Конференција за новинаре, 22. март 2018. године

Миљан Дамјановић: Поштовани новинари, на нашој конференцији за новинаре, пре седам дана Косово и Метохија је било актуелна тема, а нажалост, то је и данас актуелна тема.

Пре седам дана имали смо такозвану посету Веса Мичела, заправо то није била никаква пријатељска посета, како су неки покушали да је најаве, већ посета човека који је дошао да нам испостави одређене услове.

Да то није само рекла-казала, показују и најновије изјаве такозваних наших пријатеља, како овај режим често напомиње, пријатеља из Европске уније. Чули смо сви да је председник државе Александар Вучић најавио да је Могерини подржала убрзање пута Србије у Европску унију, али се поставља питање: који је заправо главни услов за то убрзање.

И први пут, после дуго времена, поред многих званичника, што из Немачке, што из Велике Британије, као и из свих других западних земаља, који су недвосмислено говорили да је услов независно Косово, а у нашим медијима се то представљало другачије, госпођа Могерини, висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност, изјавила је да је самопроглашено Косово део стратегије Европске уније о Западном Балкану.

Још једном морамо да подсетимо јавност да у Европску унију не улазе нити приступају ни насеља, ни општине, ни покрајине, већ искључиво државе. Уколико садашњи режим не жели да крши свој властити Устав Републике Србије, већ данас, овог момента мора под хитно да прекине било какве даље преговоре о интеграцији, односно о уласку и приступању Србије у Европску унију. Ово онда јесте чин издаје и другачије се не може назвати. Колико год ми покушали да можда другачије то представимо, сада је јасно стављено до знања да ће се само кроз неке такозване пакете и споразуме на једну две, педесет или сто страна де факто тражити од нас да се призна независно Косово.

С друге стране, власт припрема уколико, понављам, данас не прекине преговор Србије ка Европској унији – припрема нову превару. Подсетићу вас да је пре 10 дана, када је најављен долазак Веса Мичела, дневни лист „Вечерње новости” објашњавао погубне последице ако не уђемо у Европску унију. Шта ако? Ако не уђемо, речено је – пући ће наша привреда и пољопривреда, пући ће економија, све ће отићи, жаргонски речено, у аут. Једино ће бити добро ако уђемо у Европску унију, али постоји једна мала ставка, а то је да морамо да се одредимо по питању Косова и Метохије.

Оно што нам припрема Немачка, такозвани, подвлачим пријатељи, је да ће тражити од Србије, и тај документ је готов, да прихватимо столицу Косова у Уједињеним нацијама, да једни другима не сметамо у даљим интеграцијама ка Европској унији, што и јесте предвиђено у члану Бриселског споразума. Већ неколико година ми то понављамо и подсећамо, да је тај члан у Бриселском споразуму ставља јасно до знања да ће се у једном тренутку Србија морати одрећи Косова и Метохије зарад тих интеграција.

Уколико Александар Вучић не буде желео да начини овај последњи корак своје политике издаје према српским националним интересима, подсећам те стручњаке, који спинују у медијима да ће Србија економски пропасти ако не уђемо у ту пропалу организацију, да је то потпуна неистина. Србија има најбољи споразум, бесцарински споразум са Руском Федерацијом и наша привреда не може никако да пропадне.

И зато јесте предлог Српске радикалне странке, од првог дана, да се раскине уговор једностране примене ССП-а, када причамо о економском аспекту, да се уведу царине за робу која долази из Европске уније. На тај начин ће ући у Србију минимум милијарду евра годишње, да се помогне развој наших фабрика, привреде и пољопривреде. И када будемо стали на ноге, да комплетан извоз иде ка Руској Федерацији.

Подсећам вас још једном да када су Томислав Николић и Александар Вучић напуштали Српску радикалну странку, тада смо у овом парламенту говорили да ће они отићи корак даље по питању Косова и Метохије од Бориса Тадића у тој издаји, и да су баш зато и изабрани од западних сила да заврше тај посао. Било је питање само тренутка када ће се то и десити.

Такође смо напомињали да се не може водити међународна политика седења на две столице.

Није само проблем Косова и Метохије, тако су нас убеђивали, сетите се 2006, ако се не варам, хајдемо да формирамо Србију и Црну Гору, остајемо иста држава, само се више не зове Савезна Република Југославија. Онда смо имали намештен референдум и отели су нам Црну Гору. Сада нам отимају Косово и Метохију. Ми смо пред излазним вратима отимања Косова и Метохије. И онда ће бити погубно ако се поново повучемо и кажемо – А шта је са Рашком? Шта је са Војводином? Подсетићу вас да је увек било – радикали су биле птице злослутнице, ми уносимо немир у политички живот Србије, и, ево, видите да је дошао опет тај тренутак. И овај тренутак ће бити већ крајем априла месеца, споразум је стигао, битно је само да се прикаже како ће Александар Вучић изаћи као победник, тако што ће га он представити као свој споразум, где ће де јуре прихвати све услове независности, али само неће де факто рећи – ми смо признали. Од тога нема ништа. Оног момента када ви извршите ове уступке, Косово и Метохија је независна држава.

Значи, Српска радикална странка позива и председника и премијера Републике Србије да колико већ данас прекину било какве даље интеграције са Европском унијом, да поштују Устав Републике Србије и да престану да преговарају са онима који нарушавају територијални интегритет наше земље.

Ако имате неких питања, изволите. Уколико немате, хвала што сте присуствовали конференцији.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР