Конференција за новинаре, 25. новембар 2021. године

Александар Шешељ: Поштовани новинари, Српска радикална странка позива напредњачки режим да повуче из скупштинске процедуре најављени Закон о експропријацији. Имајући у виду да је најављени закон у супротности са интересима Републике Србије, ми не препознајемо никакав интерес грађана Србије који се остварује доношењем оваквог закона и сматрамо да су овај закон и његове поједине одредбе неуставни, имајући у виду да се овакав закон доноси у интересу великих страних компанија које послују у Србији или које планирају да послују по Србији, а не у интересу грађана Србије. Овим законом ће уместо Народне скупштине Влада Републике Србије утврђивати јавни интерес, што је нечувено. Овим законом се негира основно демократско право у сваком демократском систему, а то је право на приватну својину. Овим законом и утврђивањем јавног интереса какав би спроводила Влада Републике Србије оставља се простор за коруптивне начине пословања, као што смо имали прилике да видимо када је америчко-турски конзорцијум „Бехтел–Енка добио посао тако што је јавни позив писан по личној карти Бехтела, односно писан тако да само може да га добије „Бехтел, а тај посао је оштетио Србију за више од 300 милиона евра, колико је била разлика између понуде кинеских компанија, које су већ градиле ауто-путеве у Србији, на пример ауто-пут „Милош Велики”, за разлику од посла на Моравском коридору.

Сада се предвиђа да ће хитност поступка, што треба да буде ствар само у појединачним случајевима, бити опште правило, које ће онемогућити грађане Србије да имају уставно право на жалбу на свако решење и на тај начин гарантовану двостепеност поступка, и искључиће грађане Србије из било какве могућности да, уколико се на њиховом земљишту, на некој од њихових парцела, пронађе некаква руда, угаљ или било шта слично, остваре право на рудну ренту. Овај закон предвиђа да се експропријација између грађана и државе води директно ка трећим лицима, што је такође нечувено.

Ми сматрамо да Република Србија треба да доноси законе тако да они на најбољи могући начин штите интересе грађана Србије, а не да олакшавају пословање страних компанија у Србији, одакле год те компаније долазиле, а на штету грађана Србије или на било који начин негирајући њихова Уставом загарантована права.

Још једном позивамо Народну скупштину, Владу Републике Србије и председника Републике Србије да повуку овај закон, будући да овај закон може да произведе само штету грађанима Србије и никакву корист.

Дакле, ако имамо више од милион нелегализованих објеката у Србији, ако људи чекају на легализацију више од 10 година, неки чекају и више од 15 година, ти се проблеми не решавају, него се непрекидно гомилају, предвиђа се хитност поступка у преузимању власништва над земљиштем без икакве контроле, са великим могућностима злоупотребе. Овај закон није у интересу грађана. Треба да буде повучен сваки закон о експропријацији. Сваки закон који на било који начин улази у приватну својину грађана треба да буде озбиљно размотрен и треба да буде донесен тако да одговара грађанима Републике Србије, а не да форсира стране компаније наспрам интереса наше земље.

Изволите, уколико имате неких питања.

Новинар „Србин инфо” Градимир Потић: Господине Шешељ, да ли Српска радикална странка планира да, уколико они не послушају овај апел да повуку закон, иде све до Уставног суда?

Александар Шешељ: Ми ћемо видети прво како ће овај закон проћи у скупштини, односно да ли ће бити донет. Предлог закона је препун неуставних одредби које крше права приватне својине и у складу са тим ћемо ми одлучити, односно поступати, ако се деси да овај закон буде донет.

Ми смо, подсетићу вас, поднели више пута захтев Уставном суду за оцену уставности закона које је донела народна скупштина. Само једном у последњих десет година је Уставни суд одлучио да на предлог Српске радикалне странке нешто није у складу са Уставом. То је било код Закона о такозваној обавезној трансплантацији органа. Уставни суд је одлучио да је неуставна законска одредба која предвиђа да је сваки грађанин Србије, уколико се тога писмено код нотара не одрекне, давалац органа.

Подсетићу вас да смо поднели Уставном суду и захтев за оцену уставности Закона о родној равноправности и Закона о забрани дискриминације на који још немамо одговор. Подсетићу вас да смо поднели захтеве Уставном суду и за оцену уставности бриселских споразума, а да је Уставни суд тада рекао како су у питању политички, а не правни акти. Ми знамо да бриселски споразуми као акти који производе правне последице не могу бити никако политички, већ искључиво правни. Тада се ставио директно у службу напредњачког режима и заиста сматрамо да Уставни суд треба да нађе своје достојанство и интегритет и да у складу са интересима грађана и у складу са Уставом Србије доноси одлуке, а не под притиском политике, односно власти у Србији.

Градимир Потић: Сведоци смо да у последње време дивљају цене по продавницама, поготово прехрамбене робе, а сведоци смо и да рецимо више нема довољно домаћег млека, него се увози страно. Како коментаришете ту политику СНС-а?

Александар Шешељ: Ствар је у томе што се не води брига о домаћој привреди и ствар је у томе што на челу најважнијих институција имамо људе који апсолутно не раде свој посао.

Подсетићу вас да смо и ми позвали гувернера Народне банке Јоргованку Табаковић да поднесе оставку, после њене скандалозне изјаве да је као гувернер Народне банке Србије сазнала за инфлацију и поскупљења тек када је ушла у продавницу и видела које су цене. На тај начин нам је показала да она апсолутно није компетентна да врши ту високу дужност гувернера Народне банке. Имајући у виду да је у питању особа која је позната као лопов, имајући у виду да је украла мандат Српској радикалној странци 2008. године, имајући у виду да је у питању особа која има сумњиве факултетске дипломе, заиста сматрамо да је недостојно да буде на том месту, а са оваквим изјавама показује не само да се не меша у свој посао, већ и да јој апсолутно интереси грађана, односно интереси српске економије, нису у првом плану.

Градимир Потић: Хвала вам.

Александар Шешељ: Уколико немате више питања, хвала вам што сте дошли.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ