Конференција за новинаре, 25. фебруар 2021. године

Александар Шешељ: Даме и господо, Српска напредна странка има праксу да у изборној кампањи обећава куле и градове и да излази са гомилом предлога шта ће све да ураде када се избори заврше, а онда после тога обично јавност изненади неким предлозима о којима никада није било речи ни у једној изборној кампањи. Тако сада имамо једну тему која није била актуелна последњих неколико година у Србији, или бар не у тој мери – сазнали смо из медија да ће се у скупштинској процедури наћи Закон о истополним браковима. Нису о томе говорили у кампањи, а сада покушавају, што је један од манира Вучићевог режима, да се сакрију иза неког попут Гордане Чомић, која је некад била симбол Демократске странке, а данас је министар у Влади Србије.

Гордана Чомић јесте обележила један период власти Демократске странке. Запамћена је по злу, по недемократској пракси у Народној скупштини коју је примењивала, коју је подстицала и по изузетној нетолеранцији, али је изабрана да буде министар у Влади Србије гласовима посланика Српске напредне странке и подршком Српске напредне странке. Она представља режим Српске напредне странке и када она нешто предложи и када она нешто упути у скупштинску процедуру, то је нешто иза чега стоје напредњаци. Ми сматрамо да је такав предлог неуставан. Устав јасно каже да је брак заједница између мушкарца и жене. Сматрамо да не треба наметати таква хибридна решења у наш законски оквир и позивамо да се тај закон повуче из скупштинске процедуре, не само зато што је то неуставно, већ представља један од услова који нам долазе од стране Европске уније, који говоре тобоже о модернизацији Србије и нашег друштва.

Српска радикална странка се оштро противи том предлогу и позивамо владајућу већину у Народној скупштини, односно Народну скупштину и Вучићев режим, да се тај закон повуче из скупштинске процедуре.

Такође, не видимо разлог за одлагање почетка међустраначког дијалога о изборним условима. Сматрамо да је изузетно понижавајуће што се одређене странке опозиције такмиче ко ће први да повуче за рукав представнике Европског парламента и да своје предлоге о измени нашег изборног процеса, изборног законодавства, уместо да представе грађанима Србије, да објасне шта они желе да промене у нашем изборном процесу, они шаљу у Брисел да добију позитивно мишљење Европског парламента. У томе се не разликују од напредњака, пошто и једни и други представљају прозападне опције у Србији и важно им је само да добију зелено светло из Брисела или из неких других западних центара моћи. Ми сматрамо да има много штошта што треба да се промени у нашем изборном процесу, да постоји велика одговорност на владајућој коалицији за такво стање. Наравно, постоји и одговорност оних који су били на власти пре тога, али неће нам помоћи никакав Европски парламент или било који други страни фактор уколико ми нисмо у стању да сами препознамо аномалије нашег изборног система и да радимо на томе да се стање поправи.

Позивамо такође председника Скупштине Србије Ивицу Дачића да без одлагања организује међустраначки дијалог са релевантним политичким странкама у Србији, без посредовања странаца, а после тога свако у складу са својим идеолошким убеђењима, било из власти или прозападне опозиције, може да има сопствени дијалог са странцима, али да странци буду тутори у Србији, да они одређују какво ће стање бити, односно шта ће се променити у нашем изборном процесу, сматрамо да не долази у обзир и да представља једно велико понижење за Републику Србију.

Изволите, уколико имате неких питања.

Новинар агенције БЕТА, Жикица Стевановић: Ви сте поменули овај закон о истополним заједницама. Колико ја знам, није реч о промени Породичног закона већ о увођењу новог закона, који не би био супротан Уставу у том случају. То би било регистровање заједнице две особе истог пола.

Александар Шешељ: Ми не знамо још, тај закон није дошао на дневни ред. Спекулише се да ће то бити у пролећном заседању или у јесењем заседању Народне скупштине. Ми о томе још увек ништа не знамо. Могли смо само да сазнамо о томе из изјава Гордане Чомић, која је министар у влади. Ми смо изнели наш став. Нисмо за било какав прогон људи који имају другачију сексуалну оријентацију, нити за било какву дискриминацију, али наметање решења која су у супротности са Уставом не треба да буду дозвољена, а нису ни пожељна у Србији. То је наш став, а видећемо конкретно када се то буде појавило у скупштинској процедури, пошто је сад у питању, колико смо разумели, а понављам, само се појавило у медијима, нацрт закона.

Жикица Стевановић: Али нацрт закона који није измена постојећег, већ увођење новог. У том случају прича о неуставности не би могла да стоји. А друга ствар, како бисте ви решили правни статус тих људи који живе заједно де факто?

Александар Шешељ: Да вам нешто кажем, прво институције које су кодификоване Породичним законом, то не значи да се само Породични закон бави тим институцијама. Постоје и други закони који могу да реше неке ствари које су у сфери породичног закона. То је сасвим нормално за један законски оквир, односно неки правни систем одређене земље. Прво смо изнели наш став, а друго, знате, не може да буде реч о кршењу људских права људи који имају другачију сексуалну оријентацију зато што брак није људско право. Брак је уговор између мушкарца и жене и то не представља неко кршење људских права или дискриминацију. Оно што се може решити и о чему се може разговарати, што би било свакако пожељно, јесте да се реше питања попут наслеђивања, имовинских односа и слично, али те ствари не треба да имају везе са браком.

А када смо говорили о условима из Европске уније, један од услова за земље кандидате које желе, односно које претендују да буду чланови Европске уније јесте да се кодификује односно легализује геј брак, односно истополни брак и тако је са свим земљама Европске уније. Ми сматрамо да то није пожељно решење за Србију и против тога смо, а сведоци смо и да у последњих годину дана многа законска решења која су се појавила у Србији нису ту због побољшања нашег друштвеног живота и положаја грађана Србије, већ због испуњавања услова из иностранства. То су чињенице и због тога смо ми изнели наш став. Када будемо видели, уколико се тако нешто буде појавило у скупштинској процедури, онда можемо да разматрамо и појединости око решавања конкретних проблема.

Жикица Стевановић: Представник Европског парламента Билчик је најавио да ће почетком марта почети дијалог. Да ли ће Српска радикална странка учествовати у том дијалогу?

Александар Шешељ: Ево видите колико је скандалозно да представник Европског парламента најављује почетак дијалога у Србији. Ми сматрамо да је то изузетно понижавајуће и да то представља Србију као једну полуколонијалну земљу. Зашто би било који представник Европског парламента из било које европске земље имао да тражи било шта у Србији поводом међустраначког дијалога? Ваљда је надлежан за то, уколико је председник Народне скупштине, Ивица Дачић и шта треба и њега да занима мишљење Владимира Билчика или било ког другог представника Европског парламента. Ми сматрамо да је дијалог пожељан и Српска радикална странка ће свакако у дијалогу учествовати, али без посредовања странаца, пошто уз посредовање странаца то не би био никакав дијалог, већ би то било такмичење између владајућих странака и странака прозападне опозиције ко ће боље да се препоручи партнерима из Европске уније да би се можда сутра променила власт у Србији на начин да Европска унија том променом буде задовољна или да се промени састав парламента, што би подржала Европска унија. Дијалог је потребан, а Српска радикална странка ће у њему учествовати, али не долази у обзир да се понижавамо на било који начин тако што ће нам странци у Србији водити главну реч.

Жикица Стевановић: Председник Скупштине Ивица Дачић је помињао то да ће покушати да саслуша и странке које неће да учествују у овом формату дијалога. Да ли сте имали неки контакт с њим? Да ли вас је обавестио о нечему?

Александар Шешељ: Не, никакав позив није дошао, али наше је мишљење да, уколико ће бити организован било какав дијалог са странцима, а после тога нека варијанта, односно алтернатива са неким странкама које не подржавају страно мешање, где ће само бити саопштено шта су они већ договорили, односно шта су им из иностранства наредили, да то буде саопштено неким странкама које у томе неће учествовати – ми сматрамо да је и то бесмислено. Треба да разговарамо између релевантних странака опозиције и власти како да се стање побољша, а не да шаљемо наше предлоге у Европску комисију на одобрење, не да вучемо за рукав Билчика, Мекалистера или било кога другог да би побољшао положај опозиционих странака, већ зато што наш изборни систем има изузетно велике аномалије, а то смо могли да видимо 21. јуна на изборима.

Жикица Стевановић: Хвала.

Новинар Србин инфо, Градимир Потић: У прошлости нисмо имали овакав закон ни у једном режиму, ни у једном систему, како је правно регулисан је најмање битно. Оно што ме занима, говорим о закону о истополним браковима, је: да ли испробава да види каква ће бити реакција јавности или мислите да стварно покушава да провуче то кроз парламент?

 

Александар Шешељ: Ја то заиста не знам. Начин на који се наша јавност о томе обавештава је путем медија. Није било било каквог разматрања, то се само одједном појавило и прихватало се негде од стране представника власти да то буде у скупштинској процедури. То је оно што знамо, а понављам, знамо из медија. Сматрамо да сигурно, уколико напредњачки режим жели ту ствар да истера до краја, они покушавају да изведу један трик, а то је да се сакрију иза Гордане Чомић и да се после правдају како то није имало везе са њима. Гордана Чомић и било који други министар у Влади Републике Србије представљају Српску напредну странку и представљају Вучићев режим, то су неке чињенице. Ништа не могу да ураде самостално, никакву аутономију немају, већ само имају да испуњавају оно што су налози владајуће коалиције, односно представника тих странака које представљају власт у Србији.

Градимир Потић: Да ли мислите да он то ради искључиво по налогу Европске уније или има и личних уверења да би то питање можда требало решити на европски начин?

Александар Шешељ: Ми сматрамо и знамо да постоје услови од стране Европске уније за све земље кандидате да то питање мора бити решено пре него што се настави процес европских интеграција и то није само услов за Србију, тако је за сваку земљу која жели да буде чланица Европске уније. Ми смо против Европске уније из разлога што се понаша према земљама, поготово земљи као што је Србија, као према неким људима који треба само беспоговорно да испуњавају оно што дође као захтев, као диктат из Брисела, а уопште не треба да имају било какво своје мишљење о томе и тако је и код овог закона. Дакле, разлог је у испуњавању налога из иностранства, а не због било каквог побољшања нашег друштвеног живота.

Градимир Потић: Реците ми, молим вас, какав мислите да ће бити одговор Српске православне цркве, па и других религијских групација?

Александар Шешељ: Ми знамо став Српске православне цркве. Што се тиче других верских заједница, стварно не знам, али став Српске православне цркве је изузетно јасан. Српска православна црква се томе противи. Ми сматрамо да је тај став нешто што одговара већинском расположењу народа у Србији и свакако тај став подржавамо. Али опет кажем, треба сачекати да видимо како ће тај текст, односно како ће тај предлог закона изгледати. Оно што ми сматрамо, оно што су наши ставови по том питању, изнели смо.

Уколико немате више питања, хвала вам што сте дошли.

https://www.youtube.com/watch?v=mr5PHceG4IE

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ