Конференција за новинаре, 16. децембар 2021. године

Миљан Дамјановић: Српска радикална странка позива председника Владе, Ану Брнабић, да се по хитном поступку обрати Народној скупштини и затражи од народних посланика да се министар енергетике Зорана Михајловић разреши са дужности јер је она, као особа која је на челу министарства у ком се десио енергетски колапс, главни кривац за сва ова дешавања која смо имали претходних дана. С обзиром на чињеницу да она није имала морала да сама поднесе оставку, што је се очекивало од ње, захтевамо да у најкраћем року буде смењена са свих државних функција, а након тога да се утврди одговорност и осталих.

С друге стране, битна тема о којој се врло мало говори јесте тема о најављеном референдуму, односно референдуму који је за 16. јануар 2022. године расписао Ивица Дачић као председник Народне скупштине Републике Србије, а реч је о промени Устава. Ми српски радикали смо већ изнели став да није нормално да се распише референдум о Уставу у овом тренутку, када у пракси имамо једнопартијски систем у Србији; да та одлука о промени Устава треба да сачека изборе који су најављени за април, па тек након тога да се, уколико је потребно, припрема промена Устава.

Такође, сматрамо да овај референдум није легитиман зато што је расписан под притиском Запада, Европске уније и Венецијанске комисије која није никакав скуп правних експерата, већ искључиво политички делује од стране најмоћнијих земаља Западне Европе. Захтев нам стиже, као што сам рекао, од Европске уније, као и за све остало што смо имали уназад 20 година – диктат, диктат и само диктат. Да је добра промена Устава, начин избора судија и тужиоца, зар не мислите да тај правни систем и правну норму не би прво применила Немачка? Не, и у Немачкој се бирају судије и тужиоци баш као у Србији и зато смо против тога да се овакав референдум одржи.

С обзиром на чињеницу да се Ивица Дачић не оглашава, изгледа да немају намере да повуку референдум и ово референдумско питање, па Српска радикална странка позива све грађане Србије да обавезно изађу на расписани референдум и заокруже „не” промени Устава.

Има ли неких питања? Уколико нема, то је то. Хвала вам.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ