Конференција за новинаре, 18. јануар 2018. године

Миљан Дамјановић: Добар дан.

Поштовани новинари, овом приликом желимо да вас обавестимо да је Градска изборна комисија прогласила под редним бројем 2 изборну листу Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка. На тај начин смо показалисупериорност у односу на друге политичке странке, озбиљну организацију и спремност да се у најкраћем року наши чланови, симпатизери и сви људи из Београда, који подржавају политику Српске радикалне странке, одазову на наш позив. И поред велике опструкције јавних бележника, које смо имали, као и малог броја нотара, јер је велики број њих радио тих дана, односно првог и другог дана за Социјалистичку партију Србије успели смо да пре социјалиста, чак сат и по времена пре њих да предамо довољан број потписа са уредним свим административним таксама и папирологијом која је била потребна.На тај начин показали смо да се на Српску радикалну странку на овим изборима може и те како озбиљно рачунати.

Непријатно смо били изненађени, али по ко зна који пут се то дешава, да је приликом извештавања потпуно изостала објективност медија, што телевизија са националном фреквенцијом, што штампаних медија, јер је ово заиста био наш велики успех и показатељ колико је наша странка јака у Београду. И уместо да прва вест буде да смо одмах иза Српске напредне странке предали нашу изборну листу са довољаним бројем потписа, могли смо видети да су се они бавили другим странкама, иако су оне много касније иза нас те ноћи дошле и предале сву потребну папирологију и своје потписе.

Сходно томе, ми смо од данас и званично у кампањи и свакодневно ћемо обавештавати наше суграђане о проблемима, али и о нашим решењима како би им живот после ових избора био лакши, бољи, квалитетнији.Очекујемо да ће резултат Српске радикалне странке бити још бољи него пре годину и по дана када смо имали локалне изборе у 17 београдских општина, када је Српска радикална странка на тим изборима освојила преко осам посто подршке наших суграђана, тј. бирача.

Прва ствар коју желимо да истакнемо јесте да, за разлику од неких других политичких странка које су на своју листу стављали, како они кажу, ванстраначке личности на нашој листи су сви до једног чланови Српске радикалне странке, који су се својим радом, својим умећем и својим знањем и способностима афирмисали у Српској радикалној странци.На нашој листи можете приметити да су студенти, пензионери, дипломирани инжињери машинства, доктори наука, доктори медицине, дипломирани инжињери архитектуре, машинбравари, радници, струковни економисти...Заправо,то су личности из свих области, из свих сфера живота, како једна озбиљна листа и један озбиљан тим налажу, тим који треба сутра да води Београд.

За данас као прву тему одабрали смо следеће: оно што тишти већину грађана, не само Београда, него и читаве Србије – то је сфера дечије заштите. Режими су се у Београду мењали, а овај посао нико до сад озбиљно није схватао. Имали смо некад секретаријат обједињен, Секретаријат за дечију заштиту, затим се сада тај секретаријат зове Секретаријат за дечију заштиту и образовање. Никада до сад нико није схватио да дечија заштита као секретаријат мора бити засебан, а неке од много разлога ћемо сада изнети.

Прва ствар и прво решење које ћемо предложити након ових градских избора, уколико будемо у ситуацији да формирамо власт на нивоу града – а то ће истовремено бити и наше програмско решење, јесте да се тренутно решење промени и да се регресна скала плаћања вртића одреди према приходима. То значи да ће цена вртића бити формирана према приходима родитеља и према броју чланова породице. Једноставно речено: уколико се каже трочлана породица“, то су родитељи са једним дететом, четворочлана“, родитељи са двоје деце и тако даље. Данас имамо ситуацију да се линеарно плаћа – да сви исто плаћају вртиће, а да притом нико није размишљао о социјалном аспекту незапослених родитеља, или пак једног родитеља који је незапослен, као и њихових укупних примања.

С друге стране, потребно је да под хитно уради озбиљна анализа демографије и као што сви знамо, потребно је да се изграде нови објекти.Али, док се не изграде нови објекти треба пронаћи и системско решење како да у овом тренутку што већи број деце примимо у наше вртиће. По овом новом систему знате да је основно образовање сада девет година, заправо имамо овај део који је за предшколце и осам година основне школе, али да се предшколици и даље налазе у вртићима. Наш предлог јесте да предшколци морају бити уведени у систем основног образовања, како је и прописано законом, и да ту прву годину проведу у објектима основних школа. Прво, из разлога како би се боље припремили и схватили шта их очекује, а с друге стране, на тај начин ослободили бисмо велики број места за малишане који сада нису могли да се упишу у вртиће и на тај начин омогућили бисмо и родитељима један спокојнији начин живота и лакше планирање својих обавеза.

Све ово што смо изнели у вези са предшколским установама доводи до тога да се мора увести нова мрежа предшколских установа, наравно, у сарадњи са министарством. Даћу вам један конкретан пример како би се то спровело у односу на садашња, недовољно добра решења. Узмимо пример Предшколске установе на Палилули имамо само једну дечију предшколску установу на Палилули, јер се оне сада одређују према броју група. Ми предлажемо да на таквим општинама, које су велике, да се повећа број на две предшколске установе, где би се и географски поделили.Значи, оно што често понављамо са леве и десне обале: са леве обале би била једна предшколска установа Палилула, а са десне друга. На тај начин новом систематизацијом мреже предшколских установа трајно бисмо решили проблем за све, па и за будуће нараштаје.Тако ни родитељи неће имати главобољу бринући да ли ће бити одбијени или не и како ће се сналазити уколико њихова деца не иду у вртић.Знате и сами да нема свако могућност да му родитељи одводе и доводе децу из вртића, а и због својих обавеза не могу да јуре аутомобилима свако јутро, нити су пак платежно способни да ангажују неко треће лице да им подиже децу, или да им деца иду у приватне вртиће.

Ми смо за данас имали толико.

Има ли можда неких питања? Изволите.

 

Новинар: Да ли је заиста толико важно када ће да се преда листа?

Миљан Дамјановић: Важно је када се преда. То показује организациону способност једне политичке организације, јер као што знате постоји законски оквир: који је то минимум потписа, односно поверења које вам суграђани дају. На тај начин показујете своју моћ и на неки начин рушите стереотип истраживања јавног мњења који често приказује да је Српска радикална странка испод цензуса – увек нам дају много мање него што на крају добијемо. Дакле, тако се показује да то није истина, јер да је тако, ми не бисмо имали оволики број потписа и не бисмо оволико брзо успели да организујемо све те људе да нам дају подршку. То је први корак подршке коју очекујемо, а други корак ће бити 4. марта. Подсећам вас само, можете проверити, пре тачно годину и по дана, када су били локални избори у свих 17 београдских општина, да су нам и тада давали неких 4 посто, а да смо ми остварили више, бољи резултат, више него дупло колико су нам тада у тим истраживањима јавног мњења давали. Генерално је проблем што се на тај начин уједно и креира јавно мњење. Знате, кад ви понављате сваки дан да је Српска радикална странка испод цензуса, близу цензуса, испод цензуса – онда долази некад и до размишљања код тих људи да ли уопште да изађу на изборе.

На овај начин ми мотивишемо људе и показујемо нашу моћ и супериорност у односу на друге странке. Тако их позивамо да дају свој допринос у овој изборној кампањи и очекујемо да ће резултат бити много бољи него што нам дају поједине агенције, чија истраживања обично наручују одређене политичке структуре, па их преко медија пласирају. Покажимо још једном да су биле лажне прогнозе и то ће за нас бити највећа победа.

Има ли још неких питања? Уколико нема, хвала што сте присуствовали конференцији за новинаре.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР