Конференција за новинаре, 24. децембар 2020. године

Ђурађ Јакшић: Даме и господо новинари, добар дан. Добро дошли на нашу редовну конференцију за медије. Српска радикална странка подсећа јавност да је осведочени криминалац и лопов, министар здравља Златибор Лончар, још крајем јануара ове године, дакле пре првих регистрованих случаја заразе Корона вирусом у нашој земљи, тврдио како је Србија спремна и способна сама да произведе сопствену вакцину против Корона вируса. То је један у низу бисера из арсенала једног од најкорумпиранијих чланова српске владе, Златибора Лоначара, којем се у том тренутку смејала читава нација и читав свет на основу ове његове изјаве.

За име Златибора Лончара везује се заиста велики број криминалних и корупционашких афера. Уосталом, сам председник републике Александар Вучић је својевремено тврдио како сваке године чак 20 процената, од свих средстава која се из буџета издвајају за област здравства, на волшебан начин испари и нестане.

Међутим, упркос свим овим непобитним чињеницама, и у новој српској влади Златибор Лончар је нажалост заузео место министра здравља и видимо пожурио да брже-боље набави овај први контигент од непуних 5.000 комада нове вакцине против Корона вируса америчко-немачког произвођача „Фајзер Бионтек”.

Српска радикална странка сматра да увоз овог првог контигента и резервисање по најавама режима милион и осамсто хиљада доза „Фајзерове” вакцине за наредну годину представља један брзоплет, непромишљен и вишеструко штетан потез напредњачког режима у Београду. Зашто износим ову тврдњу? За разлику од руске и кинеске вакцине, које су засноване на традиционалним, дакле провереним методама производње антибактеријских вакцина, са умртвљеним вирусом, „Фајзерова” вакцина се базира на подлози РНК, дакле рибонуклеинске киселине и то до сада у пракси хумане медицине није испитивано и није испитано до краја.

„Фајзеровој” вакцини су по скраћеном поступку издати сертификати како би се што пре појавила на тржишту. Познато је да је веома компликована за транспорт, да се мора чувати у дубоком леду, на температури од -70 степени Целзијусових, дакле, прилично је компликована и захтевна и по питању транспорта, по питању лагеровања и чувања. Уосталом, стручњаци кажу да уколико је дуже од 12 сати на температури која је изнад -70 степени Целзијусових, она пропада, више није за употребу и може се бацити. У крајњој линији, „Фајзерова” вакцина, коју је напредњачки режим набавио прву у Србији је најскупља на светском тржишту, једна доза кошта 15,5 евра. Дакле, за комплет од две вакцине, колико је потребно за једну особу, потребно је издвојити 31 евро.

„Фајезрова” вакцина, коју набавља и на којој инсистира напредњачки режим у Београду, нема апсолутно ни једну једину предност у односу на руску вакцину Спутњик 5 и у односу на кинеске вакцине које су се појавиле на тржишту, ни једну једину.

Српска радикална странка захтева од напредњачког режима да се приликом набавке вакцина против Корона вируса руководи у првом реду здравственом безбедношћу и сигурности грађана, то је број један апсолутно, али и економском рачуницом, која апсолутно није занемарљива у овом случају.

Шта ми српски радикали предлажемо? Српска радикална странка је мишљења да уместо проблематичне и прескупе „Фајзерове” вакцине Република Србија мора обезбедити довољну количину прве регистроване вакцине против Корона вируса у свету, а то је руска вакцина Спутњик 5, која је произведена на класичан, традиционалан, проверен начин, која је исправна и здравствено безбедна и која је у крајњој линији најмање двоструко јефтинија од вакцине америчко-немачког произвођача „Фајзер Бионтек”. Ми смо мишљења да Република Србија мора прихватити испружену руку братске Русије и ући у партнерски однос са Руском Федерацијом у погледу производње управо руске вакцине Спутњик 5. Познато је да нам Руси нуде своју технологију за производњу вакцине по повољним условима и да нам нуде три своја експерта који би дошли у Србију и који би обучавали наше стручњаке, да би се вакцина производила у Србији.

Даме и господо, Српска радикална странка је мишљења да је ово изванредна и јединствена прилика да се посрнули српски гигант, чувени Институт за имунизацију за вакцине и серуме, Институт „Торлак” у Београду, коначно опорави, да коначно стане на своје ноге и почне озбиљну производњу не само за српско, него и за инострано тржиште и да се коначно, после више од 20 година, врати на старе стазе славе. Некада је био светски реномирана фирма. Подсетићу вас да су досманлије после 5. октобра 2000. године разориле, растуриле, опљачкале „Торлак”, са намером да по већ виђеном сценарију у пљачкашкој приватизацији, као и низ других гиганата широм Србије, продају и „Торлак”. Дакле, ово је заиста шанса коју Србија не сме пропустити по мишљењу Српске радикалне странке.

Дакле, здрава логика, здравствена безбедност грађана и економски моменат апсолутно иду у прилог тези Српске радикалне странке да је потребно набавити руску вакцину Спутњик 5 и ући са Русима у партнерски однос производње ове вакцине код нас у Србији. Вишеструка корист би била и за државу и за народ. Ту нема никакве дилеме.

Поред тога, Српска радикална странка се најоштрије противи безумној одлуци напредњачког режима да подигне цену Пи-Си-Ар теста у Републици Србији са шест на девет хиљада динара. Ми српски радикали смо мишљења да држава мора обезбедити грађанима бесплатно тестирање или у крајњем случају у нивоу цене коштања. Дакле, у нивоу набавне цене теста. Држава у овој ситуацији у којој се налазимо не сме на тај начин зарађивати на грађанима, поготово имајући у виду да људи широм Србије масовно остају без посла и да махом живе на ивици беде и сиромаштва.

Ја ћу искористити још ову прилику да честитам свим Србима римокатоличке и протестантске вероисповести и свим грађанима Србије римокатоличке и протестантске вероисповести, свим припадницима националних мањина, данашњи Бадњи дан и сутрашњи Божић, уз најлепше жеље за добрим здрављем, благостањем и миром.

Изволите, ако ви имате неко питање. Изволите.

Новинар Србин инфо, Градимир Потић: Апсолутно се слажем са вашим ставом, али нисте нам рекли зашто раде то што раде. Зашто су изабрали „Фајзер”, а не руску вакцину? У Америци имате случај да водећи епидемиолог, др Фаучи, заговара да буде „Модерна”, а не „Фајзер”.

Ђурађ Јакић: То је дефинитивно питање за министра здравља, у првом реду Златибора Лончара. Апсолутно не постоји ниједна предност коју има вакцина „Фајзер” у односу на руску вакцину, па и кинеске које су се појавиле на тржишту. Дакле, поред овога што је у здравственом смислу далеко безбеднија вакцина Спутњик 5, то нема никакве дилеме, то кажу стручњаци, и економски моменат је ту онај који мислимо да би био веома битан, из разлога што ми немамо новца за расипање. Напротив, мислим да имамо огромне рупе у буџету на све могуће стране. Између осталог, због тога и додатни притисак на грађане Србије, увођењем којекаквих намета, подизањем цена Пи-Си-Ар теста. То је дефинитивно питање за режим и за министра здравља. Ми смо прилично сумњичави да је неко ко набавља вакцину, која је на тржишту најскупља, можда на одређени начин стимулисан да узме баш ту вакцину. Ових чини ми се 4.830 доза које су прве стигле је само тај први сет. Режим је најавио и нових 1.800.000 доза „Фајзер” вакцине за наредну годину. Дакле, на тржишту је она најскупља, није испитана до краја, по скраћеном поступку је практично добила сертификате да би што пре дошла на тржиште. То је велико питање за напредњачки режим на челу са Александром Вучићем. Ми смо мишљења да би вишеструка корист била прво да се узме руска вакцина и да ступимо, понављам, у партнерски однос са братском Русијом по питању производње, јер је то заиста јединствена шанса и јединствена прилика да „Торлак” стане на своје ноге, да крене да производи не само ту вакцину, него и друге вакцине које су потребне на тржишту и да практично поново имамо један заиста бренд који је на светском реномеу.

Градимир Потић: Зашто се Вучић не вакцинише „Фајзеровом” вакцином?
Ђурађ Јакић: То је опет питање за Александра Вучића. Ми српски радикали см дефинитивно неко ко ће позвати грађане, када се набави вакцина Спутњик 5 у коју апсолутно имамо највеће поверење и поједине кинеске вакцине које су по истом том традиционалном, класичном принципу направљене, да се дефинитивно вакцинишу вакцинама тог типа, а никако овим са Запада које се базирају на подлози РНК, која, понављам, није до краја у хуманој медицини испитана и која је на брзака, што би рекли, направљена, само да би се укључиле ове велике западне компаније, мултинационалне куће, у трку са временом и да би на тржиште изашли са вакцином.

Којом вакцином ће се вакцинисати Вучић и представници режима, то ћемо видети или можда нећемо видети, али у сваком случају све иде у прилог тези Српске радикалне странке да је потребно искључиво оријентисати се на руску медицину и на вакцину која се зове Спутњик 5, ту нема никакве дилеме.

Градимир Потић: Хвала вам.
Ђурађ Јакић: Изволите, да ли имате још неко питање? Уколико немате, хвала
што сте били на нашој конференцији за медије. Хвала вам.

https://www.youtube.com/watch?v=mkNrmocT1kY

 

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ