странке које представљају већински народ,  осим националних мањина, и то неких националних мањина, чине власт и та парламентарна већина може да донесе закон којим се дан проглашава за ноћ и обрнуто. По пракси, којој смо били сведоци, она гласа на звонце. Често посланици владајуће већине не знају ни за шта гласају. Такав ће бити случај и са овим законом уколико се не предомисле, уколико не схвате  опасност од оваквог закона и уколико заиста одлуче да крену тим путем, који је изузетно лош за наше грађане.

Градимир Потић: Каква ће бити реакција Српске радикалне странке уколико закон стигне у Скупштину, односно буде изгласан?

Александар Шешељ: Пре свега, Српска радикална странка алармира јавност о томе, јер  поред свих ових дешавања по таблоидима и медијима са националном фреквенцијом, где су разне приче присутне, сукоби унутар владајуће коалиције и слично, ова тема долази сада, нажалост, на мала врата. Пре свега алармирање грађана, упозоравање на све штетне последице усвајања овог закона, а онда и радити све, уколико до таквог случаја дође, да се тај закон  не усвоји, да се тај закон  укине уколико буде случај да тај закон буде усвојен у актуелном сазиву.

Градимир Потић: Какву  реакцију јавности очекујете?

Александар Шешељ: Сматрамо да је велика већина грађана Србије против оваквог једног законског решења, против њега су и све верске заједнице у Србији. Ми сматрамо да су ти грађани у праву, да су и верске заједнице у праву. Једноставно, овај закон се не усваја зато што је потребан да се регулише нека друштвена појава која постоји у нашем друштву, већ се усваја као један од захтева који нам долази из Европске уније и из Брисела да такво неко законско решење буде у Србији присутно, иако је оно штетно по наше друштво.

Уколико немате више питања, хвала вам што сте дошли.

https://www.youtube.com/watch?v=1vN4U39QF6k

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ