Конференција за новинаре, 17. мај 2018. године

Миљан Дамјановић: Поштовани новинари, као што знате, има више од седам дана од када смо алармирали јавност, од када смо алармирали представнике владајуће већине да је једна невладина организација решила да у срцу Србије, у главном граду Србије, Београду организује антиуставну, противзакониту и слободно можемо рећи – организују манифестацију која подрива српске националне интересе, а ради се о манифестацији под називом „Мирдита, добар дан.

Наш народни посланик и потпредседник Српске радикалне странке, господин Милорад Мирчић, поставио је питање у уторак премијеру Ани Брнабић – када ће и да ли ће забранити овај скуп, ово окупљање. Нажалост, одговор још нисмо добили.

Када смо на претходној конференцији најавили да уколико држава Србија и њени органи не буду спречили овакву активност и затражили забрану рада овакве невладине организације, очекивали смо, заиста, и од представника седме силе да пренесу објективно извештавајући о томе да на тај начин српски радикали штите Устав Републике Србије, штите наше законе и, на крају крајева, штите српске националне интересе. Уместо тога, добили смо да је друга страна, односно организатори овог срамног скупа, који су затражили да власти реагују, те како ће изјава радикала да се забрани, или како ћемо ми спречити само одржавање тог скупа – и дошло се до потпуне замене тезе. Они су добили велику пажњу на телевизијама са националном фреквенцијом. Говорили су о некаквим културним дешавањима.

За нас, Српску радикалну странку, не би било ништа спорно да се говори о територији јужне српске покрајине, али овде је на делу да се ради о некаквој држави Косово, која ће презентовати некакву своју културу у Београду. И то је недопустиво. А онда се поставља питање и челницима Владе Републике Србије и самом председнику државе: да ли Влада Републике Србије поштује Устав и да ли је политика Владе Републике Србије да се поштује Устав Републике Србије који недвосмислено каже да су Косово и Метохија саставни део Републике Србије – или је на делу некакво признавање независности Косова, које претходних дана можемо и да чујемо. Оно што смо ми упозоравали годинама уназад десило се – стигао је неки план са Запада, о којем смо исто тако алармирали јавност још пре месец дана, који, наравно, није у интересу грађана Републике Србије и који говори управо супротно, а то је да уколико Србија жели да уђе у Европску унију, мора и де факто и де јуре да призна независно Косово.

Уколико надлежни органи не буду спречили ову манифестацију и уколико не буду забранили рад не само ове, већ и осталих антисрпских различитих невладиних организација – још горе је ако их Влада Републике Србије директно и финансира – Српска радикална странка ће бити приморана да брани, и подвлачим, да брани Устав Републике Србије, њене законе и српске националне интересе. И, наравно, да ћемо са својим симпатизерима, члановима позвати сво грађанство да сви заједно дођемо да спречимо одржавање таквог скупа.

Не може држава са једне стране да у јавности говори да је Косово Србија, а да са друге стране, у Београду, у било ком граду, било где на територији Републике Србије, спроводи активности које недвосмислено говоре да је Косово независна држава. По њиховом плану и програму, који сте могли да видите, најављена је трибина „Косово – Србија шта смо ми једни другима, где се управо говори о томе да су то две одвојене државе и како они кажу – дијалог између народа две државе; затим некакво промовисање ЛГБТ популације, некаквих филмова и многе друге ствари... и ни мање ни више најављују да ће то трајати четири дана.

Српска радикална странка увек ће се борити, као што смо се одувек и борили, за српске националне интересе, за наше грађане и увек ћемо о свему на време упозоравати. Успешно смо алармирали, сећате се, пре десетак дана, када је председник Српске радикалне странке, проф. др Војислав Шешељ, објавио да је господин Ненад Чанак позвао исто тако одређену делегацију самопроглашене државе Косово, да буду гости у парламенту Републике Србије, па је реаговала председник Скупштине Маја Гојковић. Нема разлике између тог дела и дела овога што ће се дешавати 30. маја у Београду.

Зато позивамо и председника државе, и премијера, и министра полиције и целу Владу Републике Србије да под хитно изађу са ставом по питању ове манифестације, којом се промовише независно Косово, као и да у најхитнијем року спрече рад такве организације. У супротном, бићемо, не приморани, јер то је уједно и наша обавеза, и као народних посланика и представника грађана, који су нас изабрали, јер ми заступамо политику владавине права, а право је јасно створено и кроз преамбулу у Уставу где се недвосмислено каже да су Косово и Метохија саставни део Републике Србије – дакле, спречићемо ту манифестацију на начин на који ми то умемо. Зато и вас медије молим да када се извештава из скупштине и када ми држимо конференцију за новинаре, немојте паушално рећи: народни посланик је рекао то и то. Цитирамо Устав Републике Србије. На крају крајева, званична политика Владе и државе Републике Србије јесте да је Косово неодвојиви део Републике Србије. Е, па не можемо онда с д

руге стране рећи – Ево, има једна група која је увек спремна да прави неред, како се на одређеним телевизијама и говорило, а сад кажу – они поново желе после Хртковаца да праве хаос.

Не правимо ми никакав хаос, него управо друга страна покушава да направи хаос у нашем главном граду и ми смо приморани да спречимо таква дешавања уколико званични органи државе Србије на време не реагују, а има само још непуних десетак дана до одржавања, односно покушаја одржавања те манифестације.

Изволите, имате ли неких питања?

Уколико немате, хвала вам.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР