Конференција за новинаре, 2. септембар 2021. године

Ђурађ Јакшић: Даме и господо новинари, добар дан, добро дошли на нашу редовну конференцију за медије. Српска радикална странка захтева од напредњачког режима да пре одржавања најављених ванредних парламентарних избора смени Гордану Чомић са места министра за људска и мањинска права и такозвани друштвени дијалог и да раскине коалициони савез на републичком и локалном нивоу у граду Новом Саду са Чанковом Лигом социјалдемократа Војводине због отвореног субверзивног, противуставног деловања, због залагања за даље разбијање српског националног идентитета и учешћа у фабриковању још једне лажне, такозване, војвођанске нације. 

Даме и господо, за мање од годину дана на месту министра у Влади Републике Србије Гордана Чомић је показала заиста огроман раскошан таленат за антисрпско и издајничко деловање и нанела је огромну штету нашим националним и државним интересима. 

Српска радикална странка подсећа јавност да је управо министарство, на чијем челу се налази Гордана Чомић, израдило два скандалозна противуставна закона и то Закон о родној равноправности и Закон о забрани дискриминације које је, нажалост, Народна скупштина Републике Србије усвојила. Гордана Чомић је неко ко не посустаје да по сваку цену гурне у скупштинску процедуру и срамни закон о такозваним истополним заједницама, а заправо закон који треба да легализује геј бракове у Србији и омогући чак и усвајање деце истополним партнерима. Вама је познато да је Српска радикална странка, уназад неколико месеци, прикупља велику народну петицију против овог срамног и скандалозног закона. Сада, ваљда као шлаг на торти, долази ситуација где Гордана Чомић, са својим дугогодишњим пајтосима, осведоченим србомрсцима и издајницима као што су Ненад Чанак и Александар Оџић, дакле, врло активно учествује у фабриковању и давању легитимитета лажној такозваној војвођанској нацији. 

Српска радикална странка је мишљења да Гордана Чомић не сме остати министар у Влади Републике Србије више ни један једини дан, а коалиција са сепаратистичко-аутономашком кликом, која је окупљена око такозваног војвођанског фронта, по нашем мишљењу мора бити раскинута како на републичком, тако и на локалном нивоу, у првом реду у граду Новом Саду. 

Даме и господо, користим ову прилику да вас информишем да Српска радикална странка покреће иницијативу за измену Статута Аутономне Покрајине Војводине, којом би се елиминисали из службене употребе такозвани официјелни званични симболи Аутономне Покрајине Војводине, у народу познатији као Чанкови симболи, које је досманлијски режим политичким насиљем, без законског и уставног основа, октроисао одлукама из 2002. и 2004. године. Такозвани грб Аутономне Покрајине Војводине из 2002. године и такозвана Чанкова застава из 2004. године представљају неуко, шарлатанско, дилетантско и накарадно решење и чист историјски и хералдички фалсификат. 

Чувени српски хералдичар Мирко Стојнић је демаскирао и у потпуности оголио у чему се састоји историјски и хералдички фалсификат досманлијских симбола или знамења Аутономне Покрајине Војводине. Управо је Мирко Стојнић указао на чињеницу да елементи такозваног званичног, официјелног грба Аутономне Покрајине Војводине нису преузети из релевантне хералдичке грађе, већ из једне популарне сликовнице, коју је тридесетих година двадесетог века издавала загребачка фирма „Кавахаг. Наиме анонимни, незнани „хералдичар кога су ангажовале досманлије је 2002. године три грба три угарске жупаније, преузете из поменуте сликовнице, неуко, невешто изменио и то практично сервирао као симбол, односно као знамење, званичан грб, Аутономне Покрајине Војводине. 

Ми српски радикали смо мишљења да је крајње време да се ова карикатурална, на фалсификату заснована досманлијска знамења, односно симболи Аутономне Покрајине Војводине, пошаљу на сметлиште историје. Српска радикална странка упућује апел и позива напредњачки покрајински режим да прихвати ову иницијативу српских радикала, јер је буквално крајње време да се томе стане на пут и да се ова досманлијска свињарија, испод које је потпис Ненада Чанка из 2002. и 2004. године, елиминише из службене употребе у северној српској покрајини. 

Изволите, ако ви имате неко питање. 

Новинар „Србин инфо” Градимир Потић:Госпођа Чомић каже следеће: – Ви знате да сте Србин и ја знам да сам Србин, али постоје људи који су Мађари и Хрвати у међусобним браковима и не знају шта су. Зато им треба идентитет. Како коментаришете то? 

Ђурађ Јакшић: То су најобичније будалаштине и глупости из арсенала Гордане Чомић. Ми ништа паметније од Гордане Чомић нисмо ни очекивали. Не бих се сад враћао много у прошлост и у њену политичку историју и праксу и тако даље, али очито да је она део Владе Републике Србије која треба да спроводи одређене ствари које су изразито на штету и у националном и државном и у сваком другом погледу. По нашем мишљењу, кап која дефинитивно мора да прелије чашу и због које Гордана Чомић мора летети из Владе Републике Србије са комплетном гарнитуром коју је довела у министарство јесте то што врло отворено, са својим коалиционим партнерима са последњих избора, а то су Ненад Чанак и Александар Оџић, ради на фабриковању и на давању легитимитета лажној војвођанској нацији. То су обичне будалаштине и глупости. 

Вама је познато да се Српска радикална странка од свог оснивања залаже за унитарну, јединствену српску државу, дакле, без аутономних покрајина. Аутономија на простору некада јужне Угарске, односно Аустроугарске је имала смисла кад се српски народ борио за очување свог културног, верског, националног и сваког другог идентитета. Данас Срби, српски народ у северној српској покрајини чине између 65 и 70 процената. Видећемо, додуше, на овом следећем попису колико је то тачно становништва. Потпуно је беспредметно и ненормално да Срби теже за аутономијом у властитој, сопственој држави. 

Вама је познато да су југословенски комунисти 1945. године, руководећи се оном злогласном крилатицом „Слаба Србија, јака Југославија”, формирали на простору тадашње Социјалистичке Републике Србије две аутономне покрајине само да би отежали позицију управо српског народа. Дакле, ми се залажемо за укидање Аутономне Покрајине Војводине зато што она нема нити историјско утемељење, нити економско оправдање. 

Изволите, да ли имате још неко питање? 

Градимир Потић: Чанак и Чомићка не би добили гласове ни у својој улици, у својој згради. Зашто их Вучић држи? 

Ђурађ Јакшић: То је питање за Александра Вучића, али врло интересантно и врло прецизно. Коалиција која је окупљала, чини ми се, неких неких 11 партија невладиних организација, чији су део били Гордана Чомић, Александар Оџић, Ненад Чанак и још неки други, на последњим парламентарним изборима је освојила, чини ми се, 0,9 процената и на тај начин смо ми дошли у ситуацију да је Србија једина земља данас на свету која поред ванпарламентарне опозиције има и ванпарламентарну власт. Дакле, о издајничком субверзивном деловању Гордане Чомић, Ненада Чанка и Александра Оџића који се отворено залаже за Републику Војводину и за рушење уставног поретка Републике Србије, народ је на изборима јасно рекао шта и како мисли. Помало је становништво у Србији, рекао бих, остало затечено именовањем Гордане Чомић која је некада, ви ћете се сетити тога, била једна од ударних песница и перјаница досманлијског режима и тада је служила за обављање којекаквих прљавих послова. 

Ја ћу вас подсетити, иако то Српска напредна странка и Лига социјалдемократа Војводине Ненада Чанка на неки начин крију као змија ноге, та коалициона љубав између напредњака и Чанкових лигаша у Новом Саду није од јуче. Они су на власти још од 2016. године и у мандату, овом новом, после последњих локалних избора, Ненад Чанак је такође остао део парламентарне већине. То је један од најважнијих коалиционих партнера, рекао бих, Српске напредне странке у Новом Саду. Зашто најважнији? Зато што његови кадрови руководе кључним, стратешким, Јавним комуналним предузећем у граду Новом Саду, а то је „Водовод и канализација”, практично најважнијом фирмом у граду. 

Зашто их Вучић држи то је питање за њега, али после овога последњег што чине и што раде и како делују и дејствују Чомићка, Оџић и Чанак, по нашем мишљењу, Гордана Чомић више не сме остати ни секунде, ни сата на функцији министра, а Чанкова Лига социјалдемократа Војводине илити такозвани Војвођански фронт морају такође бити разрешени одговорних функција на локалу, у првом реду граду Новом Саду и још појединим општинама широм Аутономне Покрајине Војводина. 

Градимир Потић: Хвала. 

Ђурађ Јакшић: Да ли имате још неко питање? Уколико немате, ја вам се захваљујем.

 

https://youtu.be/YdWbFbSFsOQ

 

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ