Конференција за новинаре, 20. јануар 2022. године

Александар Шешељ: Даме и господо, Српска радикална странка позива напредњачки режим да апсолутно поништи све дозволе и све планове које је имао са компанијом Рио Тинто предвиђено за експлоатацију литијума у мачванском крају у долини Јадра.

Ми сматрамо да тако велике пројекте, какви су експлоатација литијума, морају спроводити компаније са много бољом репутацијом него што је има Рио Тинто. Сведоци смо да, где год се Рио Тинто појавио и био у послу експлоатације литијума, иза себе је оставио апсолутну пустош. Оно што је такође скандалозно јесте што ми тако велике пројекте, тако велике послове дајемо страним компанијама без икаквог тендера. Тендер је нешто што је у најбољем интересу крајњих корисника, што је у овом случају држава Србија, односно сви грађани Републике Србије и да бисмо ми имали што бољу понуду, морамо да распишемо тендер за један тако важан пројекат какав би била експлоатација литијума.

Ми сматрамо да од експлоатације литијума не треба одустати, да она треба да се спроводи у нашој земљи, али са максималним поштовањем свих модерних еколошких стандарда, а не да се у неким буразерским договорима омогућава све некој компанији, која после не би имала никакву обавезу ни да брине о заштити животне средине, ни о свим последицама које би експлоатација литијума могла да остави на мачвански крај.

Не могу да постоје никакве обавезе између Републике Србије и те компаније. Ако постоје било какве обавезе, онда су то обавезе републичких функционера или локалних функционера које могу бити само коруптивне природе. Ми смо сведоци да се и поједини министри у Влади Републике Србије понашају као страни лобисти за компаније из Сједињених Америчких Држава или било које друге западне компаније. Њима треба, пре свега, интерес грађана да буде на првом месту, а не профит било које стране компаније, да ли америчке, аустралијске или било које друге. То је нешто што је недопустиво, то је недомаћинско понашање и то је против интереса свих грађана Србије, чак и оних који су такву владу изабрали и то је нешто што у нашој земљи не сме да се дозволи.

Ми смо сведоци да поједини министри, а и потпредседник владе апсолутно лобира за стране компаније, води отворену кампању против компанија које долазе са неких других места, примера ради, из Народне Републике Кине или Руске Федерације и залаже се за профит страних инвеститора који овде не морају да воде рачуна о било каквом поштовању правила, закона и стандарда, а оно што је крајње скандалозно јесте да долазимо у ситуацију да се и законска решења и закони који се усвајају у Србији кроје по мери оних који наводно треба да уложе у Србији некакав новац, а долазе из иностранства. То је оно што је недопустиво.

Изволите, уколико имате неких питања.

Новинарка Бете, Јелена Спасојевић: Да ли ви подржавате еколошка удружења која протестују?

Александар Шешељ: Ми не подржавамо еколошка удружења. Ми смо се о тим протестима изјаснили. Сматрамо да је скандалозно што апсолутно полиција није присутна на тим протестима, што су протести непријављени и што се разни инциденти догађају на тим протестима.

Ми не подржавамо никаква удружења, ни политичка, ни невладине организације, ни било шта слично. Ми апсолутно заступамо оно што сматрамо да су интереси свих грађана. Не могу било каква еколошка удружења имати било какав приоритет или ексклузивно право да заступају интересе грађана, ставове грађана или било шта слично по било којем политичком питању, а то је, пре свега, једно политичко питање.

Уколико немате више питања, хвала вам што сте дошли.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ