Конференција за новинаре, 15. март 2018. године

Миљан Дамјановић: Поштовани новинари, добар дан. Данас смо за ову конференцију припремили једну тему, као што знате, ову најактуелнију, а то је обраћање помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију господина Мичела српском народу.

Годинама уназад упозоравали смо на чињеницу да нам све што долази са Запада, из Вашингтона, из Европске уније, ништа добро не доноси, не само по питању Косова и Метохије.Подсетићу вас на срамно бомбардовање Савезне Републике Југославије од стране НАТО пакта, мешању у процес и отуђивању Црне Гореиз састава Југославије, односно од Србије.Затим, протеривање Срба са територије, као и окупација Републике Српске Крајине . Све су то питања која никада нису добила одговор или која су ишла у корист међународног права које је на страни Срба, али упркос томе, уназад 20 година слушамо да имамо пријатеље на Западу.

Подсетићу јавност да смо 2008, када су Томислав Николић и Александар Вучић напустили Српску радикалну странку и кад су покушали да изврше пуч и преузму Српску радикалну странку, док је проф. др Војислав Шешељ био у Хагу, ми смо и тад са овог места упозоравали народ Србије да су они спремни да оду корак даље и од Бориса Тадића у издаји Косова и Метохије. Они су мислили да ће доћи на власт, а да не уђу у овај проблем у вези са Косовом и Метохијом. Дошли су 2012. године, и као што видите, наплата долази. Ономе коме служите, у једном тренутку морате положити рачун, јердође на дневни ред да газди положите рачун.

Слушали смо претходних пет година од Александра Вучића да није услов уласка у Европску унију независност Косова и Метохије. Слушали смо да нема притисака око признавања независности. Слушали смо да су му пријатељи у вашингтонској администрацији, а подсетићу вас и да је ишао да подржи Била Клинтона пред претходне изборе у Сједињеним Америчким Државама.

Шта смо могли ових дана да видимо? Могли смо да видимо заиста смешно извештавање о томе како је Ивица Дачић послао за памћење поклон и поруку, Вилсонову видовданску поруку одважном српском народу из 1918, а на ту поруку коју је послао, одговор је стигао следећи дан на конференцији за новинаре – Сједињене Америчке Државе траже да се призна независност Косова, да се формира војска Косова, без права на вето било кога. А онда смо опет имали медијску представу председника државе Александра Вучића који је почео да износи, да пита новинаре о каквом то папиру, који то папир говори да они могу да формирају војску.

Прво, оног момента када је потписао противуставне и противправне Бриселске споразуме он је ушао у издају Косова. Члан 13 или 14 Бриселског споразума каже да Београд и Косово не смеју једно друго да спутавају ка путу ка Европској унији. У Европску унију не улазе покрајине, већ државе.

Друго, све из Бриселског споразума што је ишло, ишло је комплентно против нас, ишло је на штету Срба, а то што је ишло, Александар Вучић је већ завршио, предао им је. Ово је последњи корак био. И надам се да су грађани схватили да не постоје разлике између политике досманлија, политике Зорана Ђинђића и садашње политике Александра Вучића, када су државни српски национални интереси у питању.То се и видело јуче у парламенту.

Овај режим подиже споменик онима који су славне српске генерале, као и председника Савезне Републике Југославије послали у Хашки трибунал. Овај режим ништа неће бити бољи ни према Србима на Косову и Метохији, Црној Гори, Рашкој области и свуда где постоје евидентни проблеми. Неће решавати проблеме и неће се усудити да устану и да траже да се поштује Резолуција 1244, неће заштити српски народ у Црној Гори, неће тражити да се реши проблем људи који су избегли и протерани из Републике Српске Крајине.

Ми смо за данас имали толико.Да ли ви имате нека питања?

Изволите.

Новинар: „Вечерње новости” су писале да је Виши суд одлучио да постоји могућност да се Вјерици Радети и Петру Јојићу суди у Србији. Да ли сте добили то написмено?

Миљан Дамјановић: Не. Вјерица Радета је већ одговорила, звали су је одређени медији. Тачно је да се то спекулише, то смо сазнали опет, да кажемо, из медија.Вјерица је рекла да, уколико до тога дође и уколико буде суђење у Београду, да ће се она одазвати.Уколико се тај поступак буде водио она ће доказати апсолутно своју невиност, као и Петар Јојић, јер је ту ситуација кристално јасна и чиста.

Новинар: Хвала.

Миљан Дамјановић: Хвала вама.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР