Конференција за новинаре, 26. април 2018. године

Проф. др Војислав Шешељ: Даме и господо, Српска радикална странка, као што знате, уредно је, у складу са законом, пријавила свој јавни скуп у Хртковцима за 6. мај, у недељу, у 11 часова.

Наш надлежни председник окружног одбора, Војислав Кулачанин, председник Сремског округа Српске радикалне странке, добио је решење Полицијске управе у Сремској Митровици по коме се забрањује одржавање јавног окупљања. Овде стоји „не дозвољава”. Мислим да закон тражи да се каже „забрањује се”, пошто не постоји категорија дозволе за јавни скуп.

Ми смо одмах синоћ поднели жалбу Министарству унутрашњих послова и образложили нашу тезу да нема никаквих разлога за забрану.

Прво, постоји чињеница да никад Српска радикална странка својим јавним окупљањем није изазивала инцидентне ситуације, није долазило до повреда грађана учесника скупа или оних који нису учесници и никада нисмо наносили материјалну штету било коме.

Чињеница да су неки други најавили скуп у исто време није разлог за забрану нашег скупа, него је разлог да полиција сугерише другима, који су најавили скуп, да га не држе у исто време када га држимо ми. Ако ми држимо пре подне, да се њима сугерише после подне, навече или неког другог дана.

Уосталом, сад је представник Демократске странке рекао да они у Хртковцима уствари неће држати никакав скуп. Они наводно иду да штите оне који се сматрају угроженим. Па лепо, међу нама неће бити ни додира. Нек се они лепо распореде испред кућа оних за које мисле да су угрожени, а ми пред те куће уопште нећемо долазити. Ми ћемо завршити скуп на ливади испред Дома културе и готово.

Дакле, прави се драма од нечега што не сме да буде драма. Прави се драма због спољнополитичке инструментализације целог догађаја, а то не сме бити никако разлог за ускраћивање кориштења грађанских права слобода било ком грађанину или било којој политичкој организацији.

Дакле, ситуација је крајње чиста. Опасност не постоји, нереда неће бити, наша служба обезбеђења ће бити беспрекорна, а што се тиче осталих, нека иду да чувају оне за које сматрају да су угрожени. Ми се нећемо ни приближити туђим кућама, нити тамо где видимо да држе стражу Ненад Чанак и Кена.

Ево Кена је слободан, што се мене тиче, да дође у Хртковце, тамо му неће претити опасност. Чанак исто може доћи у Хртковце 6. маја, неће му претити никаква опасност, не мора да брине. Ја мислим да је довољно од нас.

Изволите, имате ли ви неко питање?

Новинар: Шта се десило, Мариника Тепић је изјавила...

Проф. др Војислав Шешељ: Глупост је то што је тражила забрану Српске радикалне странке, то је апсолутно без основа. Али, она је мене вређала, а ја сам узвратио на увреду. Није вам рекла како сам узвратио?

Новинар: Не. Није се чуло.

Проф. др Војислав Шешељ: Она је прва мене вређала, па тек ја њу. Њена увреда је била много јача него моја, јер ја мислим да нема веће увреде него кад некоме кажете да је ратни злочинац, а није ратни злочинац. Према томе, све увреде којима сам ја узвратио много су блаже од њене.

Кена је снимао, па нека вам да снимак, не бих ја пред овим дамама овде понављао то. То што сам рекао, било је само њој упућено.

Али, ако ћете ви интерпретирати, па питати јесам ли то рекао, радо ћу потврдити.

Изволите.

Новинар: Пре неки дан...

Проф. др Војислав Шешељ: Молим?

Новинар: ...плаше..

Проф. др Војислав Шешељ: Ко?

Новинар: Жупник...

Проф. др Војислав Шешељ: А што би се жупник плашио мог доласка? Ми немамо намеру ни близу да прилазимо католичкој цркви у Хртковцима. Никад ништа нисмо учинили против те цркве, никад је нисмо угрожавали.

Бивши хртковачки жупник, Нико Краљевић, иначе познати пијанац, који одавно није жив, је тврдио да су српски радикали и четници опљачкали жупски уред и цркву. Полиција је повела истрагу, ухватила криминалце и доказано је да су они католичке вероисповести и да су иначе криминалци. И то је тај Нико Краљевић потврдио у Хагу лажно сведочећи у мом процесу, кад сам га суочио са том чињеницом, потврдио је да је католик организатор пљачке цркве, локални.

Новинар: Како коментаришете...

Проф. др Војислав Шешељ: Молим?

Новинар: Како коментаришете...

Проф. др Војислав Шешељ: Е, па то ако их је неко плашио, шта ја знам. Ви видите да ја нисам бабарога. Ја мислим да нико од вас не страхује од доласка на моју конференцију за штампу. Зашто би тамо неко штрајковао?

Уосталом, ми у Хртковцима имамо католика чланова Српске радикалне странке, има католика који се на попису изјашњавају као Срби. Зашто бисмо ми било кога угрожавали?

Новинар: Извините, само да разјаснимо, значи ви идете 6. маја...

Проф. др Војислав Шешељ: Па, пазите, ми идемо. Ако тамо буде кордон полиције ми се нећемо тући с полицијом, ми нисмо људи који иду да праве инциденте, ако нас полиција заустави на улазу ми ћемо тамо сести пар сати, покушати неки заобилазни пут да нађемо, ако успемо преко ливада. Ако не успемо, шта ћемо. Ако дођемо у Хртковце, па их затекнемо на месту где смо пријавили скуп, а они поставили кордон, нећемо ми на јуриш против кордона. Ми то никада нисмо радили, разумете. Нећемо инцидент, али желимо да тог дана одржимо скуп у Хртковцима и то је наше уставно право.

Полиција сигурно неће имати разлога да примени силу над нама. Ако полиција примени силу, моја ће команда бити – Сви седите, на ливаду, на тротоар, било где. Код нас је све јасно, чисто. И зато би било боље да министарство прихвати нашу жалбу да нам омогући мирно држање скупа, а они који се боје да ипак не би страдао неко тамо, нека лепо оду пред његову кућу и нека чувају.

Ми никога по кућама нећемо тражити, људи. Тога дана нећемо тражити у Хртковцима ни Чанка. Можда ћемо га наћи на неком другом месту, али у Хртковцима ја вам гарантујем да га нећемо тражити.

Имате ли још питања?

Хвала вам.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР