Конференција за новинаре, 14. децембар 2017. године

Проф. др Војислав Шешељ: Добар дан.

Даме и господо, дошли смо данас да поставимо питање: Kо је угасио светло у Народној скупштини? Ко је одлучио да Народном скупштином овлада мрак?

Народна скупштина би требало да изгласава буџет. Ниједан поднети амандман о буџету није овде расправљан.

Видели сте да је владајућа странка поднела неколико стотина амандмана да би ”појела” време одређено за расправу, а данас је све те амандмане повукла да не би губила време на гласање.

У модерној историји српског парламентаризма имали смо свашта, али ово још нисмо доживели. Ово је веома озбиљан проблем о коме би морало да се поведе расправа.

Ми српски радикали позивамо владајућу странку да се хитно приступи изради Пословника о раду. Народна скупштина већ годину и по дана ради без пословника, односно на импровизован начин користи стари пословник, што је недопустиво по демократској парламентарној пракси.

У овом случају, ми имамо ситуацију да се скупштина све више претвара у проточни бојлер, а да владајућа странка своју успешност мери бројем изгласаних закона. Народна скупштина мери своју успешност по броју оборених законских пројеката, по броју враћених законских пројеката надлежном министарству на дораду, на преправку, на поновљени рад. То је смисао постојања добре Народне скупштине, а не да нас претворе у Народну скупштину која је извршни орган извршне власти и која ће се понашати искључиво према вољи извршне власти. Не може то бити ни у интересу владајуће странке. Гашење демократије не може бити ни у чијем интересу у Србији.

Ми смо Срби били поносни на своју демократију и у 19. веку и у 20. веку док нам није насилно угашена, а онда, кад смо после велике, дуготрајне паузе, која је трајала више од 60 година, поново упалили демократска светла, имали смо такмичење различитих владајућих странка: ко ће тежи ударац задати демократији. И, ево, долазимо сад до ситуације кад се буџет усваја, а ни о једном поднетом амандману не може бити речи у Народној скупштини. То је сумрак демократије.

Имате ли ви неко питање?

Новинар:Да ли ћете поднети захтев за промену пословника?

Проф. др Војислав Шешељ: Не вреди било шта да подносимо ако нема сагласности већине парламентарних странака. Пословник се доноси апсолутном већином гласова, дакле треба 126 гласова да би био изгласан пословник. Ми можемо једино да понављамо наше апеле и да упозоравамо у каквој се опасној ситуацији налазимо.

Новинар: Зашто напредњаци не мењају пословник?

Проф. др Војислав Шешељ: Овај су пословник донеле досманлије, али га сада напредњаци примењују и сад имају добар изговор. Кажу досманлијама – Примењујемо ваш пословник. Тај изговор може да послужи у вербалном тренутном мачевању поводом појединих тачака дневног реда, али шта се њиме постиже? Ништа. Ако странка која је оборила са власти недемократски режим сама настави да управља недемократским методама, поставља се питање зашто је уопште обарала претходни режим. Поставља се овде и питање зашто су напредњаци обарали досманлије, ако задржавају досманлијски пословник и све облике досманлијске владавине у Народној скупштини, а и у читавом друштву. На страну то што кључне досманлијске лидере сад можемо видети на разним функцијама власти.

Међутим, концентришемо се сада само на скупштински пословник јер скупштина не може на овај начин да делује.

Ми желимо демократску Народну скупштину која ће целом свету пружати пример демократског рада и деловања, а не скупштину чији ће циљ бити да се демократија до краја сроза, да се формализује и да дођемо сви у ситуацију да не знамо зашто ми уопште долазимо у Народну скупштину? Минемамо демократски пословник, јер смо овим пословником ограничени на одређен број минута, и ако нам минуте предвиђене за расправу о амандманима на овај начин „поједе“ владајућа странка, па онда одустане од амандмана, то није служење демократским правима у парламентарној борби, него једноставно начин да се потпуно дезавуише парламент, да се парламент онемогући у обављању његове основне функције.

Новинар: Да ли вас је ово изненадило?

Проф. др Војислав Шешељ: Па, могло се очекивати, није нас ништа изненадило.

Имате ли још питања? Хвала вам.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР