Конференција за новинаре, 24. јун 2021. године

Ђурађ Јакшић: Даме и господо новинари, добар дан, добро дошли на нашу редовну конференцију за медије.

Српска радикална странка изражава незадовољство и револт и најоштрије осуђује срамну и понижавајућу одлуку напредњачког режима у Београду да се придружи рестриктивним мерама које се односе на забрану прелета ваздушног простора и приступа европским аеродромима белоруским авио-компанијама. Ова срамна одлука Владе Републике Србије је осрамотила Србију и читав српски народ пред нашим осведоченим пријатељима, белоруским народом, и пред правим пријатељем српског народа, а то је белоруски председник Александар Лукашенко. Уместо да се понаша достојанствено, како доликује једној сувереној земљи, одлука владе, на чијем челу је Ана Брнабић, да понизно прихвати диктат ових хохштаплера из Брисела у вези с кажњавањем белоруског председника Александра Лукашенка, сведочи о њеном марионетском карактеру.

Српска радикална странка подсећа јавност да се Србија већ осрамотила 2012. године када је увела санкције Белорусији, занемарујући чињеницу да је Белорусија заиста пријатељска и братска земља која никада није признала лажну шпитарско-терористичку нарко државу на простору нашег Косова и Метохије и која Србији никада није уводила санкције кроз историју. Белоруски председник Александар Лукашенко је једини државник који је посетио Србију и који је показао солидарност и испружио братску руку у тренуцима када је нама било најтеже, у тренуцима када нас је НАТО засипао бомбама 1999. године. Ми српски радикали смо мишљења да Србија то никада не сме заборавити и да никада, ни под којим условима, не сме изневерити искреног пријатеља какав је Александар Лукашенко.

Српска радикална странка захтева од напредњачког режима да повуче срамну одлуку о ваздушној блокади Белорусије, јер је то наша обавеза и то је наш државни и национални интерес. Уосталом, повлачење ове срамне одлуке је једини начин да режим заиста на делу покаже да није марионета у рукама Запада, која окреће леђа и забада нож у леђа искреном пријатељу ради испуњавања понижавајућих услова и диктата који нам долазе из Брисела. За разлику од ових битанги и хохштаплера са Запада, Александар Лукашенко је показао делима да је заиста искрени пријатељ српског народа.

Даме и господо, вама је познато да Српска радикална странка учествује у овом међустраначком дијалогу, без посредовања хохштаплера из Европске уније. Међутим, нисмо сигурни колико ће исход овог дијалога заиста резултирати фер и коректним, поштеним изборима. Зашто ово наглашавам? Зато што без обзира на декларативно залагање за фер и поштене изборе, режим делима показује потпуно другачије аспирације. На шта мислим? У протеклих неколико недеља широм Републике Србије су одржани избори за савете месних заједница на којима су учествовали готово искључиво и само представници владајуће Српске напредне странке, махом без противкандидата. На тим изборима напредњаци су се такмичили малтене сами са собом. Без обзира на ову чињеницу, режим је подигао борбену готовост комплетне страначке машинерије на највиши могући ниво и по већ опробаном рецепту вршио страховит притисак на људе и додатно их стимулисао, не би ли на ове изборе изашли и не би ли на њима гласали. Дакле, поново овај пут, чак за изборе за савете месних заједница, дељени су пакети широм Србије, дељена је кафа у кесицама са логом Српске напредне странке, ратлук, сокови и други поклони.

Даме и господо, када се за изборе за савете месних заједница, у којима не постоји противкандидат владајућој Српској напредној странци, деле пакети дневних потрепштина, шта можемо очекивати на предстојећим парламентарним, председничким и београдским, градским изборима? По нашем мишљењу не можемо очекивати, ако не дође до драстичне промене, ништа добро, нити поштено.

Српска радикална странка упућује апел напредњачком режиму да се уразуми, да се дозове памети, да не злоупотребљава тежак материјални положај у коме генерално народ у Србији живи, да омогући фер и поштене изборе и да раздвоји ванредне парламентарне од председничких и београдских градских избора.

Изволите, ако ви имате неко питање.

Новинар „Србин инфо” Градимир Потић: Да ли ову одлуку у вези са Белорусијом видите као неку врсту компензације Европској унији за то што гледа кроз прсте Вучићу за, између осталог, изборне преваре које се овде дешавају?

Ђурађ Јакшић: Одлука је срамна и она се хитно мора повући из разлога које сам навео. Лукашенко и белоруски народ су заиста пријатељски настројени кроз читаву историју према братском српском народу. Прст у око и пљување у лице Лукашенку одлуком да забранимо прелете и слетање белоруским авионима је нешто што је незабележено. Имали смо 2012. године ситуацију да се уводе санкције под притиском Запада. Србија мора прекинути да испуњава понижавајуће услове и диктате од стране Брисела и Вашингтона, односно генерално Запада и мора показати да поштује децембар 1999. године када је у најтежој ситуацији по српски народ и по српску државу Лукашенко као, понављам, једини страни државник, посетио Србију и на тај начин показао солидарност и пружио братску руку српском народу. Да ли је компензација или није, то је питање за председника републике и председницу владе, али Српска радикална странка захтева да се ова срамна одлука хитно повуче и да Влада Републике Србије јавно изнесе недвосмислен став да јој никада неће пасти на памет, без обзира на притисак са Запада и на притисак из Брисела, да уводи поново санкције Белорусији, зато што је то некоме у Бриселу пало на памет.

Градимир Потић: Који је став Српске радикалне странке, да ли су следеће године могући какви-такви нормални избори?

Ђурађ Јакшић: Српска радикална странка је прихватила учешће у овом међустраначком дијалогу без посредовања Европске уније, наравно. Ми смо се врло озбиљно спремили за те разговоре. Ја их не бих коментарисао из разлога што они и даље трају. Видећемо какав ће бити епилог, какав ће бити резултат. Ја сам навео само један пример, на бази ових избора за савете месних заједница, шта се дешавало. Српска радикална странка очекује да услови буду далеко бољи него што смо имали ситуацију у јуну прошле године. Инсистирамо на раздвајању ванредних парламентарних од председничких и београдских локалних избора, зато што нам је преко потребно да имамо једне чисте и практично самосталне парламентарне изборе под фер условима, из разлога што је потпуно неподношљиво да у 21. веку имамо једнопартијски парламент у Народној скупштини Републике Србије. То није добро нити за власт, нити је добро за државу, када не постоји критичка реч, када не постоји контрола извршне власти.

Видели сте на шта личи народна скупштина, односно овај сазив. Нити више било ко у Србији прати те преносе, рецитације посланика Српске напредне странке, нити постоји било каква озбиљна критичка реч у Парламенту Србије. То се, по нашем мишљењу, наравно вољом народа, на изборима хитно мора мењати. Зато је потребно одвојити ванредне парламентарне од председничких и локалних који иду у редовном термину, из разлога што се плашимо да ће уколико све буде спојено у исти дан, парламентарни избори поново пасти под кишобран и сенку председничке кампање и да ћемо поново добити ситуацију која је слична овој коју у скупштини сада имамо. Дакле, потребно је направити услове за фер и коректне изборе. Српска радикална странка се за предстојеће изборе врло озбиљно спрема. Претходних годину дана се показало да Народна скупштине Републике Србије са и без српских радикала једноставно није иста. Дакле, није парламент у пуном смислу речи, не постоји озбиљна критичка реч и не постоји неко ко ће озбиљно да контролише извршну власт у Републици Србији.

Градимир Потић: На крају бих вас замолио да ми прокоментаришете Резолуцију о Сребреници у Парламенту Црне Горе.

Ђурађ Јакшић: Српска радикална странка је свој став изрекла јавно. Све оно што је председник странке др Војислав Шешељ говорио још јесенас, многи су дочекали са неверицом, имајући у виду да је први указивао на Здравка Кривокапића, на генерално његову политику и оно што се спрема српском народу. По ко зна који пут се испоставило да је тачно све оно што је Војислав Шешељ говорио седам-осам месеци пре овога догађаја. Брука и срамота је да је Парламент Црне Горе донео резолуцију о наводном геноциду у Сребреници. Вама је познат став Српске радикалне странке о том догађају из јула 1995. године. Ми смо истакли јавни захтев, дакле, да Влада Републике Србије донесе одлуку да се свим посланицима црногорског парламента, који су гласали за ову срамну резолуцију, забрани улазак на простор Републике Србије као некоме ко је осрамотио и себе и своје претке и као некоме ко је гласањем за ову резолуцију жигосао не само Републику Српску, него комплетан српски народ. То је бестидно, то је срамно. Влада Здравка Кривокапића мора пасти и мишљења смо да Демократски фронт више не сме ниједног тренутка да устукне пред, могу слободно да кажем, србофобичним понашањем председника Владе Црне Горе Здравка Кривокапића, које се ни најмање не разликује од онога што је чинио Мило Ђукановић у претходних 30 година.

Градимир Потић: Хвала.

Ђурађ Јакшић: Да ли имате још питања? Уколико немате, хвала вам што сте били на нашој конференцији за медије.

https://www.youtube.com/watch?v=KZLScEg3_U8

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ