Конференција за новинаре, 18. март 2021. године

Александар Шешељ: Даме и господо, Српска радикална странка захтева од Министарства просвете и Владе Републике Србије да обуставе најављену употребу уџбеника из биологије за осми разред основне школе. Ово је још један у низу скандала око питања уџбеника у Србији – у најављеном уџбенику се каже да осим мушког и женског пола постоји и међупол и то је основна материја, основно градиво за биологију осмог разреда.

Подсетићу вас да је Српска радикална странка већ реаговала, годинама уназад, на скандале у нашој просвети по питању уџбеника. Ми смо већ имали скандале, о томе су и новине писале, медији су извештавали, да у уџбеницима из историје деца у школи уче како је данак у крви био једна позитивна ствар у време отоманске окупације и да је Јасеновац био малтене забавиште.

Ми на тржишту уџбеника у Србији имамо монопол хрватских издавача као што су Бигз, Клет, Школска књига и други, а то не би смело да буде питање тржишта. Иако је наш најзначајнији издавач, Завод за уџбенике и наставна средства, и даље јако заступљен, то није довољно. Ми морамо да донесемо одлуке на државном нивоу да се забрани употреба тих уџбеника, да Министарство просвете направи комисију која би одобравала одређене уџбенике за основну и средњу школу, а приоритет мора да има Завод за уџбенике и наставна средства.

Такође сматрамо да се политика владајућег режима у последње време окренула ка промоцији ЛГБТ пропаганде. Осим овог питања и најновијег скандала из сектора образовања, ви знате да је Влада Републике Србије најавила да ће у наступајућем периоду да усвоји три закона. Један је о истополним заједницама, односно о геј браковима, други је о дискриминацији и родној равноправности. Дакле, видимо да се по том питању притисак одређених невладиних организација и њихових експонената који су и у Влади Републике Србије, али и из иностранства, проширио и да је то сада питање које је дошло на дневни ред. Сматрамо да Република Србија мора да забрани ЛГБТ пропаганду у сваком облику, по моделу Руске Федерације, да је то нешто што наше друштво не прихвата, да је то нешто што промовише антиуставне ставове, да је то нешто што промовише вредности које нису у складу са традицијом и вредностима нашег друштва. Дакле, Српска радикална странка се оштро противи таквим најавама, захтева да се ово питање реши и захтева да Влада Републике Србије престане да форсира законске пројекте који су повезани са питањем промоције ЛГБТ идеологије у Србији.

Изволите, уколико имате неких питања.

Новинар Србин инфо, Градимир Потић: Да ли је на делу немар или искључиво намера да се промовишу те вредности на мала врата?

Александар Шешељ: Не сматрамо да је на делу немар. Имамо министра у влади који представља Српску напредну странку, Гордану Чомић, која је најавила усвајање сета ових закона, међу којима је највише пажње јавности изазвао Закон о истополним заједницама. То је нешто што је планирано и што треба да се спроведе, да ли у време пролећног или јесењег заседања Народне скупштине. Дакле, то је нешто што се ради плански. Да ли се то ради зато што они имају жељу да то донесу или имају притисак из иностранства да се тако нешто усвоји у Србији, то је питање за режим. То је нешто што није имало било какву пажњу у медијима претходних неколико година. Ми смо чули тек после избора, тек почетком ове године, да ће такав један сет закона бити усвојен. Да су они то хтели да прикажу нашој јавности као нешто позитивно за шта се они залажу и што ће спровести када потврде своју победу на изборима после 21. јуна, ваљда би о томе говорили и у предизборној кампањи. У предизборној кампањи ми нисмо могли да чујемо ништа по питању ЛГБТ пропаганде, већ искључиво после избора, односно почетком ове године.

Градимир Потић: Што се тиче питања уџбеника, стиче се неки утисак да је ту рат око новца и права за штампање, па зато и могућност да тако функционишу уџбеници из историје, из биологије... Како ви то видите?

Александар Шешељ: У сваком случају ми имамо један коруптивни ланац, од Министарства просвете, основних и средњих школа, где представници тих хрватских издавачких кућа, дакле ове три које сам малопре споменуо, подмићују отворено и директоре школа и неке наставнике и Министарство просвете да форсирају те уџбенике, који су и неквалитетни, у којима се могу наћи овакве небулозе, али и који директно нарушавају позицију Завода за уџбенике, који је ипак домаћи издавач. Интерес државе Србије мора да буде форсирање нашег домаћег издавача, где можемо да имамо и одређену контролу над њим, односно Република Србија и надлежни органи, а не форсирање приватника који у неком смислу и пише своју историју и води своју пропаганду кроз сектор образовања.

Ми смо знали од 2000. године, то је општепозната чињеница, да неки западни центри, који имају изузетно велики утицај у Србији, секторе културе и образовања користе као идеолошко оружје у Србији. Дакле, то није ништа непознато. Имали смо утицај невладиних организација, који је у последњих двадесет година изузетно висок у Србији и то ништа није ново. Ми само тражимо да држава једноставно повуче црту и да се обрачуна коначно са тим лобијем и да успостави ред у нашем просветном систему.

Уколико немате више питања, хвала вам што сте дошли.

https://www.youtube.com/watch?v=wKCwPjT0A1w

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ