Конференција за новинаре, 23. новембар 2017. године

Проф. др Војислав Шешељ: Даме и господо, Влада Републике Србије, а поготово Министарство правде, не смеју да пасивно реагују на изрицање пресуде Хашког трибунала генералу Ратку Младићу. Није ово крај свих мука и проблема и Србије, и српског народа и поготово Републике Српске. Пресуда је донесена потпуно противправно – судско веће није указало ни на једну директну везу између Ратка Младића и злочина који му се приписују. Флоскула о удруженом злочиначком подухвату служи тамо где нема доказа да се докази прогласе непотребним.

Шта треба Србија да уради? Ми захтевамо да Влада Републике Србије хитно формира научни институт за проучавање судске праксе Хашког трибунала, да се запосле млади правници, најбољи студенти правних факултета из Србије, да се тамо обучавају за научни рад и кроз ту обуку за научни рад да проучавају све хашке пресуде.

Србија мора дати квалитетан и стручан одговор на све оно што се дешавало у Хашком трибуналу. Нису довољне политичке фразе. Лако је дезавуисати Хашки трибунал политичким аргументима – важно је да се он суштински дезавуише правним аргументима. То није тешко, али треба добре воље и треба ангажовати квалитетне људе који ће то урадити.

Оно што је сад у интересу Хашког трибунала то је да Ратко Младић што пре умре. Њима не одговара другостепени поступак. Другостепени поступак се можда неће окончати ни за две, три године. Радовану Караџићу сигурно неће пре 2019.године, иако му је пресуда изречена 2016.године. Тако отприлике треба рачунати и код Ратка Младића.

Све ће учинити да му се што више погорша здравствено стање и да што пре подлегне, јер у том случају, они немају потребе да одговарају на примедбе његове одбране. То је суштина. Одбрана има сада велики број аргумената за побијање првостепене пресуде, али ти аргументи остадоше празно слово на папиру ако не буду институционализовани кроз жалбени поступак, ако се не принуди жалбено веће да на њих одговори. Е, то је оно што су они планирали да избегну код Слободана Милошевића. Планирали су и да Милошевић умре пре него што оконча жалбени поступак. Планирали су да Милошевић умре одмах након што му се саопшти пресуда, али су неку грешку направили, нашли су се у неком раскораку – он је умро раније него што су они планирали и тако им је покварио њихове намере. То ће они да ураде и у Младићевом случају, а није немогуће да ураде и у Караџићевом, иако је у Караџићевом случају одбрана поднела жалбу, остало је још дуго времена до жалбене расправе. Када се преведе пресуда на српски језик онда одбрана има право да поднесе допуну жалбе, жалбеног поднеска, а пошто је та пресуда Караџићева у неких пет томова, неколико хиљада страна, ко зна кад ће успети да је преведу. Дакле, све је смишљено, све је испланирано прецизно, а са српске стране нико на то не одговара ничим.

То је оно за шта се залаже Српска радикална странка. Јесте шок за нацију када је један Србин, и то српски генерал, или раније председник Републике Српске, осуђен за геноцид, али сад треба трезвено то сагледати и реаговати на прави начин. Најважније је да не седимо скрштених руку.

То сам имао да вам кажем поводом јучерашње пресуде, иначе сам свој став већ изнео јавности – о недостацима саме пресуде, о недостацима у доказивању онога што је генералу Младићу приписано.

Изволите, ако ви имате неко питање.

Новинар: Господине Шешељ, ... Младићу да ли мислите сада...

Проф. др Војислав Шешељ: Пазите, Србија није осуђена због геноцида.

Новинар: ...али како они гледају...

Проф. др Војислав Шешељ: Али, то је велика морална љага и на српски народ, и на Србију и на Републику Српску, када вас неко залепи и каже – Ваш истакнути генерал или истакнути политичар је извршио геноцид. То је нешто стравично. Геноцид је злочин над злочинима. Он се разликује од свих других злочина, због тога се мора обарати да се уопште десио геноцид. А геноцида није ни било. Кад би то био геноцид? Да је намера била да се униште муслимани Босне и Херцеговине као такви, да се сви униште или знатан њихов део. Чак и да је стрељано 7.000 људи – то није знатан део у односу на 2.180.000 муслимана отприлике, колико их је било по попису 1991, али они своде заштићену групу по конвенцији о геноциду, а то су муслимани Босне и Херцеговине. Они праве замену теза, па је своде на заштићену зону Уједињених нација, као што је Сребреница. То су две одвојене категорије, нема никакве везе међу њима.

Друго, да је реч о геноцидним радњама, тад не би цивили били поштеђени; нема геноцида где се цивили масовно не убијају: и деца, и жене, и старци и тако даље. Не може само стрељање ратних заробљеника бити геноцид, колико год да их је стрељано. То је дефинисано у међународном праву као кршење закона и обичаја рата. То је кривично дело, тешко кривично дело. Може и за то доживотна робија, али није геноцид.

Имате ли још питања, изволите?

Новинар: ...готово свакога дана имамо неки скандал.

Проф. др Војислав Шешељ: Који је данас био?

Новинар: Данас није ниједан, тек је... тако да има времена.

Проф. др Војислав Шешељ: Очекује се, значи.

Новинар: Да ли су Двери у том смислу наследници радикала у парламенту?

Проф. др Војислав Шешељ: Па шта ја знам, не могу никако да нађем паралелу између нас и Двери. Овакав начин поступања код нас не постоји. Ми смо били у стању да дигнемо галаму, изазовемо инцидент и да се рвемо с полицијом – али ми смо се рвали са полицијом пажљиво, да један другог не повредимо, јер смо се с тим полицајцима дружили на ходницима. Код нас те мржње није било. Они су унели елемент мржње у скупштину. Нису га они први унели, унели су га претходно досманлије. Е, то је оно што није добро у скупштини. Та њихова идеологија је гадна ствар, љотићевска.

Али, наравно – скупштинска већина крши основна посланичка права, то је тачно. Ми још немамо нови пословник, ми још користимо пословник из прошлог сазива. То је нелегално стање. Друго, новчано кажњавање народних посланика – на шта то личи!? И то парламентарна већина кажњава парламентарну мањину!? То су ствари које су неподношљиве. Али, ово што је (Обрадовић) урадио, наравно, ми то не оправдавамо. Имам најгоре мишљење о Александру Мартиновићу, али ја га не бих физички напао у скупштини. Чак бих му и неке увреде изрекао – нисам га ни штедео у том погледу, али смо водили рачуна увек да не буде таквих увреда. Имали смо један инцидент и са ударцем својевремено, ако се сећате, пре неких двадесет и нешто година – када је Вакић нокаутирао Михајла Марковића, а овај му се унео у лице и вређао га и мајку му псовао. Знате, онда значи то је ипак нешто лично – и у том тренутку се реаговало на тај начин. Али, ово је било пред камерама, на седници, кад свако мора да се суздржава и да иде до одређене границе. Ја нисам против жестоке расправе, ја нисам против тог вербалног мачевања – али, наравно ја окренем леђа и напустим седницу ако баш дође до тога.

Новинар:

Проф. др Војислав Шешељ: Шта сам?

Новинар:

Проф. др Војислав Шешељ: Па, ја сам сад и у зрелијим годинама, знате, не могу ја бити жесток. Многе жене примећују да нисам као што сам некад био.

Новинар:

Проф. др Војислав Шешељ: Па добро, ја мислим да се они доста добро носе и ови млађи да се и они доста добро носе у скупштини. Мислим да ми немамо квалитетније посланичке групе у скупштини од посланичке групе Српске радикалне странке, по озбиљности припремања за седницу и по оштрини критике. Моје критике законских пројеката и појединачних министара су најоштрије, ја сам у то убеђен. Видели сте шта сам сад урадио министру здравља, јесте ли били присутни? Нисте? Пре тога министру грађевине Зорани Михајловић. Редом сам неке министре овде ставио у, је ли се то зове ченгеле код вас и растурао, али аргументима.

Новинар: ...са тим што је седница данашњег...

Проф. др Војислав Шешељ: То није коректно према народним посланицима опозиције, пре свега, али практично проблем нисмо имали јер смо се спремили за ту седницу и одредили људе...

Новинар:

Проф. др Војислав Шешељ: Молим?

Новинар:

Проф. др Војислав Шешељ: Зато што то нису неки системски закони у питању. Видели сте какав је дневни ред. Али смо се добро припремили. Данас ће оних 20 минута испред посланичке групе да говори Миљан Дамјановић, а договорили смо се остало време, оних 27 минута, да поделе Милорад Мирчић и Немања Шаровић, тако да ћемо имати врло квалитетне наступе и данас.

Ја сам данас у другим обавезама, па не могу да присуствујем раду скупштине, али наши посланици раде пуном паром.

Имате ли још питања? Хвала вам.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР