Конференција за новинаре, 14. октобар 2021. године

Милорад МирчићСрпска радикална странка најоштрије осуђује оружани напад на голоруки српски народ који се десио у јужној српској покрајини Косово и Метохија.

Овај, слободно може да се каже, терористички напад на голоруки српски народ је последња опомена која је изречена српском народу и српском руководству да ће шиптарски терористи у облику специјалних јединица које се зову РОСУ све учесталије правити овакве и сличне инциденте.

Видели смо да су спремни да иду до краја, а то подразумева да је пуцано на човека, да је човек тешко рањен. Србин који је тешко рањен и даље је на интензивној нези. Немали број Срба је теже повређено. Нису упуцани, али имају теже повреде, повреде груди и тако даље.

Оно што је потпуно јасно је да иза свега овога што раде Шиптари стоје стране обавештајне службе, односно неке земље као што је Енглеска, која упорно даје подршку шиптарским терористима како би се оваквим и сличним инцидентима изборили за своју самосталност и како би, у крајњем случају, извршили још већи притисак на Србију и српско руководство. Није њима циљ да се изборе само за самосталност, како они кажу, Косова, него им је циљ да истовремено, ако могу, буквално униште и Републику Српску.

Ми српски радикали морамо јавно да признамо да је прави поступак председника државе, који је јасно и гласно рекао да ће Србија са потпуним капацитетом да стане иза српског народа, не само на Косову и Метохији, него и у Републици Српској и било где где је евентуално угрожена безбедност и слобода српском народу и то је коначно, јасно и гласно саопштено пред камерама.

У реалности у којој живимо морамо да приметимо да су се стране агентуре све више и више активирале. Видите како их интересује случај Звездана Јовановића. Видите како скачу, из петних жила боре се да се не шири та прича око евентуалног понављања суђења Звездану Јовановићу и онима који су осуђени за убиство Зорана Ђинђића, а са друге стране, када се пуца на Србе, када се убијају Срби и пребијају на Косову и Метохији, нису баш ревносни да се огласе у јавности, а камоли да очекујем од њих да упозоре своје пулене, своје миљенике.

Ми српски радикали упозоравамо да треба јасно ставити до знања свим амбасадама које се понашају на овакав и сличан начин, а пре свега енглеској амбасади, да не могу тако да се понашају када је у питању интерес Србије и интерес српског народа.

Очекивали смо да ће бар наћи за сходно да опомену Куртија и његове на Косову и Метохији да на овакав начин крше Резолуцију 1244, међутим, залудно је очекивати од амбасада као што су енглеска,  америчка и њима сличне, да било шта у том смислу предузимају. Они су заинтересовани за многе ствари које се дешавају у Србији и износе своје ставове. Оно што сам напоменуо, то је њихов став да не треба уопште више да се бавимо предметом или случајем убиства Зорана Ђинђића, а поготову то када скупљају петицију, како они кажу, „ратни злочинци”, а треба да ћутимо када разбијају  Републику Српску, треба да ћутимо када убијају српски народ на Косову и Метохији.

Ми српски радикали смо увек наглашавали – нама је одредница за политичку подршку Косово и Метохија, нама је одредница Република Српска. Никад нам није била одредница име и презиме онога ко је на челу Србије или онај који је на челу Владе Србије, али ако такви подржавају и дају пуну подршку у борби за опстанак српског народа у јужној српској покрајини, ако такви наглашавају да ће штитити Републику Српску, онда је то сасвим довољан разлог Српској радикалној странци да у наредном периоду очекујемо да ће такав став заузети сви они за које ми мислимо да су патриотске политичке опције на политичкој сцени Србије. Не можемо да осуђујемо неке поступке који су минорни и маргинални као догађај у односу на оно што је од кључног, круцијалног интереса за српски народ. Ми се бавимо оним што је најбитније. За нас је сад најбитније сачувати Косово и Метохију, вратити Резолуцију 1244 у Савет безбедности Уједињених нација. Видимо да Европска унија није способна да било шта предузима када је у питању ситуација на Косову и Метохији. Они нису, у крајњем случају, способни сами себе да одржавају и да регулишу неке односе унутар заједнице Европске уније.

И оно што је веома, веома битно, то је да се једноставно стане на крај, да се раскринка улога Мирослава Лајчака. Мирослав Лајчак је, подсећања ради, човек који је имао значајну улогу, не кажем одлучујућу, али значајну улогу у осамостаљивању Црне Горе, у разбијању Савезне Републике Југославије. Као награду, осим материјалног што је добио на подручју Црне Горе, добио је да буде високи представник у Републици Српској. За време његовог председавања, столовања, како би се то рекло, дешавало се много тога што је на штету српског народа у Босни и Херцеговини, односно штетно за Републику Српску. Зар нам треба више  оваквих и сличних случајева, да би се ми уверили каква је његова улога. Он као личност нема никакву тежину, али је представник оних земаља Европске уније, а пре свега заговорник америчке политике, које би желеле да што пре виде Србију, како они кажу, у више делова, да остане само београдски пашалук, а све ово, остали делови Србије, садашње Србије, да буду самосталне државе. То је, између осталог, његова улога. Треба јасно и гласно, као што је то урадио и Александар Вучић, позвати га, саопштити му, рећи какав је став Србије и завршити, ставити тачку, не живети више у заблудама.

Ми очекујемо да ће грађани Србије схватити у каквој озбиљној ситуацији се налази Србија, а поготово очекујемо да ће Срби који живе у јужној српској покрајини у овим тренуцима, као и до сада, показивати међусобну сложност и одлучност и јединство, не дозволивши да било шта поремети ту њихову слогу и одлучност да се одупру оваквим или сличнијим терористичким акцијама.

Изволите.

Новинар Србин инфо, Градимир Потић: Како коментаришете именовање новог америчког амбасадора, а старо лице за нас, Кристофера Хила?

Милорад МирчићШто се тиче  спољне политике коју води Америка, она се неће мењати, то је општепознато, али ће доласком овог амбасадора, мада незахвално је то унапред, доласком овог амбасадора за кога знамо какав је, појачати своју политику када је у питању осамостаљивање Косова и Метохије, када је у питању осамостаљивање и других делова Србије, јер показао је у више наврата на који начин размишља, поготову што је веома, веома близак председнику Америке. Тако да од Хила не можемо да очекујемо ништа што би на неки начин дало оптимизам нама у Србији, да ће он својом политиком, односно спровођењем политике Сједињених Америчких Држава, допринети да се промени ситуација у позитивном смислу у корист Србије, односно српског народа.

Мислим да ће, осим Косова и Метохије, убрзати овај процес притисака на Републику Србију, на руководство Републике Србије, и везано за Републику Српску.

Градимир Потић: Немачки Зелени су у изборној кампањи понављали да је признање Косова било грешка. Да ли се ту можда може очекивати нека релаксација ситуације?

Милорад МирчићТа такозвана еколошка Зелена странка Немачке иначе је позната по екстремним ставовима који су на штету српског народа и традиционално је да они као експоненти америчке политике у немачком парламенту јасно и гласно заступају све ставове које има Америка. Поједине варијације на тему Косова и Метохије не сматрамо за нешто што би било обећавајуће у смислу да су њихова размишљања искрена. Мислим да је то једна у низу превара на које не смемо да наседнемо, јер сви већ знају, на крају крајева то је и обелодањено, да америчка политика стоји иза Зелених у Немачкој. Сетите се само Фишера, он је био амерички експонент. Додуше, био је добар пријатељ са Зораном Ђинђићем и за разлику од Ђинђића, он је жив, али је јасне ставове имао када је у питању Србија. Те ставове и ови Зелени очигледно ће ставити у први план.

Вјерица Радета: Још неко?

Милорад МирчићХвала вам.

https://www.youtube.com/watch?v=uD7vTuD-IF8

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ