Конференција за новинаре, 18. новембар 2021. године

Александар Шешељ: Даме и господо, после изјава такозваног премијера такозване републике Косово Аљбина Куртија да бриселски процес, односно преговори између Београда и Приштине треба да се заврше исходом који ће укључити тзв. међусобно признање Београда и Приштине, Српска радикална странка сматра да је већ сад свима очигледно да је једини циљ преговора између Београда и Приштине у Бриселу, да Република Србија званично призна нелегалну сецесију своје територије и да се одрекне Косова и Метохије и на то смо упозоравали. Дакле, једини циљ Европске уније јесте да се у потпуности заокружи државност такозваног Косова и сада се у свему томе види и та синтагма о међусобном признању, као да Србији, која је међународно призната земља, чланица Уједињених нација, треба признање некакве терористичке квазидржаве. 

Сматрамо да је одавно наступило време када Република Србија треба да иницира да се преговори око будућег статуса Косова и Метохије врате у окриље Савета безбедности Уједињених нација, где би Србија постигла баланс у преговорима између великих сила које су спонзори независног Косова као што су Велика Британија, Сједињене Америчке Државе и Француска и оних великих сила које поштују међународно право, Резолуцију 1244 и заштиту територијалног интегритета Републике Србије, што у Савету безбедности представљају Руска Федерација и Народна Република Кина. Уколико је циљ званичног Београда, а ми сматрамо да све политичке партије у Србији, независно од тога да ли су у власти или у опозицији, треба да буду јединствене око става заштите територијалног интегритета Србије, дакле, уколико је циљ заштита територијалног интегритета, ми немамо више у тим преговорима у Бриселу шта да тражимо и сматрамо да морамо преговоре да пребацимо у Уједињене нације. 

Мешање Европске уније у наша унутрашња питања је свакодневно и  испољава се у томе да из Брисела долазе само притисци о питањима из разних сфера друштвеног живота. Ми смо видели да се и европски парламентарци који немају никакав утицај у хијерархији Европске уније мешају чак и у то који су ликови осликани као мурали на београдским фасадама. 

Ми сматрамо да Србија нема шта да тражи у Европској унији, да је циљ Европске уније само да се заокружи, односно афирмише такозвано независно Косово, а да европска перспектива у смислу чланства у Европској унији не постоји и зато се Србији нуди ова врста интеграције, отворени Балкан, мини-Шенген или како се то већ зове, зато што Европска унија овај простор посматра као периферију, у будућности можда као некакву тампон-зону у мигрантској кризи, некакав полигон за експериментисање, али свакако већ двадесет година врло успешно овај простор посматра као извор јефтине радне снаге и извор, односно тржиште за дампинг производе из Европске уније, будући да је Србија потписала Споразум о стабилизацији и придруживању којим се једнострано одрекла царина на сву робу из увоза и тако домаћу, пре свега пољопривредну робу, али и другу, на матичном тржишту направила неконкурентном. 

Ми сматрамо да је европска перспектива Србије једна велика заблуда и да је дошло време да Република Србија званично промени, размотри своју спољнополитичку оријентацију. 

Изволите, уколико имате неких питања. 

Новинар Србин инфо, Градимир Потић: Господине Шешељ, какав је став ваше странке поводом мешања парламентараца, ви сте то поменули, па бих вас молио да ми појасните, и амбасадора поводом мурала, поводом било чега овде у Републици Србији? 

Александар Шешељ: Ми сматрамо да је скандалозно било какво мешање у унутрашња питања Србије, а поготово што знамо, и званично је саопштено нашим великодужносницима, да је један од услова за улазак у Европску унију признање некаквог лажног геноцида у Сребреници. Као што знамо да, иако би Србија испунила сва поглавља, односно затворила сва поглавља, морала би да испуни све остале услове које свих 27 чланица имају за Србију, а то укључује и услове који би дошли из Хрватске, што значи одрицање више од 11.000 хектара територије код Шаренградске аде, односно код Апатина, исплаћивање ратне одштете, званично увођење хрватског језика у Србији, обавезну квоту за хрватске посланике, као и признање оне истине коју сматрају истином у Загребу, о дешавањима у грађанском рату у бившој Југославији, односно да призна тзв. великосрпску агресију на Хрватску. То су неке ствари које смо добили званично од представника Европске уније и сматрамо да уопште не треба да се о томе разговара и разматра и да треба апсолутно престати са европским интеграцијама.

Наравно, не значи престанак преговора о чланству Србије у Европској унији изолацију од Европе. Србија као европска земља мора да сарађује са сваком европском земљом, али да то ради на билатералној основи, без политичких притисака. 

Новинар агенције Бета, Дејан Миљковић: Ако бих могао ја једно питање, с обзиром да је у медијима објављено да је ваша истакнута чланица  Наташа Јовановић прешла у СНС, прво, је ли то тачно и друго – ако јесте, како то коментаришете? 

Александар Шешељ: Наташа Јовановић више од, мени се чини, осам месеци није ни на једној функцији у Српској радикалној странци. Да ли је прешла, ја сам такође сазнао из медија и не знам како бих то коментарисао. Не знам ко се ту више усрећио, да ли Наташа Јовановић или Српска напредна странка. Свако каже о себи својим поступцима. 

Градимир Потић: Замолио бих вас да ми прокоментаришете догађаје око мурала Ратка Младића. 

Александар Шешељ: Имајући у виду да тај мурал стоји у Његошевој улици већ око пола године, а да се тек пре неки дан интензивирало све то око мурала, мени се чини да одређени број људи без икаквог легитимитета, невладиних организација које се баве антисрпском пропагандом, покушава да се препоручи својим спонзорима, а то су амерички и европски фондови, Фондација за отворено друштво, УСАИД и тако даље, да се препоруче као клијенти да би таквим поступцима добили финансирање за своје деловање у Србији. Све што српски народ мисли о Ратку Младићу и муралу Ратка Младића говори и то да се ти мурали сликају широм целе Србије, а шака људи која се финансира из иностранства,  познатих по антисрпској пропаганди, покушава да то оскрнави. Мени се чини да је то најбољи показатељ генерално става српског народа и о том муралу, а и о личности Ратка Младића. 

Уколико немате више питања, хвала вам што сте дошли. 

https://www.youtube.com/watch?v=E5--2WngE14

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ