Конференција за новинаре, 17. фебруар 2022. године

Вјерица Радета: Даме и господо новинари, Српска радикална странка је на једној од претходних конференција најавила да ћемо у овом предизборном периоду да представљамо јавности предлоге закона које смо ми припремили за Народну скупштину и које ћемо предлагати или као део будуће владе, или као најозбиљнија опозициона посланичка група. Данас ћемо вас кратко упознати са нашим предлогом закона о легализацији.

Проблем легализације објеката који су изграђени без грађевинске дозволе је већ вишедеценијски и од неколико стотина хиљада бесправних објеката, данас се барата са цифрама од неколико милиона. Наравно, због неодговорности надлежних у периоду од 2000. године до данас, колико год је у Србији било министара за грађевинарство, или већ како су се у ком периоду звали, толико је било нових закона. Сваки министар се представљао са новим законом и обећањем да ће се сви објекти легализовати у најкраћем могућем року. Нажалост, уместо легализације, та бесправна градња се све више ширила, корупција је све више захватала инспекцијске службе и надлежне по локалним самоуправама, грађевинска и урбанистичка мафија се раширила и направљен је заиста невероватан хаос у тој области. Тај проблем може да се реши лако и брзо.

Предлог Српске радикалне странке, нашег закона који смо припремили, такав је да би цео поступак легализације са пратећим обавезујућим доношењем и усвајањем свих регулационих планова могао бити у Србији завршен у периоду између три и пет месеци. Након тога, ниједна бесправна градња више не би била могућа, али ми кажемо да се мора легализовати све оно што је досада изграђено. Осим, на пример, вила Томислава Николића које угрожавају водоснабдевање. Вероватно још негде има таквих драстичних случајева у Србији. Све друго се легализује.

Ако постоји евентуално спор са неком бившом пољопривредном фирмом и садашњим власником објекта, објекат ће се легализовати, а спор ће водити власник објекта са тим неким ко претендује евентуално на то земљиште и слично. Такве ствари не смеју бити сметња легализацији.

Ми кажемо да ће да се све може легализовати, ако се за сваку легализацију по стамбеној јединици наплати по 100 евра. На тај начин се у локалне самоуправе сливају огромна средства која се опет, по нашем предлогу закона, могу користити искључиво за градњу комуналне инфраструктуре, пре свега водовода и канализације, на који начин би се побољшали услови животне средине у свакој од тих општина.

Неко може да пита зашто се плаћа тако ниска цена. Зато што људи који су куће градили са грађевинским дозволама, градили су их на урбанистички уређеним парцелама. Ови који су градили без грађевинске дозвола, градили су поред својих кућа и путеве и водовод и канализацију ако их имају, и доводили телефоне. Комплетну инфраструктуру су сами финансирали.

Зашто ми мислимо да је одговорна власт за то је дошло до оваквог бума бесправне градње? И држава мора једном да призна и да преузме одговорност за ту бесправну градњу. Зато што је највећи број тих објеката изграђен на тај начин јер није било могуће добити грађевинску дозволу, јер нису урађени регулациони планови, детаљни планови.

Имате породичну кућу, иза куће имате огромну парцелу. Кућа је на грађевинском плацу, та парцела иза је башта. У породици власника те куће се оженио син, удала ћерка, родила се деца, проширила се породица. Наравно, неће ићи у подстанаре, него на својој парцели граде своју кућу. Претходно отишли у општину и тражили дозволу. Кажу им – Не може, то иза куће је њива. Грађевинска парцела је само оно где је кућа.

Дакле, за неке нелогичности је пре свега локална самоуправа одговорна, а и држава, које су довеле до тога да се десило то што се десило.

Постоје велика, лепа насеља пут Бусија, Плавог хоризонта, Грмовца, насеља које су грађена под патронатом Општине Земун у време кад је председник био Војислав Шешељ. Та насеља су урађена апсолутно по највишим урбанистичким стандардима. То су насеља са широким улицама, са великим зеленим површинама. Израда детаљног плана, па легализација једних Бусија, може да се заврши за 12 дана, а не за 20–30 година, колико већ постоје Бусије.

Дакле, све оно што ми планирамо да радимо као посланичка група или као део власти, сводиће се пре свега на решавање свакодневних и највећих проблема овога народа. Људи се заслепе причама о градњи путева, коридора, мостова, брзих пруга. Ми све то подржавамо и то је све дивно, али осим тога држава мора да води рачуна и о свакодневним проблемима свога народа, својих грађана. Дакле, предлог Српске радикалне странке, понављам, биће брза, ефикасна легализација објеката који су изграђени без грађевинске дозволе, а паралелно са тим израда планске документације. Све то завршимо за три до пет месеци и после тога нема више простора ни за корупцију инспектора и локалних функционера, ни за бесправну градњу уопште.

Али, ова легализација мора обухватити све постојеће објекте. Понављам, биће срушени само објекти попут ових на савском насипу у власништву Томислава Николића, његових синова и његовог пријатеља, јер заиста озбиљно угрожавају водоснабдевање Београда. Ми смо данас имали толико. Ако нема питања, хвала што сте дошли.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ