Конференција за новинаре, 17. јун 2021. године

Вјерица Радета: Даме и господо, данас желимо да прокоментаришемо две, рекла бих, најактуелније вести.

Прва се односи на сусрет председника Сједињених Америчких Држава Џоа Бајдена и председника Руске Федерације Владимира Путина. Ми, српски радикали, мислимо да је добро што је дошло до тог сусрета. Такође смо уверени да је добро што је постигнут договор да се амбасадори врате на своја места у Москву и Вашингтон, с обзиром да су пре неколико месеци амбасадори били повучени – руски из Вашингтона, амерички из Москве. Добро је да је овај сусрет резултирао тим договором. Али је, наравно, очигледно да се конфронтација две суперсиле и даље наставља и ми мислимо да је добро да то остане и надамо се да ће се то задржати само на политичким конфронтацијама. Више од тога свакако би било веома опасно али, понављам, верујемо, надамо се да ће превладати разум и да ће то остати на политичким конфронтацијама, а онда свакако да ће вероватно доћи и до превазилажења још неких постојећих проблема.

Друга тема је сусрет председника Републике Србије Александра Вучића са такозваним премијером самопроглашене лажне државе Косово Аљбином Куртијем, који се десио у Бриселу. Било је много коментара тог сусрета и очигледног изигравања од стране Куртија и Брисела и тих наговештених разговора, али ми у Српској радикалној странци сматрамо да је добро што је председник републике и овај пут био изричит и што је чврсто нагласио да му не пада на памет да потпише признање те самопроглашене лажне државе Косово. То је оно чега свакако треба да се држе сви политичари у Србији, поготово политичари власти.

Александар Вучић је више пута поновио да сигурно неће потписати признање Косова и ми у Српској радикалној странци га подржавамо у томе. Добро је да то што више и што чешће понавља. Наравно, посебно је добро што је то поновио и прецизно и изричито рекао и у Бриселу.

Ми и даље мислимо да треба инсистирати на формирању Заједнице српских општина. Привремене приштинске власти су то прихватиле још првим Бриселским споразумом који је потписан 2013. године. Држава Србија је испунила све што је било предвиђено тим Бриселским споразумом. Много тога није било у корист ни Србије, ни српског народа, али постојање те Заједнице српских општина, како је предвиђено, свакако би допринело побољшању квалитета живота Срба на косову и Метохији, а и што јачем и што чвршћем утицају државе Србије на Косову и Метохији, корак по корак. Зато мислимо да сви наши званичници, где год се нађу у билатералним или неким другим ширим разговорима, са било ким из иностранства, морају инсистирати на томе. То је нешто што мора да се испуни, да би се могло даље разговарати о проблемима на Косову и Метохији.

Ми смо имали само толико, а ви, ако имате питања, изволите.

Новинар „Србин инфо” Градимир Потић: Како Српска радикална странка то види, да ли је са Бајденовом владом положај Куртија и Албанаца сада јачи него што је био под Трампом или се ту ништа значајно није изменило?

Вјерица Радета: Политика Сједињених Америчких Држава се није мењала кад је у питању статус Косова и Метохије и они су ти који никада нису променили став о тој независној самопрокламованој држави, али свакако да Курти види можда и неку своју снагу у Бајденовој администрацији. Они су чак недавно рекли да ће тражити и да очекују још више и конкретније учешће Сједињених Држава, односно њихових представника у преговорима о питању проблема на Косову и Метохији. Ми смо тада рекли да ако они укључе Сједињене Државе, Србија мора инсистирати на томе да и ми укључимо Руску Федерацију, односно да тражимо да се Руска Федерација укључи у те преговоре, јер то јесте наша сила заштитница и то јесте држава која има велику моћ, пре свега због чињенице да има право вета у Савету безбедности.

Оно што је још важније, јесте да је Владимир Владимировић Путин показао у свом досадашњем раду да се најискреније бори за очување територијалног интегритета и суверенитета државе Србије и да не пропушта прилику да помене Резолуцију 1244 која је основ, заправо, опстанка Косова и Метохије у саставу Републике Србије.

Градимир Потић: Да ли очекујете да се ситуација на Балкану мало релаксира сада приближавањем односа између Русије и Сједињених Држава?

Вјерица Радета: Засад ту није дошло до неког посебно каквог приближавања. Видели смо из тих одвојених изјава и господина Владимира Владимировића и Џоа Бајдена да се заправо постигао једино договор о враћању амбасадора. Тако да то неће свакако имати неког посебног утицаја на овај део Европе који се некада зове и Балкан. Ми смо једноставно део Европе, али не Европске уније и никада не треба ни да будемо део Европске уније, бар што се Србије тиче. Очигледно је да су напади на Србију све чешћи и све учесталији, између осталог и од тих наших суседних држава. Тога ће бити сигурно све више, јер разлози тих притисака и напада, наравно, јесу инструментализовани из Сједињених Држава и из тих великих западних сила, из многих чланица Европске уније, пре свега због тога да би се извршио притисак на Александра Вучића да призна лажно Косово и да се Република Српска утопи у Босну и Херцеговину. Србија то никада не сме дозволити, ни једно, ни друго. То су проблеми који тињају и који се мало-мало од наших комшија појаве и у јавности. Понављамо, докле год Александар Вучић чврсто држи став да неће потписати лажну државу Косово и да ће учинити све за што ближу интеграцију и комуникацију са Републиком Српском, у том делу ће имати нашу подршку, јер је то општи интерес, односно српски национални интерес.

Градимир Потић: У понедељак је, чини ми се, нови састанак ванпарламентарне опозиције која не иде преко Европске уније, којој и ви припадате. Да ли ћете тражити од председника, ако буде дошао на то, да вам образложи свој став у Бриселу, односно како је то све текло? Он је рекао да ће рећи у скупштини.

Вјерица Радета: Председник републике је јуче најавио да ће пре седнице народне скупштине, где ће изнети све ставове и све оно што се досада дешавало у преговорима у Бриселу, разговарати са представницима политичких странака које не желе мешање Европске уније у решавање тог питања. Ми званично нисмо добили позив. Ако добијемо и када будемо видели шта тај позив садржи, онда ћемо и да се изјашњавамо. Ово што се до сада воде разговори у народној скупштини, то нема везе с тим, то су разговори везани за изборе на којима ми активно учествујемо. Заменик председника Александар Шешељ и председник Извршног одбора Ђурађ Јакшић су наши представници тамо и ми инсистирамо, пре свега, на томе да се раздвоје парламентарни избори од председничких и београдских избора. Имамо озбиљне разлоге зашто на томе инсистирамо.

Прво, београдски и председнички избори морају да се одрже, и то су редовни избори, до априла следеће године.

Парламентарни избори су ванредни. Вучић је, пре него што је формирана ова актуелна влада, недељу дана пре, рекао да ће то бити влада ограниченог мандата, да ће избори бити превремени, ванредни и потпуно је небитно што се тога тиче када ће бити. Али, морају бити раније. Ми мислимо да би било најбоље да буду до краја ове године, да то буде 19. децембра, да би се до краја године завршиле све започете изборне радње, рокови жалби и тако даље. Ако се деси да ти избори буду истовремено са председничким и београдским, онда ће парламентарни избори бити потпуно у сенци председничких избора, а то не би било добро зато што бисмо онда опет можда имали ситуацију какву имамо данас, да имамо, заправо, једностраначку скупштину, да смо се вратили 30 година уназад, што је веома лоше и за власт и за опозицију и за демократију и за државу уопште.

Градимир Потић: Хвала вам.

Вјерица Радета: Хвала вама.

Ако немате више питања, хвала што сте дошли.

https://www.youtube.com/watch?v=NRQ1lsTeHIE&t=1s

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ