Конференција за новинаре, 13. јануар 2022. године

Миљан Дамјановић: Поштовани новинари, ми из Српске радикалне странке годинама обавештавамо и упозоравамо јавност да се у Србији ништа не дешава случајно, него, нажалост, увек с разлогом и да је често тај разлог уплив страних западних сила у наше институције и функционисање читаве наше републике и живота наших грађана.

Последњих месец, месец и по дана сведоци смо да се десио један велики енергетски колапс, а како ми сматрамо, апсолутно је за тај колапс одговорна, искључиво одговорна министар Зорана Михајловић. И не да она више не може остати на тој државној функцији, већ је њеним десетогодишњим малверзацијама одавно требало да се позабави тужилаштво и очекујемо да у најскорије време министарску фотељу Зорана Михајловић замени затворском ћелијом.

Да бисмо причали речником чињеница, кренућемо редом.

У првом њеном мандату, 2012. године, прва њена афера била је: када је постала министар енергетике, желела је да раскине уговор о изградњи новог блока електране Костолац ТЕКО Б3, како би убацила свог извођача, па кад у томе није успела, држала је те уговоре и кредит у својој фиоци пуне две године. Тај пројекат је после покренут од нуле тек 2016. године, али у то време Зорана Михајловић је била министар грађевинарства и као тадашњи министар кочила је издавање грађевинских дозвола кроз понављање процедура унедоглед како би се тај пројекат обуставио.

Када је дошла у други мандат од 2020. године, као министар енергетике кренула је да кочи пројекат и да тражи простор за своје фирме. То је, поред осталог, и фирма Миленијум, као и многе друге.

Такође, током свог првог мандата радила је активно на стварању амбијента и прописа за затварање рудника и термоелектрана и потпуно окретање увозу струје, а то би, наравно, по наше грађане био најлошији и најтежи потез.

Присетимо се да је активно радила и на рушењу пројекта Јужни ток, гасне интерконекције којом би се осигурало снабдевање гасом преко Бугарске, а тада је отворено лобирала против руског Гаспрома. Успоравала је и пројекат проширења гасног складишта Банатски Двор, такође у том периоду.

Прве њене велике заслуге против Републике Србије и њених грађана, као и интереса Србије, виделе су се када је покренула контроверзни уговор о градњи највећег соларног парка на свету, како је најавила. Тада је потписала уговор са фирмом Securum Equity Partners о изградњи соларне електране, због кога је ова компанија пред међународним арбитражним судом у Лондону, а затим и пред арбитражним судом у Вашингтону потраживала од Србије одштету од 160 милиона евра, и то након што Министарство није доделило компанији адекватну локацију.

Што је још трагичније, као министар увела је субвенције страним инвеститорима за ветропаркове којима се плаћају огромне цене струје које плаћа Електропривреда Србије.

Као министар грађевине покренула је свој лични договор, због свог личног интереса, финансијског пре свега, а онда и у интересу страних компанија и страних амбасада, када је (подсетимо се, покренули смо ту аферу) на њено инсистирање у Скупштини донет лекс специјалис којим је општи закон стављен ван снаге да би посао на Моравском коридору, који су 2013. добили Кинези за шест стотина милиона евра, био њима одузет и дат америчкој компанији Бехтел за девет стотина милиона евра или три стотине милиона више од предвиђеног. Тиме је потврдила наводе нас српских радикала да се њени ментори налазе у америчкој амбасади.

Са Бехтелом је наставила да сарађује као министар грађевине. Направила је и договор са америчким Бехтелом за изградњу ветропарка у Суботици, наравно, опет по грбачи грађана Србије, јер субвенције које је њима доделила на крају плаћају грађани кроз цену струје. Као министар грађевине успоравала је и блокирала изградњу нових ЕПС електрана, давањем дозвола за ремонте и модернизацију.

Подсетимо се да је 2015. године, исто као министар, једним потписом пренела власништво приватним лицима над 2213 хектара златиборског и некадашњег државног земљишта и тиме оштетила Србију за око четири милијарде евра, јер се углавном ради о грађевинском земљишту, а мање о пољопривредном земљишту. Тиме је Зорана Михајловић желела, и главни јој је циљ и задатак који је добила од својих ментора, да уништи Електропривреду Србије и вероватно да се на крају заврши са приватизацијом, наравно, некој од западних компанија.

Други министарски мандат у енергетици, који је започела средином 2020. године, започела је наставком уништавања Електропривреде Србије,тако што је све могуће пројекте којим је ЕПС требало да се стабилизује, да производи више струје од стране наше компаније, гледала да све могуће послове даје иностраним компанијама. Као доказ за то изнећемо следеће чињенице:

Прво што је урадила када је постала министар енергетике у другом мандату, зауставила је изградњу заменског блока стратешке резерве Колубара Б, 370 мегавата; зауставила је изградњу соларног парка Костолац, 100 мегавата; успоравала је изградњу ветропарка Костолац, 96 мегавата; успоравала је један од најбитнијих пројеката, развој пројекта хидроелектрана Бистрица, реверзибилне хидроелектране Бистрица, од 650 мегавати, чиме би Србија добила важан ресурс, јер је реч о врсти електрана које производе најскупљу енергију на тржишту и уједно, оне могу бити складишта енергије или батерија.

Наставак њеног растурања Електропривреде Србије, а доказ сарадње са Бехтелом и Америчком амбасадом види се кроз пројекте тако што је гурала Ђердап три због договора са Бехтелом, као и ветропарк Маестрал ринг од 900 мегавати. Паралелно док је гурала те пројекте у рукама страних компанија, углавном америчких и Бехтела, од којих добија велику провизију, блокирала је отварање нових копова у Колубари и Костолцу и што је најстрашније, одавала државне тајне о енергетском систему Србије и куповини струје током ове енергетске кризе.

По нашим сазнањима, у претходном периоду писала је и западним амбасадама и жалила се на ЕПС и ЕМС, односно Електромрежу Србије.

Доказ свог штеточинског деловања ова караконџула је показала најбоље кроз коруптивна деловања њених сарадника Миодрага Поледице и Мирољуба Јефтића, када, је на само три посла на санацији инфраструктуре, железница оштећена за преко шездесет милиона динара у том периоду.

Уједно, политичко њено деловање показало се када се, да би доказала да је заштићена као бели медвед и да Србија, нажалост, није суверена држава и да се неће водити поступак како би требало против њених сарадника и против ње, чим су ухапшени, односно приведени њени први сарадници, у јавности појавила заједно са тадашњим америчким амбасадором у Београду Ентонијем Годфријем. Њено политичко деловање против српских националних интереса видело се и када је, као потпредседник владе, на састанку са тадашњим америчким амбасадором Скотом, њен газда Скот изјавио да је Косово независна држава, а она му ни тада, ни после тога, ништа није одговорила.

Због свега наведеног, ми српски радикали сматрамо да је њен крајњи циљ потпуно уништење ЕПС-а, а финале је приватизација. То је задатак који је Зорана Михајловић добила од својих ментора са Запада и ако, нажалост, у томе успе, Србија ће вишеструко плаћати струју и Србија ће ући у озбиљну енергетску кризу на дуге стазе.

Афере Зоране Михајловић за ових десет година су се заиста нагомилале, а ми радикали, као што знате, имамо увек доступну и комплетну документацију о њеном пљачкању, те позивамо тужилаштво да под хитно реагује и да у сарадњи са Министарством унутрашњих послова што пре лиши слободе Зорану Михајловић, док још није касно.

Оно што ми српски радикали можемо да обећамо грађанима Србије је да ћемо, уколико добијемо довољно поверења грађана Србије на предстојећим ванредним републичким изборима 3. априла, одмах преузети одговорност и похапсићемо све лопуже које су у претходних десет година свесно, а у интересу страних сила, уништавале Србију, српске институције, енергетска постројења, као и све оне који су се на директан или индиректан начин овајдили о буџет Републике Србије, односно тиме скидали кожу грађанима Србије и због тога данас животни стандард грађана Србије трпи.

Друга тема коју смо имали за данас јесте, да поновимо још једном,да заказани референдум о промени устава није ништа друго него доказ да је Србија банана-држава, јер овим диктатом који стиже из Европске уније Србија показује да није суверена. Да бисмо доказали да Србија ипак има достојанства, позивамо све грађане Србије да се оглушимо о овакав диктат страних сила, да сви грађани Србије изађу на референдум, заокруже НЕ и да тиме ставимо до знања и Европској унији, а и садашњем режиму, да смо и законе и устав способни да доносимо сами, а још једном да подсетим грађане Србије, да они који су их позвали на бојкот показују тиме да би, недај боже, уколико би једног дана дошли на власт, такође испуњавали све услове који нам стижу из Европске уније и са Запада, јер позив на бојкот јесте доказ да они не желе да се супротставе онима који нам диктате испоручују и да нису спремни да воде државу и интересу својих грађана и у националном интересу свих грађана Србије. Очекујем да овај референдум неће проћи и позивам још једном све грађане Србије да на референдум изађу и заокруже НЕ.

Ми смо за ову конференцију данас имали оволико.

Уколико ви имате неких питања, изволите. Уколико немате, хвала вам што сте присуствовали конференцији.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ