Конференција за новинаре, 17. децембар 2020. године

Александар Шешељ: Поштовани новинари, ми српски радикали сматрамо да је дошло крајње време да Република Србија промени своју спољнополитичку оријентацију. Дакле, сведоци смо шта се тренутно дешава у Сједињеним Америчким Државама и какви ће притисци и изазови бити пред Србијом уколико се она и даље буде држала пута ка чланству у Европској унији. Оно што смо говорили годинама и деценијама уназад јесте да нас на том путу – осим поглавља која морамо да испуњавамо, а директно су у колизији са нашим економским, социјалним и сваким другим интересима – чекају и изазови, односно притисци којима се од Србије тражи да у потпуности призна независност такозване Републике Косово, да се одрекне дела своје територије, да не поштује сопствени територијални интегритет, као и да изврши одлучујући притисак на српско вођство у Републици Српској, да се Република Српска ликвидира и Бања Лука утопи у унитарну Босну и Херцеговину. То је нешто што је било очигледно још и 2008. године, у време потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању. То је оно што су говорили представници Стејт департмента Сједињених Држава и Европске уније у овим годинама иза нас, а сада је то дошло и као званично од стране представника нове америчке администрације.

Ми сматрамо да Република Србија не сме ни у једном случају на то да пристане. Сматрамо да основни приоритет сваке власти у Србији мора да буде очување Косова и Метохије у саставу Србије и да није вредно то што ћемо добити повољне кредите, што ћемо формирати некакву економску унију или балканску унију са неким земљама Западног Балкана, онога што ми треба да дамо за узврат, односно сматрамо да је очување нашег територијалног интегритета задатак број један и да не може са тим да се тргује. Сматрамо да је дошло крајње време да уместо да се обрачунавамо са такозваним негативним руским и кинеским утицајем у Србији, ми коначно променимо нашу оријентацију и кренемо ка интеграцији са Руском Федерацијом. Ми сматрамо да наше националне интересе можемо остварити уколико Република Србија буде опредељења за чланство у Евроазијској економској унији, у Организацији договора о колективној безбедности и да је то наш задатак, а и оно што би требало да урадимо, уколико смо посвећени очувању нашег територијалног интегритета, имајући у виду да је Русија на спољнополитичком плану једини заштитник нашег територијалног интегритета, односно Косова и Метохије у саставу Србије.

Сведоци смо у последњих неколико година да се питање потенцијалног чланства Србије у Европској унији више не поставља, да се од Србије само тражи да испуни све могуће услове који су на столу, а да се за узврат даје такозвано лидерство у некаквом мини Шенгену са земљама које чине периферију Европске уније и земљама којима је стављено до знања више пута да неће бити пуноправног чланства. То је оно што је по нама, српским радикалима, основни интерес наше спољне политике у овом тренутку.

Наравно, нисмо за изолацију од Европске уније. Ми сматрамо да Република Србија треба да сарађује са сваком европском земљом, али на билатералном нивоу без уцењивања, где не сме да долази са једне стране обећање које је исто већ 20 година, а да се од нас тражи да се одрекнемо дела наше територије или да учествујемо у укидању Републике Српске.

Зато позивамо Владу Републике Србије, напредњачки режим у Београду, да се та политика размотри, да се отвори расправа о путу Србије и последицама пута Србије у Европску унију и коначно, после ових 20 година, где нисмо добили ништа, а дали смо много, да се то питање једном за сва времена затвори.

Изволите, уколико имате неких питања.

Новинар Србин инфо, Градимир Потић: Како видите будућност? Да ли је опасност заиста толико велика, с обзиром да се са Бајденовом администрацијом враћа и један део Клинтонове администрације, а са њима нисмо имали најбоље односе?

Александар Шешељ: Највећи ратни хушкачи тренутно у Сједињеним Америчким Државама су ови који ће чинити будућу званичну администрацију у Вашингтону. Дакле, људи који су нама познати, људи који у својим биографијама наводе и поносни су на стварање такозване републике Косово, људи који су учествовали у отимању српске имовине на Косову и Метохији, који су развијали бизнис са терористичким властима у Приштини. Подсетићу вас да су и Медлин Олбрајт и Весли Кларк и многи други власници више компанија које послују на Косову, они који су приватизовали и енергетски систем и телекомуникациони систем и они који граде путеве на Косову и Метохији. Њихова агенда у том смислу је веома јасна. Дакле, не треба да се претварамо, не треба да улазимо у сукоб са Сједињеним Америчким, али треба да на спољнополитичком плану имамо заштиту оних земаља које поштују и позивају све актере у међународним односима да поштују Резолуцију 1244, то је наш основни циљ.

Градимир Потић: Како видите односе са Кином? Да ли би их требало продубљивати или држати на истом нивоу?

Александар Шешељ: Сведоци смо онога што се десило када је почела епидемија Ковида 19 у Србији. Дакле, ми смо очекивали помоћ од Европске уније. Европска унија је забранила извоз медицинске опреме, лекова и свих других производа за земље ван Европске уније. Европска унија није била у стању да помогне ниједној европској земљи, званична бирократија у Бриселу, а Русија и Кина, а поготово Кина у првом таласу, су земље које су помогле у великој мери Србији да се избори са епидемијом Короне, када се она први пут појавила у марту ове године у Србији. Дакле, то треба да нам буде јасан знак ко су нама у међународним односима прави пријатељи, а ко су они који нас држе у подређеном положају и само нас искоришћавају. Дакле, ми сматрамо да треба продубити и улогу Кине не само у Србији, него на читавом Балкану, да Србија треба да заузме значајније место у пројекту „Појас и пут”, који је један од највећих пројеката у историји људске цивилизације што се тиче изградње инфраструктуре. Србија ту може да има значајно место. То може да буде веома важно и значајно за наш будући развој. Томе треба тежити. Не може се више седети на двема столицама, већ се морамо јасно определити, а ми сматрамо да треба да се определимо за оне земље које су наши искрени пријатељи.

Градимир Потић: Питао бих још два питања, али нису у вези са овом темом.

Александар Шешељ: Питајте слободно.

Градимир Потић: Ако се не варам, вечерас треба да будете гост на РТС-у у емисији „Реч по реч”. Је ли тако?

Александар Шешељ: Да.

Градимир Потић: Како видите то гостовање у смислу дебате и нечега што раније није било на нашим телевизијама?

Александар Шешељ: Хајде да видимо како ће да изгледа, па после тога да коментаришемо. Још не знамо како ће то да буде, а свакако је боље да странке које су изузетно мало заступљене, односно неке које су апсолутно незаступљене, добију прилику да се појаве на Радио телевизији Србије, иако та телевизија није била објективна у свом извештавању у протеклих неколико година, можда чак и деценија. Они су неправедно форсирали владајуће странке и у време Демократске странке, сада у време Српске напредне странке, а за опозицију није било места.

Што се тиче Српске радикалне странке, можете да видите у сваком поређењу да је имала убедљиво најмање времена и као друга највећа посланичка група у протеклом сазиву Народне скупштине. Неки се жале на политичкој сцени у Србији како су били само четири или пет пута у политичким емисијама на Радио телевизији Србије у последње две године, а српски радикали нису били пет пута у политичким емисијама на РТС-у у 21. веку. Дакле, то је однос који је Радио телевизија Србије имала према нама. У сваком случају, независно од политике коју одређене странке имају, за сваког треба да има простора на Радио телевизији Србије, уколико је то нешто што плаћају сви грађани Србије. Ова уређивачка политика РТС-а томе свакако не одговара.

Градимир Потић: Да ли мислите да овакве емисије доприносе демократизацији наше политичке сцене, а највише самих избора који треба да предстоје?

Александар Шешељ: Ми сматрамо да свакако таквих емисија треба да буде више, јер ако имате политичке емисије у којима више гостују, а сви су из владајуће већине, сви представљају власт, а и друге странке у тој владајућој коалицији, онда немате плурализам мишљења. Треба да развијамо плурализам у Србији на сваки могући начин и да се више никад у Србији не деси ова ситуација која је исход ових избора који су били нелегитимни, јер њихов резултат не представља вољу грађана Србије, да ми имамо једностраначје у 2020. години. Дакле, то је нешто из чега смо ми изашли пре 30 година, а сад се враћамо томе. То је нешто што треба да буде један од корака ка унапређењу демократије у Србији.

Градимир Потић: Хвала вам.

Александар Шешељ: Уколико немате питања, хвала вам што сте дошли.

https://www.youtube.com/watch?v=dTB1q-T76hU

 

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ