Конференција за новинаре, 21. децембар 2017. године

Миљан Дамјановић: Поштовани новинари, пре више од 25 година проф. др Војислав Шешељ је своју политику, унутрашњу и међународну политику, крунисао програмом да је Србији место на Истоку и да је Србији место у интеграцији са Руском Федерацијом. Као што видите, доследност те политике и визионарско његово умеће данас долази коначно до изражаја и показује се у пракси.

Цар Николај Други Александрович је својевремено рекао – Будите уверени да Русија никада неће напустити Србију! Ових дана смо сведоци да се Русија, на челу са Владимиром Владимировичем Путином, понаша одговорно баш како се и свака одговорна мајка понаша према свом детету.

Дат је још један од доказа да нас Русија помаже не само војно и на политичком плану, већ да јој је и економска стабилност Србије такође приоритет. Докази за то су енергетски споразуми који су пре само неколико дана потписани у Москви. Ти енергетски споразуми не само да ће нам донети енергетску стабилност, већ ћемо моћи и да руске енергенте извозимо земљама у окружењу.

Други вид сарадње који је потписан је војни – Москва, како су и сами навели, као произвођач начелно је дала сагласност да наша држава може да преговара са Белорусима о куповини система С-300. Поред куповине тих система, много је битнија информација да ћемо радити на формирању и центра за ремонт хеликоптера, што је такође битно, из економског погледа, јер ће у нашој држави моћи да се ремонтују и хеликоптери које је произвела Руска Федерација. И оно што се очекује, у најскорије време, јесте да ће Србија добити хеликоптере Ми-17.

Трећа и можда најбитнија ствар из ових споразума јесте да ће Руси и даље чврсто заступати позиције Београда у вези са коначним решењем статуса Косова и Метохије. Сматрамо да коначно Србија, сада када има овакву силу за заштитницу, када имамо уз себе Русију, која је доказала своје пријатељство стављањем вета када су хтели да нас прогласе геноцидним народом – право је време, дакле, да се после оволико година покрене питање реализације Резолуције 1244, а то је заправо повратак наше војске и полиције на границама са државама које су граничне са Србијом (то су границе према Албанији, Македонији и Црној Гори) на територији Косова и Метохије, а укинути ове садашње, такозване границе и царинске прелазе, које раздвајају југ од централне Србије. Сходно томе, ми бољег савезника од Руске Федерације немамо. И сигурни смо да ће Русија истрајати на том путу.

Такође, Србија је и званично позвана да учествује у пројекту „Турски ток”, што је од виталног значаја за нашу земљу. Наша земља се обавезала да и даље у међународној арени држи страну Русији, штитећи тако не само интересе Руске Федерације, него се тиме штите и интереси наше државе.

Ово је још један доказ да ми на Истоку немамо непријатеље, да су тамо наши пријатељи. Још једном упозоравамо и позивамо Владу Републике Србије да прекине погубну политику седења на две столице и политику пута ка Европској унији.

Оно на чему инсистирамо већ дуже време, а сада је прави моменат да и захтевамо је следеће – Српска радикална странка захтева од Владе Републике Србије да под хитно прво потпише споразуме, а затим и донесе закон који ће дати идентичне привилегије Српско-руском хуманитарном центру у Нишу, које су потписивањем ИПАП споразума добили НАТО војници, а то су слобода кретања, имунитет, дипломатске привилегије – по Бечкој конвенцији, те размена поверљивих информација и опреме.

Доказ да то морамо да урадимо под хитно и да Влада Републике Србије у најкраћем року то мора да уради, јесте тај што је, са једне стране, потписан споразум са војницима НАТО пакта, а ви знате да су ту стационирани сви наши непријатељи, и, с друге стране, што је крајња окупација Србије циљ НАТО пакта. Овим решавањем и давањем имунитета за све припаднике Српско-руског хуманитарног центра у Нишу и војном помоћи Руске Федерације Србији обезбедићемо Србију онакву какву смо сви заслужили.

Врло је битно напоменути да осим тога што Влада Републике Србије мора да прекине свој пут ка Европској унији, ово је још једном доказ да Русија жели Србију у Одбору за колективну безбедност, а који преводи Руска Федерација.

С друге стране, оно што је промакло нашим медијима, или нису извештавали, Владимир Владимирович Путин је говорио и о Евроазијској унији. То је изузетно велико тржиште и за разлику од Европске уније, која никада није желела Србију као свог равноправног партнера, Руска Федерација жели и хоће Србију као свог равноправног партнера – још за време владе у којој је била Српска радикална странка потписани су бесцарински споразуми, који би важили исто тако и за Евроазијску унију и на чијем тржишту би наша роба била конкурентна, а то би било добро за све наше произвођаче, како за привреднике и пољопривреднике, тако и за индустријски развој наше земље.

Инсистирамо, а Српска радикална странка је поднела и иницијативу: да се у северном делу Србије, у нашој северној покрајини, такође отвори српско-руски хуманитарни центар и очекујемо да Влада Републике Србије и по том питању хитно реагује.

Српско-руски хуманитарни центар је, као што знате, направљен да би нам у најтежим условима, природним непогодама... Руси помагали, као што су то и чинили када су биле велике поплаве. И нема уопште спора, иако нас америчке дипломате често нападају да су ту заступљени шпијуни, а то је још један доказ да нам земље на Западу нису пријатељи, а поготово да Вашингтон нема пријатељске намере према нашој земљи.

Кључни је моменат да се Србија дефинитивно потпуно окрене ка Руској Федерацији, ка земљама са којима има праву сарадњу на једнаким основама, као што су Кина, Индија и остале земље које нису бомбардовале Србију, које нису уводиле санкције Србији. Али, исто тако тражимо од Владе Републике Србије да призна територијални интегритет Руске Федерације, што значи, да је Крим саставни део Руске Федерације. Српска радикална странка је то одмах признала.

Ако имате неких питања, изволите. Уколико не, хвала вам што сте присуствовали конференцији за новинаре.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР