Конференција за новинаре, 24. август 2017. године

Др Војислав Шешељ:Даме и господо, ми српски радикали смо управо успели да заокружимо комплетну аферу око смедеревске железаре, а коју су изазвале досманлије непромишљеном одлуком да је продају почетком 2000. године Американцима за 22 милиона долара. У тренутку када је кинески партнер преузео Железару Смедерево њени дугови су били 384 милиона евра. Морам да се исправим јер сам јутрос у Скупштини рекао „долара“, а у питању су еври – 384 милиона. Кинески партнер ју је купио за 46 милиона, дакле два пута више пара је дао него Американци за целу железару својевремено: за земљиште, грађевинске објекте, постројења, транспортна средства и другу опрему. Кинески партнер није куповао фирму. Фирма је остала да постоји, наравно она сада животари и гледа како ће испливати из тих дугова. Кинески партнер је још купио залихе сировина, производњу која је била у току и залиху готових производа, и то је дакле у оквиру тих 46 милиона. Од тих средстава и прилива од продатих производа у првих 6 месециисплаћене су неке заостале обавезе. На пример:за Србија Гас 18 милиона, Агенцији за подстицање извоза 3,9; Србија Карго 1,8; ЕПС снабдевање 1,8; Поштанској штедионици 20; Уникредит банци 20; Комерцијалној банци 25; Банци Интеса 10 и Фонду за развој Републике Србије 40 милиона. Након продаје железаре остала је следећа имовина у власништву која вреди свега 48 милиона евра. У тој имовини нема сталне имовине, јер она је у целости продата кинеском партнеру, а ту вредност чине углавном до тада ненаплаћена потраживања од купаца. Вредност нус производа које кинески партнер није преузео и преостали износ готовине на динарским и девизним рачунима, на дан 31. децембра 2016. године.

Оно што је овде сада најважније то је: који су дугови остали Србији, банкама и привредним друштвима, комитентима те железаре за коју се још није покренуо ликвидациони поступак, а он се мора, знате, по закону спровести. Садашњи законски заступник Иван Милошевић, директор, још увек није покренуо поступак ликвидације, јер ти остаци који се и даље зову Железара Смедерево немају, нити ће убудуће имати икакве приходе, а од преосталих потраживања тешко ће се ишта наплатити, јер кад се за 6 месеци прошле године није наплатило, тешко да ће и у овој години. Те преостале обавезе су: дугорочни кредит од 53 милиона, краткорочни кредит од 203 милиона, обавезе према добављачима, углавном у земљи, 80 милиона евра, камате и остале обавезе 51 милион евра, што укупно износи 384 милиона евра. То је остало држави Србији да измири.

Ово вам говорим овако детаљно, јер следи наш захтев да се формира анкетни одбор и да се поднесе кривична пријава против Мирољуба Лабуса, Данка Ђунића и Александра Влаховића који су незаконито уступили својевремено Железару Смедерево. Урадили су то ван свих могућих законских норми. Дакле, кривично дело које се некада звало угрожавање економске моћи земље. Ја вам не бих могао прецизно рећи који му је назив сада у кривичном закону Србије. А изгубљено је 164 милиона евра, дакле целокупни државни капитал – то није ушло у ову суму од 384 милиона.

Ми Влади Србије сада постављамо следећа питања: Зашто годину и два месеца после престанка рада правног субјекта, који још носи назив Железара Смедерево, није покренут ликвидациони поступак? Чему сада одржавање тог субјекта? Да би се прикрио овај дуг од 384 милиона евра? Он се никако не може прикрити. Влада Србије га кад тад мора подмирити.

Друго питање: Да ли су банке –а вероватно су све банке из Србије имале хипотеке на непокретност, па ће сада, у том случају, буџет Републике Србије морати да плати тих скоро 300 милиона евра банкама које су имале хитпотеке, јер су и та хипотекарна обезбеђења отуђена. Све оно што је било под хипотекарним обавезама све је нестало, све је продато. Ми питамо: Којим банкама и за које износе је држава дала гаранције за узете кредите? То јавност још не зна. Четврто питање: Којих највећих десет добављача сировина, репро материјала, кокса, електричне енергије и услуга ће изгубити, потраживање? Стога јер су имовина која се води на 48 милиона евра, с обзиром да су у значајном делу ненаплатива потраживања. Од те имовине, дакле, ништа неће добити.

Американци су у време досманлијске владе преузели, рекох већ, железару за 22 милиона, али су уз то још у њој претопили, по багателној цени и то бесплатно огроман број наших тенкова, оклопних возила, тешког наоружања, камиона итд. Све су то урадили, продали најквалитетнији челик, а нама утрапили дугове и онда нам железару продали као за 3 долара. Да је тада покренут поступак стечаја, ти амерички бизнисмени, који су од првог дана наступили као обични преваранти, морали би учествовати у исплати обезбеђених обавеза њихове железаре. У том случају, наш би стечајни управник изнајмио сталну имовину железаре, у стечају продао том новом државном правном лицу сировине, репро материјал и залихе готове робе и остало би свих 5.000 радника да ради у том новом правном лицу,а не да држава Србија преузме огромне обавезе Американаца. Та разлика је цех који су донели губици створени у железари након преузимања од Американаца и до продаје кинеском партнеру.

Дакле, то су те чињенице, до којих смо дошли да бисмо заокружили ону нашу иницијативу, коју смо, ако се сећате, покренули крајем 2014. године, на три конференције за штампу, којима смо сузбили намеру тадашње владе, да се опет, али другој америчкој фирми прода железара, будзашто, да би преузела стокове сировина и да би државу у нове дугове увалила – јер је било уговорено велико ново кредитно задужење за које би гарантовала Влада Републике Србије. Наш труд је дакле, уродио плодом, а сад је на држави потез, на Влади Србије, неко мора кривично одговарати. То су пре свих Мирољуб Лабус, Данко Ђунић и Александар Влаховић, а и мора се јавност са свим овим упознати. Ово је оно до чега смо ми дошли и наш стручни тим. Влада сигурно има још детаљније податке и Влада зна за многе друге незаконитости и марифетлуке који су учињени.

Изволите, ако имате неко питање. Економске теме обично слабо интересују новинаре. Изволите.

Новинар: Хоћете ли гласати за изборе о законима привредног земљишта и заштити?

Др Војислав Шешељ: Нећемо гласати јер смо против тога да уопште постоји могућност да се странцима продаје наша земља! То је разлог. Наравно, ми видимо да је ово боље од онога што је било и да ово у последњем тренутку нешто спасава од потпуне пропасти, али ми смо против уласка у Европску унију, и о томе ћу ја говорити сад кад на мене дође ред у Народној скупштили. Имате ли још питања, хвала вам на пажњи.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР