Конференција за новинаре, 2. децембар 2021. године

Александар Шешељ: Поштовани новинари, Српска радикална странка позива напредњачки режим да одустане од најављене промене Устава, зато што скупштина у којој је представљена само власт, једнопартијски парламент, нема никакав легитимитет да промени у овом тренутку Устав. Устав се мења по диктатима из иностранства, по диктатима Венецијанске комисије, која није никакав скуп експерата, већ пар екселанс политичко тело, путем којег најмоћније западне земље уцењују земље као што је Србија, које се налазе на такозваном европском путу и у том смислу су приморане да на сваки могући начин испуњавају ултиматуме који долазе из иностранства. Најављеном променом Устава изузима се у потпуности Народна скупштина из процеса избора судија, нарушава се принцип поделе власти, а Народна скупштина је, поред председника Републике, једини државни орган који има директан легитимитет од грађана, будући да грађани Србије на изборима бирају састав Народне скупштине, као што и директно бирају председника Републике.

Уколико се ове промене спроведу, оне ће отворити врата још већој корупцији у нашем правосуђу, изузеће се јавност из читавог поступка избора судија и тужилаца и направићемо још већи проблем и још већу аномалију у притиску који имају судије, односно судови у Србији и од страних и од домаћих фактора, који немају никакву надлежност нити било какво овлашћење да утичу на судије и на тужиоце и на њихов избор.

Ми сматрамо да од овог референдума треба одустати, да није касно да се референдум откаже и да се одложи. Онда када Скупштина Србије буде саображена народној вољи, када буде имала легитимитет од народа, од грађана Србије и уколико су промене Устава заиста потребне, Устав би требало променити у свим сегментима, а не на парче, јер ниједна земља не мења устав тако што ће променити само једну област. Уколико заиста устав не ваља, онда га треба променити у целини или у свим областима у којима је потребна промена, а не само у једној области.

И оно што је скандалозно у свему овоме, ниједна земља која је суверена не мења устав под притиском из иностранства. Ако треба да се промени устав, то мора да буде израз народне воље, израз воље грађана Србије, а не Венецијанске комисије, било које стране земље, њихове амбасаде и слично.

Уколико напредњачки режим настави са овим процесом промене устава, показаће да је у потпуности сервилан према западним силама, према Венецијанској комисији, према западним амбасадама у Србији које те процесе подржавају и показаће да уместо народне воље више подржава и спроводи оно што је притисак из иностранства.

Изволите, уколико имате неких питања.

Новинар Србин инфо, Градимир Потић: Господине Шешељ, судство, као трећа грана власти, ће овим бити нарочито погођено, значи одвојено од грађана, одвојено од Скупштине. У чијем је то интересу да се то ради?

Александар Шешељ: Свакако није у интересу грађана Србије, имајући у виду да се најављеним променама у потпуности искључује јавност из поступка избора судија, што је највећи квалитет избора судија у Скупштини. Дакле, не можете сакрити од грађана ко ће бити судије или ко ће бити тужиоци, уколико се они бирају у Народној скупштини, а уколико се буду бирали по некаквим измишљеним телима или кабинетима, изгубиће се јавност поступка и судије ће се бирати у мраку, а на тај начин врата за корупцију у области правосуђа ће бити у потпуности отворена и неће бити никакве контроле у том процесу. То не може да одговара Србији.

Скандалозно је и лицемерје западних европских земаља, које подржавају ставове Венецијанске комисије по питању правосуђа у Србији, а ни саме западне земље не бирају судије на начин који је Србији препоручен. Немачка, која је највећа земља Европске уније, бира судије у парламенту као што то ради сада и Србија. Како је могуће да нешто што је за Немачку одличан модел избора судија, у исто време не важи за Србију, која је на такозваном путу европских интеграција.

Градимир Потић: Да ли вас је изненадило то што председник у обраћању јуче није помињао Косово уопште, с обзиром на проблеме доле?

Александар Шешељ: Па није ме изненадило. Нисам ни толико помно пратио обраћање председника Републике.

У сваком случају, ми сматрамо да је питање Косова питање од највећег приоритета за сваку политичку опцију у Србији, било да се налази у власти или у опозицији, и да по питању Косова и Метохије не сме бити било какве поделе на политичкој сцени и мени се чини да тај консензус о очувању Косова и Метохије у саставу Србије и очувању суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије још увек не постоји у Србији. То мора да буде заједничко свим државотворним странкама у Србији.

Градимир Потић: И на крају, како видите предстојеће демонстрације заказане за суботу, реакцију опозиције, а и реакцију власти, на крају крајева?

Александар Шешељ: Демонстрације које се одржавају, по нашем мишљењу, нису у корист грађана Србије, пошто када се блокирају најпрометније београдске или најпрометније саобраћајнице, а и међународни ауто-путеви, наравно, у то спадају, то не може да буде у интересу грађана Србије. А оно што је необјашњиво јесу ставови челника режима, који кажу да ће да замоле полицију да ураде ово или оно.

Мени се чини да полиција мора да ради свој посао, да обезбеди сваки скуп који је пријављен, у складу са законом, да се такав скуп одржи, али да мора и да спречи непријављене скупове и оне скупове који чине директну штету грађанима Србије онемогућавајући њихово кретање.

Градимир Потић: Имамо реакцију власти да је председник Вучић изјавио да ће, ето, полиција пустити људе и да се суздржава, док је Вулин рано јутрос употребио речи да ће позвати полицију на насиље. То су његове речи.

Александар Шешељ: Нисам ни видео изјаву министра Вулина, али у сваком случају, полиција треба да ради свој посао и зна се шта су законске надлежности полиције у сваком случају, па и у овом случају организације, односно обезбеђивања било којих протеста, полиција треба да поступа у складу са законом. А оно што је ненормално јесте – како може било који државни функционер, да ли је то министар полиције, председник Републике, премијер или било ко други, да замоли полицију за ово или за оно. Полиција мора да ради свој посао. То је дужност полиције, и да поступа у складу са законом, а не према молбама ових или оних.

Градимир Потић: Хвала вам.

Александар Шешељ: Уколико немате више питања, хвала вам што сте дошли.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ