Конференција за новинаре, 23. септембар 2021. године

Александар Шешељ: Поштовани новинари, Српска радикална странка сматра да поводом новонастале ситуације на Косову и Метохији Србија мора да иницира одржавање седнице Савета безбедности Уједињених нација, зато што се још једном показало да су Срби на Косову и Метохији угрожени и да им прети непрекидна опасност од албанских сепаратиста на Косову и Метохији.

Нови догађаји су показали да овај дијалог, који се води у оквиру Европске уније, нема никакву перспективу, да је тај дијалог пропао и да је потребно водити дијалог о Косову и Метохији у окриљу Уједињених нација, где би се за разлику од овога сада постигао баланс у великим силама које подржавају и спонзоришу косовску независност са оним сталним чланицама Савета безбедности Уједињених нација које поштују и бране територијални интегритет и суверенитет Републике Србије.

Дакле, платформа за преговоре мора бити Резолуција Савета безбедности 1244 која такође гарантује територијални интегритет Републике Србије, а већ је сада огољено да су ови процеси и дијалог који је одржаван у Бриселу имали за циљ само да Србија прихвати и призна независност Косова. Ова провокација је само један у низу потеза које предузимају сепаратистичке привремене власти на Косову и Метохији, не би ли се Србија приморала да призна независност Косова и тако доживи историјску срамоту.

Ми сматрамо да је Србија предузела низ лоших потеза, испунила низ услова, од потписивања споразума из 2011. године и бриселских споразума 2013. године, који нису били у складу са нашим националним интересима, а да није добила чак ни оно што је тим споразумима било предвиђено, јер се Заједница српских општина није формирала и не постоји никаква намера ни од шиптарских сепаратиста, ни од њихових спонзора са Запада да се једна таква организација на Косову и Метохији формира.

Ми сматрамо да Влада Србије и преговарачки тим и Александар Вучић морају да покажу доследност да неће преговарати док се ова новонастала ситуација не реши, да неће попустити као што је то био случај када је у Косовској Митровици убијен Оливер Ивановић, када је РОСУ упадала на север Косова и претресала људима станове и малтретирала Србе који тамо живе, као и када је такозвана влада у Приштини увела царине од 100 посто, односно таксе на робу из централне Србије и из Босне и Херцеговине. Тада је било најава да неће доћи до дијалога док се то питање не реши, па се попустило. Ми сматрамо да Србија мора да остане сада доследна и да покаже јасну намеру да је спремна да учини све да сачува 2 територијални интегритет и суверенитет на Косову и Метохији. Дакле, немамо шта више да тражимо у Бриселу, немамо шта више да тражимо у Европској унији. Њима је једини циљ да Србија призна Косово. То не сме да се деси. Сматрамо да ни ова влада, ни свака будућа влада не сме да доводи то у питање. Очување територијалног интегритета мора бити питање од општег политичког консензуса у Србији и све странке јасно да стану иза тога. 

Изволите, уколико имате неких питања. 

Новинар „Србин инфо” Градимир Потић: Господине Шешељ, ко је по вашем мишљењу најодговорнији за ову ситуацију у којој смо се нашли на Јарињу?

Александар Шешељ: Најодговорнија за ову ситуацију је Европска унија, зато што Европска унија има за циљ да заокружи државност Косова. Они условљавају непрекидно Србију већ више од деценије да се то деси. Одговорни су и шиптарски сепаратисти који покушавају да сеју страх међу Србима. Ми смо видели, мислим да је српски народ поносан на то, непоколебив и несаломиви дух Срба који су на Јарињу и Брњаку, који не дозвољавају да буду малтретирани од стране паравојних формација из Приштине. Сматрамо да Србија мора да учини све да их заштити на дипломатски начин, да заштити и своју преговарачку позицију, али и животе свих Срба који живе на Косову и Метохији.

Градимир Потић: Може ли се за садашњу владу у Приштини са Куртијем било шта потписати?

Александар Шешељ: Аљбин Курти јесте један отворени екстремиста који не пристаје ни на какав компромис, ни на какав дијалог, ни какав договор, осим безусловног признања Косова од стране Београда. То није лоша позиција за Србију зато што је лакше разговарати са неким ко је промашио историјске околности, ко је промашио време, који и даље мисли да неко може војном силом НАТО-а да стане иза њега уколико се њихове жеље не испуњавају, мислим на косовске Албанце. То тренутно у међународним односима није случај. Дакле, данас постоји велика равнотежа између великих сила у геополитичким односима која није постојала 1999. године. Једностране реакције више нису могуће и не може се Србија казнити ни санкцијама, ни на било који други начин, уколико не пристаје на диктате са Запада. То мора да буде и нама јасно и да у складу са тим поступамо и држимо се у тим преговорима, који, понављам, морају да буду, како би се наша позиција сачувала, у оквиру Уједињених нација.

Градимир Потић: Крећем се међу људима, међу обичним светом. Нити говоре о изборним условима, нити о другим стварима. Људи говоре о експлозији цена у продавницама, на пијацама, о чему политичке странке не говоре. Ваша странка је 3 говорила о томе раније, мање него што би можда требало, а друге стране уопште нису говориле. Зашто је то тако?

Александар Шешељ: Српска радикална странка се бави свим важним животним темама, темама које занимају све грађане и које оптерећују њихову свакодневицу. Ми се изборним условима и том темом не бавимо, осим када нас неко пита шта ми о томе мислимо. Сматрамо да је понижавајуће да се кука, да се нариче над својом судбином, како су тешки изборни услови. Они су тешки, и ако се промени, промениће се у некој мањој мери. Свакако неће бити у пуној мери поштени и фер. Никада неће бити равноправне странке власти и опозиције. То грађане Србије не занима и не треба да их занима. То занима само оне који немају паметнија посла и који сматрају да треба неко са стране да их доведе на власт у Србији. Дакле, воља грађана је приоритет, воља грађана је једино што је битно у изборном процесу, а не шта о томе мисли било која странка, било опозициона или владајућа, или било који дипломатски представник.

Дакле, странке које се жале на изборне услове, провеле су више од годину, можда чак и две године, разговарајући о томе какав треба да буде дијалог, шта треба да се промени, да се промени фасада, а не суштина, што је оно о чему се расправља у нашој јавности. Телевизије са националном фреквенцијом, које контролише режим, као и ове кабловске телевизије које контролише прозападна опозиција, баве се тим питањима. Та питања су бесмислена и уопште небитна за било кога у Србији, осим за потенцијалну позицију неке политичке странке после следећих избора. Онај ко мисли да ће неког са Запада да умилостиви да му помогне да побољша своју позицију у Србији, преварио се. Такође је у великој заблуди и онај који мисли да треба да задовољи оно што кажу његови коалициони партнери или неки који их подржавају, били они из Београда или из иностранства, на тај начин што ће да пропагира ту тему.

Градимир Потић: Хвала вам.

Александар Шешељ: Уколико немате више питања, хвала вам што сте дошли.

https://www.youtube.com/watch?v=ZrQVr-_-PPs

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ